Lasik nedir, nasıl yapılır?

Lasik nedir, nasıl yapılır?

Lasik, excimer laser ile kornea tabakasına yeniden şekil verilerek kırma kusuru dediğimiz göz bozukluklarının düzeltilmesi işlemidir. Tüm dünyada en çok uygulanan gözlük atma ameliyatıdır. Kırma kusuru dediğimiz göz bozuklukları; miyopi, hipermetropi ve astigmattan oluşmaktadır. Lasik sayesinde bu bozukluklar düzeltilebilmektedir.

Kornea gözün en önünde yer alan saydam tabakadır. Lasik ameliyatında kornea tabakasından flep dediğimiz ince bir zar kaldırılıp bu zarın altına excimer laser ile numara düzeltme işlemi yapılmaktadır.Excimer laser ile halk arasında kartal gözü diye bilinen wavefront gibi kişiye özel düzeltmeler yapılabilmektedir.Klasik lasik ameliyatında flep kaldırılma işlemi mikrokeratom denilen içinde küçük bıçakların olduğu bir alet ile yapılmaktadır. Ancak Lasik cerrahisinin günümüzde en gelişmiş şekli bıçaksız lasik dediğimiz intralase yada femto second tekniğidir. Bu teknikte flep mikrokeratom yani bıçak kullanılmadan laser ile oluşturulmaktadır.İntralase yöntemiyle lasik ameliyatı mükemmelleşmiş, çok daha güvenli bir hale gelmiştir.

İntralase lasik tekniğinde; ameliyat 2 aşamadan oluşur: İlki intralase yada femto second laser ile flep denilen ince tabakanın oluşturulması, 2. si bu ince tabakanın kaldırılarak excimer laser ile numaranın düzeltilmesi işlemidir. Bu iki laser işlemi 30-40 saniyede bitmekte ancak gözün lasere hazırlanması ile birlikte hasta yaklaşık 10 dakikayı ameliyathanede geçimektedir. Lasik ameliyatı ağrısız bir ameliyattır. Uygulama gözün anestezik damlalar ile uyuşturulması ile yapılır.

Lasik sonrası 3-4 saat sulanma, batma, hassasiyet olmaktadır. Operasyon günü dinlenilmesi, gözlerin münkün olduğu kadar kapalı tutulması tavsiye edilir.Ertesi gün normal hayata dönülür. Tüm günlük aktiviteler yapılabilir. Ancak 2 hafta denize, havuza girilmemesi ve bayanlarda 1 hafta makyaj yapılmaması istenir.Birkaç hafta agresif sporlardan kaçınılması önerilir.

LASİK KİMLERE UYGULANIR?

Lasik için alt sınır 18, üst sınır 65 dir. 18 yaşını geçmiş kişilerde numaranın durmuş olduğu tespit edilmelidir. Burada kriter son 2 yılda yarım numaradan fazla artış olmamasıdır. Lasik için başvuran kişilerde uygunluk değerlendirilirken ayrıntılı bir göz muayenesi yapılır. Hastalar genel göz sağlığı açısından değerlendirilir. Kırma kusuru dışında farklı göz hastalıklarının varlığı araştırılır .Lasik için kornea tabakası şekil ve kalınlık olarak uygun olmalıdır. Bunun için kornea  topografisi ve başka ayrıntılı tetkikler ile kornea incelenir.

Hangi durumlarda yapılmadığından bahsedersek; katarakt, glokom gibi göz hastalıklarının varlığı engeldir.Diabet gibi bazı sistemik hastalıkların göze yansımış bulguları olduğunda, yine bazı romatizmal ve cilt hastalıklarında, kuru göz hastalığı, keratokonus denilen kornea hastalığında ve ince kornea gibi durumlarda lasik önerilmez.

Aslında lasik için uygun kişiler gözlük ihtiyacı yani kırma kusuru dışında başka bir göz hastalığı olmayan kişilerdir.

Lasik ile miyoplarda 8-9 numaraya kadar tedavi yapılabilir. Hipermetroplarda 4-5 numaraya kadar, astigmatta ise 6 numaraya kadar düzeltme yapılabilir. Daha yüksek numaralar için lasiğe benzer şekilde mükemmel sonuçlar elde edilebilen göz içi mercek (ICL) ameliyatları önerilir.

Ülkemiz lasik için özellikle Avrupa ülkelerinde yaşayan hastalar tarafından çok tercih edilmektedir. Bunda teknolojik donanım ve deneyimli hekimlerimiz yanında ekonomik faktörler de etkendir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Bilgehan Sezgin ASENA

Uzm. Dr. Bilgehan Sezgin Asena hakkında hasta yorumları, katarakt, lazer ameliyatları, muayene ücretlerini kapsayan en iyi kaynak. Dr Asena ile iletişime geçebilir ve randevu talep edebilirsiniz. Op. Dr. Bilgehan Sezgin ASENA, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1999 - 2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak hizmet vermiştir. İhtisasını ise 2000-2004 yılları arasında SSK İzmir Eğitim Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde yapmış ve 2004 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2004 yılından beri İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Bilgehan Sezgin ASENA, Genel Oftalmoloji, Katarakt ve Refraktif Cerrahi konularınd ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
pubmed
Etiketler
Lasik yönteminde iz kalırmı
Doç. Dr. Bilgehan Sezgin ASENA
Doç. Dr. Bilgehan Sezgin ASENA
İzmir - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube