Meme büyütme hakkında ameliyat öncesi bilinmesi gerekenler

Meme büyütme hakkında ameliyat öncesi bilinmesi gerekenler

Göğüs Ölçüsü Kadınlar İçin Önemlidir

Bazı kişiler, ufak göğüslerin sadece moda seçeneklerini kısıtlamakla kalmayıp, vücut görüntülerinde tatminsizliğe yol açtığını düşünmektedirler. Göğüslerin dolgunluğunun ve orantısının arttırılması, bir kadının figüründeki dengeyi iyileştirir ve kadının kendine bakışını ve kendine güvenini arttırır.

Meme büyütme, cerrahi olarak meme protezlerinin (implantların) yerleştirilmesiyle bir kadının göğüslerini büyütür. Genelde, sadece daha büyük meme hacmine ulaşmak arzunuzu gerçekleştirmek veya kilo kaybı veya hamileliğin ardından oluşan meme hacmi kaybını düzeltmek için yapılan bir kozmetik prosedürdür. Meme protezleri, ayrıca mastektomi, yaralanma veya başka sebeplerle kaybedilen bir göğsü yeniden oluşturmak için rekonstrüktif amaçlar için de kullanılabilir. Her halükarda, meme protezleri kadınlara daha dolgun, doğal görünümlü göğüsler ve daha dengeli bir figür seçeneği sunar.

Bu bilgilendirme, Meme büyütmeye genel bir bakış sunar. Meme büyütmenin kişisel hedeflerinizi gerçekleştirmenize nasıl yardım edebileceğini öğrenmenin en iyi yolu, bir plastik cerraha danışmaktır.

Plastik cerrahiyi düşünürken, aşağıdaki konulardan emin olunuz:

Cerrahınız, prosedürü olacağınız ülkede doktorluk yapmaya ruhsatlı bir hekim olmalıdır.

Cerrahınız, plastik cerrahi alanında kapsamlı bir eğitimi tamamlamış ve sınavlarını vermiş olmalıdır.

Cerrahınız, Uluslararası Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Konfederasyonu (IPRAS) tarafından tanınan ulusal bir plastik cerrahi birliğinin üyesi olmalıdır.

Meme Büyütme

Meme büyütme nedir?

Meme büyütme, cerrahi olarak göğüs protezlerinin (implantların) yerleştirilmesiyle göğüslerin dolgunluğunun ve orantısının arttırılması veya göğüslerin simetrisinin düzeltilmesidir. Klinik olarak büyütme mammoplasti olarak adlandırılan bu prosedür, estetik olarak aşağıdaki amaçlarla kullanılır:

Genelde kalıtımsal sebeplere dayanan, doğal olarak ufak göğüsleri büyütmek için.

Emzirme sonucu hamileliğin ardından görülen veya kilo kaybına bağlı meme hacmi kaybını düzeltmek için.

Göğüsler, ölçü ve şekil açısından hafifçe orantısızsa, daha iyi bir simetri elde etmek için.

Ancak meme büyütme, sarkık göğüsleri düzeltmez. Bir kadının hem göğüs dolgunluğunu arttırmak hem de sarkık göğüslerin konumunu ve şeklini iyileştirmek istediği durumlarda, Meme büyütmeyle birlikte bir göğüs kaldırma da (mastopeksi) gerçekleştirilmelidir

Meme büyütme, son derece kişisel bir prosedürdür; başkalarının arzusuna göre değil, kendi büyütülmüş meme ölçüsü arzunuz ne ise ona göre seçim yapmanız gereken bir prosedür. Kalıcı meme büyütme, sadece cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Bunun dışında sonuçları kanıtlanmış ve büyütülmüş göğüslerden memnuniyet sağlatan başka bir tıbbi meme büyütme tedavisi henüz mevcut değildir.

Her yaştan erişkin kadınlar meme büyütmeden faydalanarak ufak meme ölçüsünü arttırabilir veya dolgunluk sağlayabilir. Ancak, meme büyütmeden önce, memelerin tamamen gelişmiş olmaları tavsiye edilir. Ayrıca, meme büyütmenin genelde bir kadının emzirme yeteneğini etkilemediğini de bilmeniz gerekir.

Kendi arzusuyla meme kontürünü geliştirmek isteyen bir kadın, büyük olasılıkla meme büyütme ameliyatının sonuçlarından memnun kalacaktır. İyi adaylar aşağıdaki şekilde tanımlanırlar:

Hayatı tehdit eden hastalıkları veya iyileşmeyi engelleyebilecek tıbbi durumları olmayan sağlıklı bireyler

Sigara içmeyenler

Pozitif bir bakış açısına ve vücut görüntülerini iyileştirmek için özel hedefleri olan bireyler.

Nereden başlamalıyım?

Plastik cerrahınızla yapacağınız konsültasyon, meme büyütmenin memelerinizin görünüşünü nasıl geliştireceği ve vücut görüntünüzün nasıl iyileştireceğini öğrenmenin ilk adımıdır. Konsültasyon, sizi meme büyütme hakkında baskı içermeyen bir ortamda tamamen eğitmek üzere tasarlanmıştır ve aşağıdakileri içerir:

Hedeflerinizin görüşülmesi ve durumunuzun değerlendirilmesi

Meme büyütme cerrahisinde mevcut seçenekler

Meme büyütmenin olası sonuçları, riskleri ve olası komplikasyonları

Plastik cerrahınızın tavsiye ettiği tedavi şekli

Plastik cerrahınız, ayrıca sorularınızı da yanıtlayacaktır.

Değerlendirme

Genel sağlık ve kişisel bakış açısı, meme büyütme ameliyatının sonuçlarını büyük ölçüde etkileyebilir. Prosedürünüzün başarısı, güvenlik ve genel memnuniyet aşağıdakileri yerine getirmenize bağlıdır:

Beklentilerinizi dürüstçe paylaşmanıza

Sağlık geçmişiniz, kullandığınız ilaçlar, vitamin, bitkisel besin takviyeleri, alkol sigara ve ilaç kullanımı konularını tamamen açıklamanıza

Ailenizde meme kanseri geçmişi ve kendi meme sağlığınız hakkında dürüst olmanıza

Plastik cerrahınızın bütün talimatlarına kesinlikle uymanıza.

Benim meme büyütme prosedürüm

Plastik cerrahınız, meme büyütmeyi silikon jel  veya steril salin (serum fizyolojik) ile doldurulmuş medikal, kaliteli, biyolojik uyumlu, pürüzlü veya pürüzsüz silikon kabuklardan üretilmiş protezler kullanarak gerçekleştirir. Silikon jel implantlar üretimde kullanılan yeni teknolojiler sayesinde yüksek kohesiviteye sahip oldukları için akışkan değildirler. Protez delinse dahi, yüksek kohesiviteye sahip akışkan olmayan jelin komşu dokulara bulaşma ve reaksiyon oluşturma ihtimali çok düşüktür. Serum fizyolojik doldurulmuş protezlerde ise, delinme ve sızma olsa bile, salin güvenli bir şekilde vücut tarafından emilir ve bir sağlık tehlikesi oluşturmaz. Protezler, yerleştirilmeden önce hazır doldurulmuş veya kendiliğinden kapanan bir vana aracılığıyla ameliyat sırasında yavaşça doldurulabilir şekilde olabilirler. Protez yerleştirilmesi, türü ve ölçüsü meme anatominize, vücut tipinize, ölçüde istenen artışa ve plastik cerrahınızın değerlendirmesine göre belirlenecektir. Protez üreticileri zaman zaman yeni protez stilleri ve türleri piyasaya çıkartırlar; sizin için ek seçenekler de mevcut olabilir.

Meme protezlerinin, meme sağlığını bozduğu ispatlanmamıştır. Ulusal Bilimler Akademisi Tıp Enstitüsü (IOM) gibi bağımsız grupların bilimsel araştırmalarının dikkatlice incelenmesi, meme protezleri ile kadınlardaki diğer otoimmün veya sistemik hastalıklar arasında kanıtlanmış bir bağlantı göstermemektedir. Ancak, protezler memelerinizin görünüşünde ve duyumsamasında hafif veya daha dikkat çekici değişiklikler yaratabilir. Bir memenin etrafındaki doğal olarak oluşan yara dokusunun sıkışmasına yol açan bir durum olan kapsüler kontraktür, hastaların değişen yüzdelerinde görülmekte ve memenin normalden sert görünmesine yol açabilmektedir. Bu duruma cerrahi olarak müdahale edilebilse de, düzeltme işlemi her zaman kalıcı değildir.

Meme protezlerinin bir ömür boyu kullanılmalarının garanti edilmediğine ve bir veya iki protezin değiştirilmesi için ileride bir ameliyat daha gerekebileceğine dikkat etmelisiniz. Hamilelik, kilo kaybı ve menopoz, bir kadının ömrü içerisinde büyütülmüş memelerin görüntüsünü etkileyebilirler. Meme büyütme, meme sağlığı ve protezlerinin durumunun değerlendirilmesi amaçlı düzenli muayeneler de dahil olmak üzere, zaman içinde bakım gerektirir.

Prosedürünüzden önce, meme sağlığını kontrol etmek ve gelecekteki karşılaştırmalar için bir temel oluşturmak üzere bir mamogram gerekebilir. Prosedürün ardından, mamografi teknik açıdan daha zordur. Olası en iyi sonuçların alınması, özel teknikler ve ek görüşler gerektirir. Bir tanısal meme muayenesinden geçerken, protezleriniz hakkında dürüst olmanız gerekir.

Meme Büyütme

Meme büyütme, meme ölçüsünü arttırmak için meme protezlerinin cerrahi olarak yerleştirilmesini gerektirir. En yaygın kesiler (insizyon) arasında, meme altı kesisi (meme altındaki çizginin yanında), bir yan kesi (koltukaltı alanda) veya aerolanın (meme ucunu çevreleyen pigmentli deri) kenarına yerleştirilen bir periaerolar kesidir. Kesi şekilleri protezin türüne, istenen büyütme derecesine, hasta anatomisine ve hasta ile cerrahın tercihine bağlıdır. 

Meme Büyütme

Kesi sırasında, ya doğrudan meme dokusunun arkasında (meme altı yerleştirme) veya pektoral kasın altında ve göğüs duvarının üstünde (kas altı yerleştirme) veya pektoral kas fasyası ve meme dokusu altında, kas üstünde (subfasyal, fasya altı yerleştirme) olacak şekilde bir cep oluşturulur. Protez bu cebin içerisine yerleştirilir ve kesiler meme dokusundaki katmanlı, çıkarılmaz dikişlerle (sütür) ve deriye yakın dikişlerle, cilt yapıştırıcılarıyla veya cerrahi bantlarla kapatılır.

Meme Büyütme

Meme büyütmenin sonuçları derhal görülebilir. Zaman içerisinde, ameliyat sonrası şişlikler inecek ve kesi çizgileri incelecektir. İyileşen vücut görüntünüzden memnuniyetiniz, daha dolgun meme amacınızın gerçekleştiğini gördükçe artmaya devam edecektir.

Ameliyata hazırlanma

Plastik cerrahınız, meme büyütme ameliyatınızı özenle açıklayacaktır. Ameliyattan önce, size aşağıdakileri içeren özel talimatlar verilecektir:

Ameliyat öncesi yapılması gerekenler, tanısal tetkikler ve ilaçlar

Ameliyat günü talimatları ve ilaçları

Anestezi kullanımına ilişkin özel bilgiler

Ameliyat sonrası bakım ve takip

Ek olarak, plastik cerrahınıza gireceğiniz prosedürü ve olası riskler ve komplikasyonları tamamen anladığınız konusunda güvence vermek amacıyla bir onay formu imzalamanız istenecektir.

Meme büyütmenin olası riskleri arasında kanama, enfeksiyon veya kesilerin kötü iyileşmesi içerisinde meme ucu veya meme duyumsamasındaki değişiklikler bulunur. Kapsüler kontraktür, protez sızıntısı veya delinmesi veya derinin protezin üzerinde kırışması da olasıdır ve ikinci bir prosedür gerektirebilir. Bütün ameliyatlar, anestezi ile ilişkili riskler içerir. Bunlar ve ek riskler, onayınızdan önce açıklanacaktır.

Bütün sorularınızın yanıtlanması önemlidir ve ameliyat konusunda biraz heyecan duymanız doğaldır. Bu duyguları, plastik cerrahınızla konuşunuz.

Neler beklenmeli?

Meme büyütme ameliyatı, plastik cerrahınız tarafından bir hastane bünyesinde ameliyathane şartlarında yapılacaktır. Anestezi tipi, size özel prosedürün koşullarına ve hasta ile cerrahın tercihine bağlı olacaktır.

Plastik cerrahınız ve yardımcı personel, rahatınız ve güvenliğinizi tamamen sağlamak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Ameliyatın ardından

Prosedürünüz tamamlandıktan sonra, kesilerinize pansuman ve bandajlama uygulanacaktır. Ameliyatın hemen sonrasında giydirilecek destekleyici sutyen şişmeyi azaltır ve iyileşme sırasında memeleri destekler. Taburcu olmadan önce, size ve refakatçi aile üyenize, arkadaşınıza veya bakıcınıza aşağıdakileri içeren özel talimatlar verilecektir:

Ameliyatın ardından, memelere nasıl bakılacağı

İyileşmeye yardımcı olması ve enfeksiyon riskini azaltması amacıyla uygulanacak veya ağızdan alınacak ilaçlar

Ameliyat yerindeki veya genel sağlıktaki özel değişiklikler

Plastik cerrahınıza kontrol için ne zaman geleceğiniz

Gelişme ve iyileşme

İlk iyileşme aşamasında, kesi yerlerinde ve genel olarak meme dokusunda şişme ve rahatsızlık olabilir. Rahatsızlık yaygındır ve ilaçla kontrol altına alınabilir. İlk iki veya üç hafta boyunca sürekli takılacak bir destek sutyeni tavsiye edilebilir. Kesi yerlerinin temizlenmesi ve merhemlerin belirtildiği şekilde sürülmesi önemlidir. Bütün talimatlara özenle uyunuz; sonucun başarısı için bu elzemdir. Kendinizi hazır hissettiğinizde, genelde ameliyattan sonraki bir veya iki gün içerisinde, hafif, normal faaliyetlerinize dönmeniz mümkündür.

İlk yara iyileşmesi 5 ila 10 gün sürebilir; bu süre zarfında dikişler alınacaktır. Eğer kendinizi rahat hissediyorsanız, ağır eşyalar kaldırma veya aşırı egzersiz içermediği sürece, artık işe ve normal faaliyetlerinize dönebilirsiniz. İyileşme daha fazla tamamlandığında, genellikle 4 ile 6 hafta içerisinde, memelere dokunulabilir.

İyileşme birkaç hafta sürer ve bu süre içerisinde şişlikler iner, protez yerine oturur ve kesi çizgileri incelmeye devam eder. Kesi çizgileri kalıcıdır, ancak görülmeyecek şekilde yerleştirilmişlerdir. Plastik cerrahınızın talimatlarına uymaya ve programlandığı şekilde kontrollere gitmeye devam ediniz.

Sonuçlar ve görünüm

Meme büyütmenin sonuçları, derhal görülür. Nihai sonuçlar, şişlikler indikçe ve meme büyüklüğü ile şekli yerine oturdukça birkaç hafta içerisinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Kesi çizgileri tipik olarak sonraki yıl içerisinde solmaya devam edecektir.

Zaman içerisinde, memeleriniz yaşlanmadan, kilo dalgalanmalarından, hormonsal etkenlerden ve yerçekiminden dolayı değişebilir. Ancak, yeni büyütülmüş meme kontürünüz ve istediğiniz giysileri dolgulu sutyenlere ihtiyaç duymadan giyme özgürlüğü, plajda veya toplantı odasında size ek bir kendine güven sağlayacaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erkin Önsal

Op. Dr. Erkin Önsal, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanes'inde tamamlayarak Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzman Doktoru unvanı almıştır.

Özellikle Dudak - Damak yarığı, Tümör cerrahisi, Meme ve Burun estetiği ile yakından ilgilendi. Çeşitli tekniklerle meme küçültme ameliyatı uygulanan hastaların retrospektif değerlendirilmesi ile ilgili çalışmaları oldu. Antioksidan olan apokinin deney hayvanlarında çeşitli yaralanmalar üzerine olan etkilerini'de incelemiştir.

Op. Dr. Erkin Önsal, mesleki çalışmalarına Şişli İstanbul'da bulunan Özel muayenehanesin'de devam ettirerek danışanları'na hizmet vermektedir.

Etiketler
Meme kanseri sonrası
Op. Dr. Erkin Önsal
Op. Dr. Erkin Önsal
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube