Migren gon blokajı

Migren gon blokajı

Sinir blokajları baş ağrılarında ne zamandır uygulanmaktadır?

Özellikle hangi baş ağrısı tiplerinde etkilidir?

Hangi hekimler tarafından uygulanmaktadır?

Sinir Blokajları kaç tiptir? En fazla hangisi uygulanır?

Sinir blokajları başağrısının önlenmesi ve tedavisinde etkili midir?

Başağrısı tipine göre periferik sinir blokajları değişiyor mu?

Periferik sinir blokajları özellikle hangi hasta gruplarında kullanılmaktadır?

Hamileler, emzirenler ve ek hastalıkları bulunan yaşlılar için periferik sinir blokajları uygun mudur?

Periferik sinir blokajları nasıl etki etmektedir?

Periferik sinir blokajları nasıl uygulanıyor?

Sinir Blokajları Baş Ağrılarında Ne Zamandır Uygulanmaktadır? 

Periferik sinir blokajları son 60-70 yıldır kullanılmakta olup son yıllarda başağrısı sıklığının artmasını takiben kullanımları da artmıştır.

Özellikle Hangi Baş Ağrısı Tiplerinde Etkilidir?

Özellikle KÜME BAŞ AĞRILARINDA ve KRONİK MİGREN hastalarında kullanılmaktadır.

Hangi Branş Hekimleri Tarafından Uygulanmalıdır?

Başağrılarında periferik sinir blokajları başağrısı ve kullanılan invaziv işlemler konusunda deneyimli NÖROLOJİ UZMANI tarafından uygulanmalıdır. Başağrısı değerlendirmesinde ayrıntılı anamnez ve muayene, doğru tanı ve tedavi için ilk basamaktır. Baş ağrısı tiplerine göre uygulanacak sinir blokajları ve kombine tedavileri tamamen değişebilmektedir. ANKARA da bulunan ileri tanı ve tedavi merkezimizde ayrıntılı değerlendirme yapılarak periferik sinir blokajı ve tedavi/takip planı yapılmaktadır.

Sinir Blokajları Kaç Tiptir? En Fazla Hangisi Uygulanır?

Baş ağrılarının tedavisinde en sık uygulanan sinir blokajı yöntemi; büyük okspital sinir blokajı (GON), küçük oksipital sinir (LON), sfenopalatin, supratroklear, supraorbital ve aurikulotemporal sinir blokajlarıdır.

Bunların içinde en sık uygulanan blokaj tipi GON blokajıdır. Seçilecek blokaj ve kombine tedavi yöntemine ayrıntılı değerlendirme sonrası karar verilmektedir.

Sinir Blokajları Başağrısının Önlenmesi Ve Tedavisinde Etkili midir?

Migren ve küme baş ağrılarının akut ve önleyici tedavisi için GON blokajları, baş ağrısı günlerini azaltır ve hastalarımız tarafından bildirilen yüksek düzeyde etkinlik sağlar.

Ayrıca, periferik sinir blokları, akut veya uzun süreli migren ataklarının yönetilmesinde etkili olmuştur. Anestezik sinir blokları tarafından sağlanan hızlı ağrı kesici başlangıcı, opiat bazlı tedavilere olan ihtiyacı azaltarak hasta konforunu sağlar. Bu yönüyle sinir blokajları migren ataklarının önlenmesi ve akut tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Öncelikle ayrıntılı değerlendirme ve muayene sonrası başağrısı tipi saptanarak devamında periferik sinir blokajı tedavi planı yapılır.

Planlanan tedavi tek başına veya kombine olarak uygulanır.

sinir-blokajlari

Mevcut tedavinin etkinliği açısından uygulama yerinin anatomik olarak doğru saptanması ve uygulayıcının deneyimi çok önemlidir.

Başağrısı Tipine Göre Periferik Sinir Blokajları Değişiyor mu?

Ankarada bulunan Başağrısı değerlendirme ve tedavi merkezimizde bu konuda sahip olduğumuz zengin deneyim ve uygulama tecrübesiyle başağrısının tipinin doğru olarak teşhis edilmesi,ilaç ve ilaç dışı tedavilerin planlanması ve bu plana göre periferik sinir blokajlarının yapılması sağlanmaktadır.

Trigeminal otonomik sefaljilerde – ağırlıklı olarak tek taraflı baş ağrısı ve hemikrania kontinua – cluster tip başağrılarında ipsilateral GON ve LON blokları, ilk basamak tedaviler kortikosteroid veya indometasin ihtiyacını önleyebilir.

Kafa derisindeki perikraniyal sinir alanı üzerinde palpasyonla tekrarlanabilir ağrıları olan ve lokalize kutanöz allodini hastaları olan baş ağrısı hastalarının da sinir bloklarına yanıt verme olasılığı yüksektir.

Periferik Sinir Blokajları Özellikle Hangi Hasta Gruplarında Kullanılmaktadır?

Ek Hastalıkları Olan Yaşlı Hastalar

Özellikle ek hastalıkları olan ve birçok ilaç kullanan yaşlı popülasyonda sinir blokajları ilaç ihtiyacını azaltması ve yan etkilerini önlemesi nedeniyle özellikle tercih edilmektedir.Periferik sinir blokları, baş ağrısı bozukluğu olan yaşlı popülasyonda da kanıtlanabilir derecede etkilidir.Yaşlı popülasyonda birlikte görülen ek hastalıklar birinci basamak önleyici ilaçların kullanımını engelleyebilir.

Hamileler ve Emzirenlerde

Sorunlu baş ağrısı olan gebe kadınlar genellikle hamilelik boyunca ve doğum sonrası dönemde periferik sinir blokajları ile tedavi edilebilir. Kortikosteroid içermeyen sinir blokları, ilaç ihtiyacını azaltır. Sinir bloklarının sıklığı, bireyin yanıt süresine göre ayarlanabilir, ancak genellikle 3 ay veya daha fazladır. Fayda 2 aydan az sürerse, diğer baş ağrısı ilaçları veya müdahaleleri düşünebilir.

periferik-sinir-blokajları

Periferik Sinir Blokajları Nasıl Etki Etmektedir?

Özel tekniklerle,anatomik bölgelerin dikkatle seçilmesi ve uygulanmasıyla uygulanan ilaçlar sinir liflerinde sodyum kanallarını reversible olarak bloke ederler.Büyük oksipital sinir blokajı ile sinirin uyardığı migren baş ağrısı ile ilişkili olan bölgelerde ortaya çıkan ağrı uyaranlarının oluşması engellenmiş olur.
Ayrıca tekrarlayan blokajlarla sinir sisteminde migren ağrısını oluşturan mekanizmaya karşı düzenleyici etki (nöro modülasyon etkisi) de sağlanmış olur.

GON Blokajları Nasıl Uygulanmaktadır?

Oksipital sinir bloğu, hasta oturur pozisyonda ve baş hafif öne eğik pozisyondayken uygulanır. Başın arka kısmında orta hattın her iki yanında bulunan oksipital sinire 26 G iğne ile girilir ve kafatası kemiği ile deri arasına lokal anestezik madde enjekte edilir. Genellikle sistemik etkileri olmayan, güvenli lokal bir tedavidir. Diğer sinir blokları anatomik bölgelerin özenle seçilmesi sonrası bazı lokal anestezikler ve bazen steroid kombinasyonu ile enjeksiyonların yapılmasına dayanır.

Bu makale 26 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Akçay Övünç KARADAŞ

Doç. Dr. Akçay Övünç KARADAŞ , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Hastanesi'nde tamamlayarak  Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanı olmuştur.

Uzmanlık alanı Nöroloji ile beraber özel olarak ilgilendiği alanlar; Baş ağrıları, Migren ve yeni tedavi yöntemleri, Epileptik Bozukluklar, EEG Monitörizasyonu, Uyku Bozuklukları, Alzheimer ve yeni tedavi yöntemleridir.

Doç. Dr. Akçay Övünç KARADAŞ  mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Migren çeşitleri
Doç. Dr. Akçay Övünç KARADAŞ
Doç. Dr. Akçay Övünç KARADAŞ
Ankara - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube