Lazer epilasyon - alexandrite lazer

Lazer epilasyon - alexandrite lazer

Günümüzde istenmeyen tüylerden kurtulmanın en güvenilir ve etkili yollarından biri lazer epilasyondur. Epilasyonda en etkili lazer tipi Alexandrite 755 nm dalga boyundaki lazer ışığıdır.

Kişinin tüy rengi ve cilt tipi, lazer epilasyonun başarılı olması için en önemli faktörlerdir. Açık renk tenli, koyu renk tüylere sahip kişilerde sonuca ulaşmak daha kolaydır. Bununla birlikte, koyu renk cilde sahip kişilerde de dikkatli uygulamalar ile başarılı sonuçlar almak mümkündür.

Öncelikle, kişinin lazer epilasyon için uygun olup olmadığınıza karar verilmelidir. Sağlık durumu ve kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Riskler, faydalar, beklentiler hakkında bilgi verildikten sonra uygulamalara başlanır.

Güneş altında veya solaryumda bronzlaşm varsa, lazer epilasyon için ten renginin yeteri kadar açılması için birkaç haftabeklenmelidir. Yaz aylarında epilasyona devam etmek isteyen hastalar için daha güvenli olan Long Pulse NdYag Lazer sistemleri kullanılmalıdır.

Lazer epilasyonun başarılı olabilmesi için jilet uygulamalarından 1-3 gün, ağda uygulamasından 3-4 hafta sonra lazer yapılmalıdır.

Uygulama esnasında istenmeyen bir soruna maruz kalmamak için lazer koruyucu gözlüğü kullanılmalıdır.Lazer uygulaması sırasında hissedeceğiniz rahatsızlık soğutucularla giderilse de eğer ağrı eşiğiniz düşük ise uygulamadan 45 dakika önce ağrı kesici alınabilir.

Uygulama süresi, lazer ışını ile taranacak alanın büyüklüğüne bağlıdır. En küçük bölge olan dudak üstü 1-2 dakika alırken, en büyük bölge bacaklar 30-45 dakika sürmektedir.

Lazer epilasyon sonrasında ortaya çıkan noktasal kızarıklıklar normaldir ve birkaç saat içerisinde ortadan kalkacaktır.

Olumsuzlukların üstesinden gelmek için yapılan en yaygın uygulama, akşam alınan ılık bir duş ardından nemlendirici bir losyonun sürülmesidir.

Uygulama sonrası uygulanan dermatolojik pansumanlar, nemlendiriciler ve güneş koruyucularla, sonuçların mükemmel olması hedeflenir.

Epilasyon sonrasında bedensel egzersizden kaçınmak gerekir. Terleme lazere bağlı huzursuzluk hissinin artmasına neden olabilir.

Cilt tipinize göre 1-2 hafta lazer epilasyon bölgelerinin doğrudan güneş ışığına maruz kalmasından kaçınmak gereklidir. SPF 15 ve üzeri güneş koruyucuların 2-3 saatte bir uygulanması da güneşin zararlı ışınlarından koruyacaktır.

Uygulama aralarında, uygulama bölgesindeki tüyleri kökten alacak herhangi bir yöntemi, uzun bir ara vermek zorunda olmadığınız müddetçe önermiyoruz.

Olası yan etki ve komplikasyonlar %1 den azdır.

Deri renginin koyulaşması (hiperpigmentasyon): Seyrek görülen bir durumdur ve geçicidir.

Deri renginin açılması: Bu durum koyu renk cilde sahip hastalarda görülebilir. Lazer gücünün gerektiğinden yüksek kullanılması veya bronz ten üzerine yapılan uygulamalardan sonra ortaya çıkabilir. Geçici olmakla birlikte bazen aylarca devam edebilir.

Su dolu kabarcık ve yanma: Çok nadirdir ve geçicidir.

Kabuklanma: Nadirdir ve geçicidir.

Tüy yapısı değişimi: Bazen yeni tüyler daha açık renk gelebilir. Daha sonraki uygulamalarda tamamen yok olması beklenir. Özellikle yüz ve boyun bölgesi uygulamalarında ayva tüyü olarak tanımlanan tüylere işlem yapmamak gerekir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tevhide Dinçer

Uzm. Dr. Tevhide DİNÇER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı fakültenin Dermatoloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1990 yılında Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

1991 yılında Hollanda'da Maastricht Üniversite Hastanesi'nde genel dermatoloji, pediatrik dermatoloji ve kozmetoloji konularında yurtdışı çalışmamları yapmış olan Uzm. Dr. Tevhide DİNÇER, 1996 yılında İzmir -Konak'ta kendi dermatoloji merkezini kurmuştur. Kendisi, bilimsel ve güvenilir çalışma ilkesini sürdürmek ve mesleki bilgilerini her zaman güncel tutmak amacıyla yurt dışı - yurtiçi kongre ve eğitim seminerlerine katılmakta ve gelişmeleri yakından izlemektedir.

Uzm. Dr. Tevhide Dinçer
Uzm. Dr. Tevhide Dinçer
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube