Lazer destekli diş hekimliği

Lazer destekli diş hekimliği

    Günümüz teknolojisi her şeyde olduğu gibi diş hekimliği sektörünü de olumlu anlamda çokça etkiledi.

     Artık yapılan tedavilerden tutun, kullanılan malzemelere kadar hem hastalar , hem de biz hekimler açısından bir çok şey daha da kolaylaşıyor. Ayrıca bu imkanlar daha iyi estetik sonuçları da beraberinde getirirken mükemmel bir konfor da sağlıyor.

    Özellikle son zamanlarda lazer desteği ile yapılan diş tedavileri; günümüz teknolojisinin nerelere kadar geldiğinin en güzel örneği.

    Yeni nesil diş lazeri ile dişe ve diğer dokulara temas etmeden çalışmak mümkün. Bu sayede ısı, titreşim ve sürtünmeye bağlı ağrı oluşmayacağı için dişi uyuşturmaya da gerek kalmayabiliyor.

Peki Diş Hekimliğinde Lazer Neler Sağlıyor?

Lazer kullanılan bölgede %100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlanıyor.

Az madde kaybıyla tedavinin tamamlanmasını sağlıyor. (Dişten sadece çürük bölgeyi kaldırıyor)

Özellikle cerrahi uygulamalarda, işlem esnasında neredeyse hiç kanama olmuyor

Diş beyazlatma  işlemlerinde çok kısa sürede daha iyi sonuçlar almayı mümkün kılıyor.

Kanal tedavisinde  kök kanalı dezenfeksiyonunda yüksek başarı sağlıyor.

Diş etlerinde genetik olarak aşırı derecede mor renklenme (hiperpigmentasyon) bulunan hastalarda 3 veya 4 seansta lazer ile soyma (peeling) yapılarak bu sorun ortadan kaldırılabiliyor.

Genel sağlığımız için zararlımıdır?

Lazer iyonize olmayan bir ışık olduğu için dokuda birikim yapmıyor ; yani x ışını gibi zarar verecek bir özelliği yok. Hamileler, çocuklar ve kalp hastaları dahil olmak üzere herkese kullanılabiliyor.

Diş Hekimliğinde hangi alanlarda kullanılıyor?

İmplant cerrahisi uygulamalarında operasyon sonrası ağrı ve oluşabilecek şişmeleri minimuma indirmek için

Estetik diş hekimliğinde doğru seviyede ve simetrik dişeti oluşturmada

Dolgu yapmadan evvel çürük temizleme işleminde

Diş beyazlatmak için

Gömülü diş çekimi sırasında kemik aşındırması yapmak için

Kanal tedavisi işlemlerinin başarısını arttırmak için

Dişeti hastalıklarının tedavisinde cerrahi işleme gerek duymaksızın tedavileri tamamlamak için

Diş hassasiyeti tedavisi için

Uçuk, ağız içi yaraların, aftların tedavisi için kullanılıyor.

İmplant uygulamalarında lazer desteğinin kullanılmasının avantajları nelerdir?

İmplant yapılacak alanda kemik dokusuna zarar vermeden istenilmeyen , yabancı dokuların güvenilir bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bu sayede çekim sonrasında dahi iyileşmeyi uzun süre beklemeden güvenli bir şekilde implant uygulamaları yapılabilir.  Operasyon sonrası oluşabilecek ağrı ve şişliği de minimuma indirerek hızlı iyileşmeyi destekler.

Lazer destekli implant uygulaması öncesinde hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleştirileceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında detaylı bilgi elde edilir.

Bu uygulamada, diş etinin sadece implant uygulanacak bölgesi lazer kullanılarak açılır. Kemik dokusuna ulaşıldıktan sonra burada implant çapında bir frez açılır. Açılan freze implant yerleştirilir.

Lazer destekli implant uygulaması sonrasında yine lazer biostimulasyon uygulaması yapılarak, operasyon sonrası oluşabilecek ağrı ortadan kaldırılır ve doku iyileşmesi hızlanır.

Dünya çapında uygulanan lazer destekli implant uygulaması yöntemleri sayesinde operasyon sonrası açıkta yara yeri kalmadığından operasyon yapılan bölge daha çabuk iyileşmekte ve dikiş olmadığından yemek artıklarının birikmesi önlenerek, operasyon sonrası diş kullanımı kolay hale gelmektedir.

Özellikle tek diş eksikliklerinde lazer destekli implant uygulaması ile uygun kemik bulunduğunda implant hemen uygulanarak, implant üzerine iki saat gibi kısa bir zamanda daimi diş de yapıştırılarak hastanın kullanımına sunulabilir.

Dünya çapında uygulanan lazer destekli implant uygulaması yöntemleri sayesinde operasyon sonrası açıkta yara yeri kalmadığından operasyon yapılan bölge daha çabuk iyileşmekte ve dikiş olmadığından yemek artıklarının birikmesi önlenerek, operasyon sonrası diş kullanımı kolay hale gelmektedir.

Özellikle tek diş eksikliklerinde lazer destekli implant uygulaması ile uygun kemik bulunduğunda implant hemen uygulanarak, implant üzeri dişe CAD-CAM yöntemi ile seramik rekonstriksiyon yapılarak iki saat gibi kısa bir zamanda daimi diş de yapıştırılarak hastanın kullanımına sunulabilir.

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ahmet Ünal

Dt. Ahmet ÜNAL, 11 Nisan 1959 tarihinde Osmaniye'de doğmuştur. 1978-1983 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1983 yılında ise Osmaniye Dentestetik Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuştur. 2008 yılında ise İstanbul Dentestetik özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuş olan Dt. ÜNAL, halen mesleki çalışmalarına bu poliklinikte devam etmektedir. Adana Diş Hekimleri Odası Osmaniye Temsilciliği görevinde de bulunmuş olan Dt. Ahmet ÜNAL, Zihinsel Özürlü Çocuklar Eğitim ve Koruma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanlığına halen devam etmektedir. Mesleki derneklerin yanı sıra Osmaniye Musiki Derneği ve ODAK (Osmaniye Dağ ve Doğa Sporları Klübü) kurucu üyesi ve yönetim kurulu başkan yardımcısıdır. Ayrıca kendisi iyi derecede İngilizce ...

Etiketler
Lazer destekli diş tedavileri
Dt. Ahmet Ünal
Dt. Ahmet Ünal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube