Myomlar nasıl tedavi edilir ?

Myomlar nasıl tedavi edilir ?

Belirtilere yol açmayan, küçük olan veya menopoza yaklaşan bir kadında görülen myomlar sıklıkla tedavi gerektirmez. Myomlar ilişki sırasında ağrıya sebep olmadıkça cinsel aktivitenizi kısıtlamaya gerek yoktur.

Ağır kanamalı ya da ağrılı adet dönemleri, adetler arasında kanama, myom veya yumurtalık tümörü gibi başka bir tümörün ayrımının yapılamaması, myomun büyümesinin hızlanması, kısırlık, kasık ağrısı durumlarında tedavi etmek gerekecektir.

Myomlar gelellikle cerrahi ile tedavi edilirler. Gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) agonistleri gibi, myomları cerrahiye hazırlık için geçici olarak küçültmede ve kanamayı kontrol etmede kullanılabilirler, uzun sureli tedavide ise oluşturacakları yan etkiler nedeniyle tercih edilmezler. Tedavi seçenekleri hastanın yaşı, gebelik sayısı, çocuk isteyip istemediği, hastanın tercihleri göz önüne alınarak yapılır.

Myomektomi

Myomektomi rahmi yerinde bırakarak sadece myomların cerrahi çıkarılmasıdır. Myomektomi sonrası kadının çocuk sahibi olabilme şansı vardır. Bir kadın myomektomi yapılmışsa, sezaryen ile doğum yapma ihtimali artar, Çünkü, büyük ve rahim bütünlüğünü bozan myomektomiler sonrası, doğum sancıları sırasında bu bölgeler önemli komplikasyonlara sebep olabilir. Bazen de myomektomi kısırlığa yol açabilecek rahim içi veya dışı yapışıklıklara neden olabilir. Myomlar çıkarıldıktan sonra tekrar gelişebilir. Tekrarlamanın olasılığı myom sayısı ile yakın ilişkilidir. Myomektomi, açık operasyon (laparotomy), kapalı operasyon (laparoskopi,histeroskopi) teknikleri ile yapılabilir. Seçilecek teknik myomların yerleşimi ve büyüklüğüne bağlıdır. Laparotomi için karına bir kesi yapılır. Myomlar daha sonra bu kesiden çıkarılır. Laparoskopi karına açılan 4 ya da 5 delikten kamera görüşü altında yapılan operasyondur. Buradaki önemli konu, çıkarılacak myomların kanser şüphesi taşımaması gerektiğidir.

Histeroskopi ise rahim boşluğunun içine doğru çıkıntı yapmış myomları çıkarmada kullanılabilir. Myomlar rezektoskop ile, elektrik gücü kullanan ince bir tel halka, veya lazer ile çıkarılabilir.

Uterin Arter Embolizasyonu

Myomları tedavi etmede bir diğer yol uterin arter embolizasyonu (UAE) diye adlandırılır. Bu yöntemle rahme giden kan damarları tıkanır. Bu, myomların büyümesine olanak sağlayan kan akışının kesilmesine yardımcı olur.

Bu uygulama genellikle bir hastanede özel olarak eğitilmiş bir radyolog tarafından gerçekleştirilir. Kateter ile myoma kan taşıyan arterlerin içine küçük partiküller (yaklaşık kum tanesi büyüklüğünde) enjekte edilir. Bu myoma olan kan akışını durdurur ve küçülmesine neden olur. Bu, uygulama zamanında 45 yaş ve üzerinde olan kadınlarda daha sıklıkla görülür. UAE’nun bir kadının üretkenliği, çocuk sahibi olması üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Çocuk sahibi olmayı isteyebilecek kadınlar diğer tedavi şekillerini düşünmek isteyebilirler.

Histerektomi

Histerektomi rahmin çıkarılmasıdır Yumurtalıklar çıkarılabilir veya çıkarılmayabilir. Bu işlem için, rahim karındaki bir kesiden veya vajinadan çıkartılabilir. Kullanılan yöntem myomların büyüklüğüne dayanır. Histerektomi için gereklilkler:

Ağrı ya da anormal kanama devam ederse

Myomlar çok büyükse

Diğer tedaviler mümkün değilse

Gebelikte myomlar sorun oluşturur mu?

Gebeyseniz ve myomlarınız varsa, muhtemelen siz veya bebeğiniz için problem yaratmayacaktır. Gebelik sırasında myomların boyutunda artma olabilir. Bu büyümenin büyük kısmı rahme gelen kan akımından kaynaklanır. Myomların büyümesi rahatsızlık, baskı hissi, yada ağrı oluşturabilir. Hastaların çoğunluğunda gebelikten sonra myomların boyutunda küçülme olur.

Gebelikte myomlar bazı risklere neden olabilirler. Bunlar:

Düşük (gebeliğin 20 haftadan önce sona ermesi durumu)

Erken doğum

Makat doğum (bebeğin baş aşağı durmak dışında bir pozisyonda olması)

Nadiren, büyük bir myom rahim ağzını kapatabilir yada bebeğin doğum kanalından geçişini engelleyebilir. Bu durumda sezaryen doğum yapılır. Büyük myomları olan kadınlar doğumdan sonra daha fazla kan kaybı yaşayabilirler.

Sıklıkla, myomların gebelik sırasında tedavi edilmeleri gerekmez. Ağrı yada rahatsızlık gibi belirtileriniz olduğunda, istirahat ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bazen myomları olan gebe bir kadının ağrı, kanama yada erken doğum tehdidi nedeniyle bir süre hastanede kalması gerekebilir. Çok nadiren, gebe bir kadında myomektomi yapılabilir. Myomektomiden sonra sezaryen doğum gerekebilir.

Sezaryen sırasında saplı ve küçük tabanlı myomlar myomektomi yapılabilirler. Derin yerleşimli büyük myomlar, sezaryen sırasında kanamaya neden olabilecekleri için, doğum sonrası, Rahim normal boyutlarina döndüğünde tedavi seçenekeleri açısından değerlendirilirler

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Handan Namlı

Op. Dr. Handan NAMLI, 1969 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Handan NAMLI, uzmanlığı sonrasında pek çok kurumda görev yapmış ve deneyim kazanmıştır. 2002-2004 yılları arasında Kartal SSK Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde, 2004-2005 yılları arasında Yakacık Doğumevi Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, 2005-2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Ünitesi'nde, 2007-2009 yılları arasında Özel Nene Hatun Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde ve 2009-2015 yılları arasında Medikal Park Göztepe Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde, M ...

Etiketler
Myomektomi nedir
Op. Dr. Handan Namlı
Op. Dr. Handan Namlı
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube