Menisküs nedir ? nasıl tedavi edilir?

Menisküs nedir ? nasıl tedavi edilir?

Vücudun en sık yaralanan bölgelerinden biri de menisküslerdir. Menisküs diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçadır. Bu yapı sert, düz ve lastiksi bir dokudur. Eklem yüzeyini kaplar ve onu yastık gibi destekler. Dizde bir adet iç kısımda (iç menisküs) ve bir adet de dış kısımda (dış menisküs) olmak üzere iki adet menisküs bulunur. Dizde yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturması, yükün taşınması, birçok yöne dönme hareketinin yapılabilmesi, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki güç dengesinin sağlanması kemiklerin kıkırdak yüzlerinin birbirine sürtünmesini azaltmak ve ekleme gelen yükleri dengeli bir şekilde dağıtmak gibi görevleri vardır.

Menisküs Yırtıkları ❌

Menisküs yırtıkları yırtığın oluş biçimine göre temel olarak iki şekilde sınıflandırılır. Akut yırtılma dediğimiz durumlarda dizi zorlayıcı bir travma vardır. Bu dizin şişmesine sebep olur. Diz genelde kitlenir ve dizi hareket ettirmek çok ağrılıdır.Kireçlenmeye bağlı olarak oluşan kronik menisküs yaralanmalarında ise kemik deformiteleri meniskus kıkırdaklarında zorlanma yapar ve meniskus kolayca yırtılabilir.

Nasıl tedavi edilir ❓

Menisküs yaralanmalarının tedavi sürecinde fizik tedavinin önemli bir rolü vardır. Akut dönem menisküs yaralanmalarında ilk planda; dinlenme, buz uygulama, bandaj uygulamaları yapılır. Sonraki aşamada ağrı azaltmaya ve ödem gidermeye yönelik fizik tedavi ajanları, kas güçlendirici, esnekliği artırıcı egzersiz programları proprioseptif eğitimle fizik tedaviye devam edilir.

Bu makale 25 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Gurbet Kargın

Fzt. Gurbet Kargın, lise eğitimini Haydarpaşa Bülent Akarcalı Sağlık Meslek Lisesi'nde tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü başarıyla tamamlamıştır.  Bir dönem Pediatrik (Çocuk Sağlığı) Rehabilitasyon alanında çalışmıştır. Ayrıca Ortopedik Rehabilitasyon, Ampute Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Kadın Sağlığı Rehabilitasyonu, Klinik Pilates, Manuel Terapi, IASTM Yumuşak Doku Mobilizasyonu, Kinezyolojik Bantlama alanlarında eğitimler almıştır.  Bir yandan da Klinik Pilates eğitmenliği yaparak hastalarının yıllarca süren inatçı ağrılarını ortadan kaldırıp, ağrısız bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmaktadır. Şu anda İstanbul Sultangazi'de bulunan Fizyocentral Sağlıklı Yaşam Merkezinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Menisküs yırtığı tedavisi
Fzt. Gurbet Kargın
Fzt. Gurbet Kargın
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube