Menopoza girdiniz diye dünyanın sonu gelmedi

Menopoza girdiniz diye dünyanın sonu gelmedi

Menopoz doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş arası dönemdir. Menopoz yaşını etkileyen en önemli faktör genetik faktördür. Bunun dışında beslenme durumu, sosyo-ekonomik düzey, sigara-alkol kullanımını, aşırı çay kahve içimi menopoz yaşını erkene alan faktörlerdir. Menopozda yumurtalık fonksiyonu azalıp östrojen hormonu düştüğü için buna bağlı şikayetler ortaya çıkar. 

PSİKO-ENDOKRİN DEĞİŞİKLİKLER: Baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, depresyon, aşırı terleme.

CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ: Deride incelme, gevşeme, kırışma.

ÜRO-GENİTAL DEĞİŞİKLİKLER: Vajen epitelinde incelme ve buna bağlı hem üriner sistem enfeksiyonları hem vajinal enfeksiyon riski artar. İdrar torbasında sarkma, vajinada yanma batma, ilişkide ağrı şikayetleri baş gösterir.

KİLO ARTIŞI: Metabolizma yavaşladığı için kilo alımı artar. Menapoza girmiş kadında kardiyovasküler hastalık ve osteoporoz ( kemik erimesi) riski artar. Bunların nedeni de östrojen eksikliğidir. 

MENOPOZDA BESLENME: Osteoporoz, kardiyovasküler hastalık, şişmanlık risklerinin yüksek olması nedeniyle beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Menopozdaki beslenme ile sıcak basmaları azaltılabilir, kemikler güçlendirilebilir, kalp sağlığı korunabilir, fazla kilo alımı önlenebilir. Alkol, baharatlı yiyecekler  ve kafeinli içecekler azaltılırsa terleme, ateş basması azalır.

Östrojen yokluğu kemik kaybına neden olacağı için günlük 2 su bardağı süt ya da yoğurt gereklidir. Kast kitlesini korumak için ve fazla yağlanmayı azaltmak için egzersiz şarttır. 

MENOPOZDA ;

Haftada en az 3 gün spor yapmalı

Ne çok zayıf ne çok kilolu olmamalı

Zararlı kimyasallardan uzak durmalı

Stresten kaçınmalı 

Balık,ceviz,fındık, brokoli,domates,biber,havuç, üzüm gibi yüksek antioksidan yiyecekler yenmeli

Kalsiyumu yüksek gıdalar tüketilmeli

Bol bol güneşlenilmeli

Menopoz bir hastalık değildir fakat menopoza bağlı olumsuzluklar tedavi edilebilir.

Bu dönem  hayatın normal sayılan süreci olmakla beraber eksilen hormon düzeyleri nedeniyle uykusuzluk, kalp damar hastalıkları, kemik erimesi, meme ve jinokolojik kanser riskinde artış, idrar yolları ile ilgili sarkmalar, ciltte görülen kırışıklık ve sarkma gibi problemleri azaltmak için tıbbi destek , kadın yaşam kalitesini arttırır.

Her kadının farklı ihtiyaçları olduğu için tek bir menopoz tedavisinden bahsedemeyiz . 

Erken menopozda (35-40 yaş arası) bir süre HRT ( Hormon replasmanı) vermek gerekir. Bu tedavi kemik erimesini ve hızlı yaşlanmayı yavaşlatır. Ama 48 den sonraki menopoz yaşı için osteoporos riskine karşı Kalsiyum-D Vitamini takviyesi yapılır. Üro-genital şikayetleri azaltmak için lokal östrojen tedavisi verilir. İyi beslenme ve egzersizle bu dönemi kaliteli yaşanır hale getirebiliriz.

Bu makale 22 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Meydan tıp merkezi, Korkuteli özel yaşam hastanesi, Korkuteli devlet hastanesi, Gümüşhane devlet hastanesi hasta kabulü yapmıştır.

Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, mesleki çalışmalarına Manavgat Devlet Hastanesi’nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Menopoz sonrası
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube