Myomlar ne tür belirtiler verir ?

Myomlar ne tür belirtiler verir ?

Myomların çoğu, büyük olanlar bile belirti vermeyebilir. Myom varlığından şüphelendiren belirtler ise;

Daha fazla kanama

Daha uzun veya daha sık adet dönemleri

Adet sancısı (kramplar)

Adet dışı zamanlarda vajinal kanama

Kansızlık (kan kaybına bağlı)

Karında veya belde (sıklıkla künt, ağır ve sızlatıcı, ancak keskin olabilir)

İlişki sırasında

İdrar yapmada zorluk yada sık idrara çıkma

Kabızlık, makatta ağrı yada barsak hareketlerinde zorluk

Karın krampları

Karında büyüme ve şişlik

Tekrarlayan düşükler ve kısılık ( infertile )

Bu sayılan belirtiler pek çok başka durumda da olabileceği için, jinekolojik muayene olmadan tanı koymak mümkün değildir.

Daha nadir ama nisbeten daha önemli durumlar ise: Rahme bir sap ile bağlı olan myomlar sap etrafında dönebilir. Bu ağrı, bulantı yada ateş yapabilir. Myomlar enfekte olabilir (iltihaplanabilir). Pek çok olguda bu ancak o alanda zaten bir enfeksiyon varsa olur. Çok nadir olgularda myomun hızlı büyümesi ve diğer belirtiler kanseri gösterebilir.

Çok büyük bir myom karnın şişmesine sebep olabilir. Bu tam bir jinekolojik muayene yapmayı zorlaştırabilir.

Myomların tanısı nasıl koyulur?

Günümüzde Ultrasonografinin jinekolojik muayenenin bir parçası olması myomları küçük boyutlardayken bile tesbit etmemizi sağlamaktadır. Rahim iç tabakasında yerleşen (submukoz) myomları ayırd etmek için, SIS (Rahim içine sıvı vererek yapılan ultrasonografi) oldukça sık kullanılan bir uygulama olmaktadır.

Görüntüleme tetkikleri, magnetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi, kullanılabilir, ancak nadiren gerekir. Bazen bu tetkikler veya diğer işlemler başka bir tıbbi sorunu veya belirtileri incelemek için kullanıldığında rastlantısal olarak myomlar saptanabilir.

Myomlar kısırlığa neden olabilir mi?

İnfertil kadınların yaklaşık olarak %5-10’unda myom bulunur. Myomlar %1-2.4 hastada tek başına infertilite nedeni olabilmektedir. Myomların yerleşim yerlerinin ve büyüklüklerinin infertilite açısından önemi vardır. Rahim içi kaviteye doğan submukoz myomlar, gebelik oluşumunu engelleyip, düşüklere neden olabilmektedir. Tüp bebek tedavisi açısından düşünüldüğünde, Myomların implantasyon ve gebelik oranları üzerine olan etkileri bir çok bilimsel çalışmada araştırılmıştır. Miyomların, sadece submukozal, endometriuma bası yapan ve büyük olanları tüp bebek sonuçlarını olumsuz etkilediği ve tüp bebek tedavisi öncesi çıkarılmaları gerekmektiği öngörülmektedir. Subserozal miyomların üreme işlevleri üzerine olumsuz etkisi yoktur ve operasyon gerektirmez. Uterin boşluğu yaylandırmayan intramural miyomların, infertilite üzerine etkilerini açıklamak daha zordur. Endometrial etkilemeyen, küçük-orta büyüklükte intramural miyomların tüp bebek sonuçlarına etkisi kesin olmadığı için, bütün intramural miyomlar için koruyucu amaçla miyomektomi yapılması tavsiye edilmemektedir. Ancak küçük intramural miyomları olan hastalarda iyi ovaryan cevap, kaliteli embriyoya rağmen tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları veya erken gebelik kayıpları mevcutsa yeni bir tüp bebek girişiminden önce miyomektomi düşünülebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Handan Namlı

Op. Dr. Handan NAMLI, 1969 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Handan NAMLI, uzmanlığı sonrasında pek çok kurumda görev yapmış ve deneyim kazanmıştır. 2002-2004 yılları arasında Kartal SSK Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde, 2004-2005 yılları arasında Yakacık Doğumevi Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, 2005-2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Ünitesi'nde, 2007-2009 yılları arasında Özel Nene Hatun Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde ve 2009-2015 yılları arasında Medikal Park Göztepe Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde, M ...

Op. Dr. Handan Namlı
Op. Dr. Handan Namlı
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube