Lipoprotein a kolesterolü nedir? kalp hastalıklarıyla ne ilişkisi vardır?

Lipoprotein a kolesterolü nedir? kalp hastalıklarıyla ne ilişkisi vardır?

Toplumda birçok kişi LDL kolesterolü 'kötü' kolesterol, HDL kolesterolü 'iyi' kolsterol olarak bilmekte olup, ''Liporotein a'' nın ne olduğunu pek bilmemektedir. Lp (a), tıpkı LDL ve HDL gibi kanda kolesterol ve trigliserid taşıyan partiküldür. Lp (a) ' nın yüksekliği (yani 50 mg/dl'den yüksek olması), kalp krizinde 2-3 kat artmış risk ile ilişkilidir. Diğer kolesterol partikülleri diyetle, yaşam tarzı değişiklikleriyle kısmen düzenlenebilirken, Lp(a) ' nın değeri fazla değişmemektedir. Hatta, statin grubundaki kolesterol düşürücü ilaçlar bile kandaki düzeylerini pek azaltmamaktadır.

Peki kimlerde Lp(a) bakılmalıdır?

Rutin laboratuvar testlerinde Lp(a) bakılmamakla birlikte kalp-damar hastalıkları aile hikayesi olan , statin tedavisine rağmen tekrarlayan damar tıkanıklıkları olan veya ailevi kolesterol yükseklikleri olan yüksek riskli hastalarda bakılması önerilir.

Lp(a) yüksek çıkarsa ne yapılabilir?

Lipoprotein (a) genetik olarak belirlenen bir partikül olduğu için diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile değerleri fazla düşmemektedir. Aspirin, karnitin, askorbik asit (C vitamini) kullanımıyla Lp(a) düşürmede faydalı olabilecek ajanlardandır.

LDL mi tedavi hedefidir, yoksa Lp(a) mı?

Birinci tedavi hedefi uygun hastalarda LDL kolesterolü düşürmektir. LDL optimal olarak kontrol altına alındıktan sonra tedavi hedefi Lp (a) olmalıdır.

Bu makale 5 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özenç

Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özenç , mesleki çalışmalarına LIV HOSPITAL Hastanesinde devam etmektedir. 

Etiketler
Ldl
Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özenç
Dr. Öğr. Üyesi Ebru Özenç
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube