Mutlu bireyler

Mutlu bireyler

 Mutlu olmak için uğraş vermelisiniz.  Mutluluğa iş para ya da aşkla ulaşılmaz. Mutluluk sizinle kendiniz arasında bir meseledir.

Klasik mutluluk tanımlarını hepimiz biliriz. Mutluluğun amaçlarımızda gizili olduğunu söyler bazıları, bazıları ailede, bazıları parada bazıları aşkta. Aslında nedir mutluluk? Bireyden bireye değişen bir şey mi yoksa kalıplaşmış bir ifade mi?

Pek çok felsefeci, insana dair düşüncelerini mutluluk kavramı üzerinde kurgulamıştır. Bu öğretilerden yola çıkarak da söyleyebiliriz ki mutluluk kavramı kişiden kişiye değişebiliyor. Mutluluk insanın kendi yaşam şifresini çözdükten sonra amaçlarına dair çizdiği yollarla ilişkilidir. Önce yaşamımızda neredeyiz ve ne istiyoruz demeyi öğrenmemiz gerekir. İsteklerimizin olabilirliği konusunda ikna olduktan sonra hedefimize yönelmeliyiz. Örneğin sınava hazırlanıyorsak hedef olarak gördüğümüz okulu kazanmak bizi mutlu kılacaktır. Bu hisse ulaşabilmek için hedeflediğimiz okulu kazanmaya yönelik kendimize yol belirlememiz en önemli adımdır. Burada kritik olan hedeflerimizin bize ait olmasıdır. İsteklerimiz bulunduğumuz ortamın algısındaki popülerliğine göre olursa ya da bizim dışımızdaki insanların yönlendirmelerine tamamen bırakılırsa mutsuz bir hayat bizi bekleyecek demektir. Karşımıza çıkan fırsatları veya hayatımıza dair isteklerimizi kendi akıl ve duygu süzgecimizden geçirmemiz, hayatımızın şifresini çözebilmemiz, kendimizi tanıyabilmemiz iyi bir hayat için olmazsa olmazdır. Hepimiz Zümrüdüanka kuşunun hikayesini  biliriz. Mutluluğu bünyesinde barındırdığına, tüyleri altından olduğuna inanılan “Simurg” kuşuna ulaşabilmek için, aslında mutluluğu bulabilmek için, kuşlar Kafdağı’nın arkasına doğru uçmaya başlarlar.

Bu zorlu yolculukta bülbül gülü özlediğini söyleyip döner, serçe küçük olduğunu devam edemeyeceğini, pek çok kuş yolculuğun ağır geldiğini söyler ve geri dönerler. Yalnızca 30 kuş iradesini korur. Yolu bitirmeye karalıdırlar ve bitirirler de. Kafdağı’nın ardına vardıklarında ise onlara sonsuz mutluluk vereceklerine inandıkları “Simurg” yerine sadece kendilerini görürler. O an anlarlar ki mutluluk aslında herkesin içinde barındırdığı, inandığı şeylerin uğruna hareket ettiklerinde görebildikleri bir şeydir.

Mutlu birey olmak zor değil. Sadece kendimizi tanıyalım ne istediğimize emin olalım ve isteklerimizi gerçekleştirirken zorlu yollardan geçsek de amacımız uğruna mücadeleden kaçınmayalım.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gamze Eser

Etiketler
Mutluluk kavramı
Psk. Gamze Eser
Psk. Gamze Eser
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube