Mükemmeliyetçilik hakkında

Mükemmeliyetçilik hakkında

            ‘Kavrayacağı şeyin ötesine uzanabilmeli insan, yoksa gökyüzü neye yarar?’ R. Browning. 

Hayallerimize, hedeflerimize, sahip olmak istediklerimize ulaşmak elbette harika bir duygudur. Gökyüzüne ulaşabilme arzusuna nasıl karşı koyabiliriz ki? Ancak isteklerimiz ve hedeflerimize ulaşmaya çalışırken verdiğimiz mücadelenin baskısı altında kalmak bizim için kaldıramayacağımız bir yükten öte bir şey değildir. Son zamanların popüler terimlerinden biridir ‘Mükemmeliyetçilik’. Genel olarak kişinin kendisi için aşırı yüksek beklentiler ortaya koyması ve bu beklentilere ulaşma konusunda oldukça endişe duyması, dolayısıyla bunlarla ilgili kendine aşırı eleştirel yaklaşması durumunu ifade eder. Mükemmeliyetçilik bir bakıma “kusursuzluğu arama” olarak da tanımlanabilir. Kusursuz olabilme hali hayatta kendimiz için bir ideal olsa da, kusursuzluğa ulaşmak ve onu elinde tutabilmek tamamen imkansızdır. Mütemadiyen zirvede kalmak sürdürülebilir bir gerçeklik de değildir. Yeni hedefler koyamamak, yenilenememek, tazelenememek, hep dahası için verilen mücadele bir müddet sonra özgüveni zedelemeye ve ruhsal problemlerin baş göstermesine yol açar. Sürekli bir sonraki hedefi belirleyip, durmadan çalışmak, başarıyı beklemek, rahatlama fırsatını kaçırmamıza, bir anlamda yaşamı ıskalamamıza neden olur. Üstelik bu süreçte kendimize yaşatacağımız baskı daha nitelikli bir hayatı yaşamamıza da en büyük engeldir. 

Kusursuz/mükemmel olma baskısından kurtulmanın ilk yolu bu kavramı unutmaktır. ‘Öyle  insanız ki…’ Ve sadece insan olduğumuz gerçeği bile, tüm iyi ve köyü duyguları barındırabileceğiz, hata yapabileceğimiz, yanlış kararlar verebileceğimiz gerçekliğini kapsar. Basit, kusurlu insanlarız… Unutmayalım; Süper kahramanlar sadece filmlerde var. 

Bir diğer yol, mükemmellik yerine ‘üstünlük’ hedefini benimsemektir. Üstünlüğü amaçladığımızda sadece en iyisine gider, yükseği hedefler ve zirveye ulaşamayacağımız anların olabileceğini kabul ederiz. Böylece kendimize uyguladığımız amansız baskı yerini taşıyabileceğimiz bir hafifliğe bırakır. Hem gerçekten neyi istiyorsak bunda daha başarılı oluruz hem de başardıklarımızla özgüvenimiz yükselir. 

Kendimize karşı cömert olmak, isteklerimizi bir başkasının bizden beklediklerinin önüne koymak, kendimize koşulsuz sevgiyi verebilmek, başarılarımızı kabul etmek mükemmellik baskısından kurtulma yolunda atacağımız diğer adımlardır. Kendimizi daha fazla zorlamak yerine yapıp bitirdiklerimizi, tamamladıklarımızı, başardıklarımızı kabul edip, tadını çıkaralım. Yoksa rekabetçi bir baskı sadece özgüvenimizi öldürür.
Her şeyi her zaman yapamayacağımızı kabullenmek, kontrolü bırakabilmek, sorumluluğu paylaşmak, yardım almayı ve görevlendirmeyi öğrenmek, yeterli olduğumuzu bilmek ve elbette ‘öyle insanız ki…’ mottosunu şiar edinmek, mükemmellik baskısından huzura, güvene ve özsaygıya giden yolun kilometre taşlarıdır.
                              
                                    Sevgiyle kalın…

 

Bu makale 27 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hatice Alkan Akdağ

Uzm.Dr Hatice Alkan Akdağ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri kliniği'nde Psikiyatri ihtisasını tamamlamıştır. 2012-2014 yılları arasında Bursa Devlet Hastanesi'nde, 2014-2016 yılları arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim yardımcılığı ve Dörtçelik Ruh Sağlığı Hastanesinin kurucusu olarak idari görev aldı. 2017 yılında psikoterapi ağırlıklı çalışmalar yapmak üzere, istifa ederek serbest hekim olarak çalışmaya başlamıştır. Psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavisinin yanı sıra Cinsel Terapi, Bireysel Psikoterapi, Çift ve Evlilik terapisi, travma ile ilişkili ruhsal bozukluklarda EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeni ...

Etiketler
Mükemmel
Uzm. Dr. Hatice Alkan Akdağ
Uzm. Dr. Hatice Alkan Akdağ
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube