Kuru iğneleme

Kuru iğneleme

   Kuru iğneleme akupunktur iğneleriyle yapılan ilaçsız bir tedavi yöntemidir.

   Trigger point (travma, dolaşım problemleri gibi farklı sebeplerle oluşan yumuşak doku içerisindeki sertleşmiş noktalar), ağrı, kas spazmı, kas zayıflığı, skar doku, spastisite gibi problemlerin tedavisi yada sporcularda kas performansını arttırmak gibi farklı amaçlarla kullanılabilir.

   Kullanılan iğneler paslanmaz çeliktir(altın ve gümüş iğnelerde vardır fakat genelde çelik iğneler tercih edilir). Bu iğneler elastiktir ve kırılmaz. İğnelerin içerisinde herhangi bir ilaç bulunmadığı için kuru iğneleme olarak adlandırılır. Uygulama yapılacak bölgeye göre iğnelerin uzunlukları ve uygulama açıları değişir. 3 günde bir uygulama yapılır, seans sayısı hastaya ve hastalığa göre değişir.

   İğne vücuda girdiğinde sempatik sistem uyarılır, uygulama bölgesinde inflamatuar süreç başlar, dolaşım uyarılır, gevşeme sağlanır. Tedavi sürecinde ağrıda dalgalanmalar yaşanabilir fakat tedavi bitiminde bölgenin dolaşımı normale döner, ağrı rahatlar, spazm çözülür.

 Baş ağrısı, bel-boyun ve sırt ağrıları, duruş bozukluğu, kas-tendon-ligament yaralanmaları, menüsküs problemleri, bağ yaralanmaları, kas spazmı, skolyoz, tetik nokta kaynaklı ağrılar, omuz ve dirsek problemleri, yüz felci,  fibromiyalji(diğerlerine göre daha geç cevap verir) gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

  Kuru iğneleme yöntemi tek başına veya diğer tedavi modelleriyle birlikte kullanılabilir.

Bu makale 7 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Merve Sekban

Fzt. Merve Sekban, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2015 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist unvanını almıştır.

Uludağ Üniversitesi Atatürk Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bursa Devlet Hastanesi, Özel Isparta Hastanesi, Özel Davraz Yaşam Hastanesi, Isparta Özel Öncü İletişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Süleyman Demirel Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Isparta Devlet Hastanesinde stajyer fizyoterapist olarak görev almış olan Fzt. Merve Sekban, Daha önce Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Özel Yıldırım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde hasta kabulü yapmış mesleki çalışmalarına şu an Bursa Vera Fizyoterapi ve Diyet Danışmanlık Merkezinde çalışmaktadır.

Etiketler
Bel ağrıları
Fzt. Merve Sekban
Fzt. Merve Sekban
Bursa - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube