Mevsimsel depresyonu tanıyalım

Mevsimsel depresyonu tanıyalım

Yaz aylarının sonlarına yaklaşmamızla birlikte çoğumuzu bir endişe, bir telaş kaplıyor.O güzelim tatil günleri yerini yoğun iş hayatına,yeni okul dönemlerine bırakıyor.

Bol bol yapılan gezmeler,dinlenmeler,eğlencelerden sonra tekrar aynı tempoya başlamak gerçekten de biraz üzücü ve ürkütücü .Neyse ki güneş, ışıklarını üzerimizden yavaş yavaş çektikçe biz de bir yandan kışa hazırlanmış olacağız.Ancak öyle ki güneş ışıklarının bizden uzaklaşması hem biyolojik hem de buna bağlı olarak psikolojik sonuçlar doğurabiliyor. Bunun günümüzdeki en büyük örneği Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu.

Depresyonun bir alt dalı olan bu rahatsızlıkta vücudumuzda bulunan uyku hormonu da denilen melatoninin artmasıyla, mutluluk hormonu denilen serotonin hormonun azalması depresyona yakalanmamızda oldukça etkili. Maalesef bir süre boyunca alışmış olduğumuz güneş ışıkları azalınca melatonin hormonunun artmasını dolayısıyla halsizlik,uyuşukluk ve uyku hali yaşanmasına sebep olur.

Diğer yandan kışın soğuyan havalar,erken kararan gün nedeniyle serotonin hormonu üretimimiz de azalmaktadır.Bu durum ise keyifsiz,mutsuz,gergin , ilgisiz, isteksiz olmamıza neden olabilmektedir.

Genellikle sonbahar aylarında başladığı görülen bu rahatsızlık kimi zaman yaz depresyonu olarak ilkbaharda da görülmektedir.Hemen hemen yine aynı belirtiler gösteren bu depresyon türünde de kış depresyonunda da iştah azalması/artması,cinsel isteksizlik,sosyal çevreden uzaklaşma ve aşırı duygusallık görülebilen diğer belirtilerdir.

MEVSİMSEL DEPRESYONDAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Bazı ara dönemlerde herkeste görülebilen belirtiler, stresten uzak durma, yeterli gün ışığı alma, depresyon yaratabilecek olumsuzluklardan kaçınma, motivasyonu yükseltme gibi önlemlerle azaltılabilir.

Ancak belirtiler en az iki yıl aynı zamanlarda tekrar etmişse mutlaka bir uzman yardımı alınması gerekmektedir.

Psikiyatr tarafından verilen anti-depresan ilaçları serotonin seviyesini arttırdığından büyük ölçüde iyileşme sağlar.

Bunun dışında psikoterapi ile sorunun kaynağı çözümlenebilir,depresyona neden olabilecek diğer ilişkili kaynaklar bulunur ve kişide rahatlama sağlanır.

Diğer yandan fototerapi denilen ışık tedavisinde ise günde 20-30 dakika boyunca güneş ışığına maruz kalınarak yeterli ışık alımı sağlanır.

Böylelikle melatonin hormonunun uyku salımı önlenmiş olur ve iyileşme kısa sürede sağlanır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Pınar Şimşek

Pınar Şimşek, ilkokul,ortaokul ve lise öğrenimini mersinde tamamlamıştır. Ardından Ege Üniversitesi psikoloji bölümünde hazırlık eğitiminin devamında 4 yıllık lisans programını tamamlayarak onur derecesiyle mezun olmuştur. Eğitim süresince İzmir Alzheimer derneğiyle ortak çalışmalar yürüterek Alzheimer hastaları ve yakınlarının psikolojik destek programında aktif görev almıştır. Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Anabilim Dalında madde bağımlılığı servisinde bulunduğu staj dönemi boyunca grup terapilerine katılım ve test değerlendirme aktivitelerinde destekleme programında görev almıştır. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde şizofreni, kişilik bozuklukları vakalarıyla ilgili anket, raporlama çalışmaları yaparak stajını tamamlamıştır. Canlı ve kadavra organ bağışı konusunda üniversite öğrencilerinin tutum ...

Etiketler
Psikolojik
Psk. Pınar Şimşek
Psk. Pınar Şimşek
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube