Laparoskopık donör nefrektomide renal vasküler kontrol amacıyla kullanılan üç farklı yöntemin karşılaştırılması

Laparoskopık donör nefrektomide renal vasküler kontrol amacıyla kullanılan üç farklı yöntemin karşılaştırılması

Giriş: Kadavra organ bağışının yetersizliği nedeniyle canlı donörden yapılan böbrek nakilleri son yıllarda önemli artış göstermiştir. Teknolojideki ilerlemeler ile donör nefrektomi ameliyatları minimal invaziv tekniklerle yapılabilir hale gelmiştir. Bu ameliyatlarda vericinin güvenliği oldukça önemlidir. Bu nedenle böbreğin, organ fonksiyonlarını etkilemeyecek ve yeterli damar uzunluğu elde edilebilecek en güvenli teknik ile çıkarılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı kliniğimizde uygulanan üç farklı renal vasküler kapama tekniğinin sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Acibadem International Hastanesi Organ Nakil Merkezinde Ekim 2010 ile Ocak 2021 tarihleri arasında tek renal arter ve tek renal ven olan laparoskopik donör nefrektomi yapılan 835 verici çalışmaya dahil edildi.

Transperitoneal laparoskopik canlı donör nefrektomi yapılan vericilerde renal vasküler kapama için Hem-olok klip ve transfiksiyon sütürü (Grup I), Tek Endo-TA stapler (Grup II) ve Çift Endo-TA stapler (Grup III) olmak üzere üç farklı teknik uygulandı. Sonuçlar retrospektif olarak analiz edildi. Bulgular: 87 vericiye Hem-o-lok klip ve transfiksiyon sütürü, 130 vericiye Tek Endo-TA ve 618 vericiye ise Çift Endo-TA kullanılarak renal vasküler kapama yapıldı. Gruplar arasında verici demografik özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Tek Endo-TA stapler uygulanan grup II'de sıcak iskemi süresi diğer iki gruba göre istatistiksel anlamlı olarak daha kısaydı. Hem-o- lok klip ve transfiksiyon sütürü ile renal vasküler kapama yapılan grup I'de ameliyat süresi diğer iki gruba göre istatistiksel anlamlı olarak daha uzundu. Sonuç: Kliniğimiz sonuçlarına göre laparoskopik donör nefrektomide renal vasküler kapama yöntemi olarak her üç teknikte güvenle kullanılabilir. Ancak daha uzun renal ven ve renal arter elde etmeye olanak sağlamasıyla çift Endo-TA staplerin kullanımının daha avantajlı olduğunu düşünmekteyiz.

Bu makale 12 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Gülay Yılmaz

Uzm. Dr. Gülay Yılmaz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Trakya Üniversitesi'nde tamamlayarak Nefroloji Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
laparoskopik canlı donör nefrektomi
Uzm. Dr. Gülay Yılmaz
Uzm. Dr. Gülay Yılmaz
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube