Kronik yorgunluğa son

Kronik yorgunluğa son

Ilık güneşli baharı anımsatan bır günden yazıyorum sizlere,hepinize merhaba.

Aslında önemsenmeyen hatta normalmiş gibi kabul edilen kronik yorgunluk hali hakkında sizi uyarmak istedim.Son derece mühim olan bu konu içeride dahili hücresel işlerin yerinde gitmediğine karşı son derece önemli bir işarettir.Eğer güne zinde başlayamıyor bir türlü enerjik olamıyor hatta sürekli devam eden kas sırt kol bacak ağrıları yaşıyorsanız bu yazımı lütfen okuyunuz.

KONU DEĞİŞEN METABOLİZMA MI?

Zaman zaman çeşitli unsurlar doğrultusunda değişen hava sıcaklığı ve atmosferik sartlar sebebiyle eğer ki doğru ve dengelide beslenmiyorsak bedenimiz ve metabolizmamizda bazı hormanal kimyasal değişimler yaşanmaya başlar.

Bu değişimlerin karsısında Zindeliğimiz de azalma

Kronik yorgunluk hissi

İmmün sistemimizde baskılanma Alerji ataklarının gelişmesi

Hormonal değişime bağlı ruhsal dalgalanmalar

Menstural siklusta dengesizlikler

Bağırsak duzenınde bozukluklar

Dolaşım sisteminde akış sorunları Ödem ve bacaklarda şişlik

Algısal ve konsantrasyonel problemler

Tekrar eden çeşitli sebepsiz vücut ağrıları gibi pek çok sorunla karşılaşabiliriz.

Bu hislerin bır yada bir kaçına sahipseniz beslenmenizi ve bazı besin desteği takviyelerini gözden gecirmeniz gerekicektir.

TÜM BU SORUNLARDAN DOĞRU BESLENEREK KURTULABİLİRSİNİZ

Yukarıda bahsettiğim semptomlardan bir ya da bir kaçını hissettiğiniz de,,

1-2 ay süre ile sabahları aç karnına ZENCEFİL KARABİBER KARANFİL LİMONSUYU karışımı yapıp içmeye özen gösterin

Bu dönemde vücudun ANTİOKSIDANLARA olan ihtiyacı artmış demektir. Az meyve ve bol sebze sularını karıştırıp içmekte fayda olacaktır. HAVUÇ ELMA MAYDANOZ ZENCEFİLDEN  OLUŞAN veya PANCAR LİMON ZENCEFİL NANE ARMUTTAN oluşan bir bardak taZe sıkılmış karışım sızı zınde kılmaya yetecektir.

Bu durumlarda akşam yemeklerinden sonra bedeninizi asitlendirip yoracak olan gereksiz fazla kalori ve karbonhıdrat tüketiminden uzak durmaya çalışın.Akşam öğününden sonra hiç bir besin tüketmeden karbonatlı su içip yatmanız asidik beslenme odaklı tüm kronik yorgunluk hissini çözecektir.

Akşam üzeri ara öğün olarak çörekotlu keten tohumlu kurunaneli probıotık yogurt yemek veya kefir içmek şikayetlerinizin azalmasına destek olacaktır.

Bitki çayları da bu tip sorunlarda oldukça destekleyicidir dahada önem kazanır.Kuşburnu yeşilçay ısırgan yaprağı zencefil çayını içmeyi ihmal etmeyin.Regli düzeninde aksama olmaması içinde civan perçemi ve adaçayını tavsiye ederim.

Halsizlik uykuya meyil gibi hislerinizde artış var ise her gün bir mineral suyun içine limon dilimi ve hatta nane yaprakları katarak içebilirsiniz.

Beslenmeniz de protein kaynaklı besinleri sebzelerle tüketmeye çalışın.Kahvaltınız da maydanozlu biberli mantarlı yumurta ara öğünlerde çiğ sebze rendeli yoğurt akşamları etli kıymalı hindili sebze yemekleri gibi çeşitlemeler yapın.

Vitamin alımınını arttırmamız gereken bu dönemde bitkisel protein kaynağı kurubaklagil tüketmeye gunde en az iki porsıyon sebze yemeğe her öğüne yeşillik eklemeye salatalara sos olarak sirke eklemeye ara öğünlerde kavrulmamıs kuruyemis yemeğe özen gösterin.

Iyı uyumak ta bır okadar onemli kronik yorgunlugunu atlatmak için en az yedi saat uyku şart.Uykunuzun süresi kadar kalitesi de mühim mesele bunun içinde melısa ve papatya cayını siddetle tavsıye ederim.

Günde iki lıtre su içmek ama suyu alkalı tercıh etmek bu dönemde yapabılceğiniz en iyi dolaşım düzenleyiciniz olacaktır.Alkalı suyu dilerseniz limon maydanozla dilerseniz 1 litre suya 1 çay kaşığı karbonat ılave ederek te yapabılırsınız.

Bağırsak düzenı de kronik yorgunluk sorunlarında etkilidir.Ev yapımı Probiotik yogurt ve hurma ılave ettıgınız bol yeşillikli peynırli yumurtalı ekmeksiz geleneksel turk kahvaltısını yapmanız doğru bir tercihtir.

Bu dönemde kahve tüketiminizi de ıkı fincanla sınırlayın kı omsalar dengenız de sorunlarla karsılaşıp yorgun hissetmeyin.

Mümkünse açık havada gun asırı bır saatlık yuruyusler yapmanızında tam zamanı artan dopamin ve endorfın salgıları kronik yorgunlugun tum etkılerını ortadan kaldıracaktır.

Tüm bunlar kadar önemlisi D vitamini ve magnezyum minerali desteği almak tabiki kan tahlillerinizin ışığında.

Biraz da insan detoksu stres için meditasyon ve nefes calışmaları ve güler yüzde kronık yorgunlugunuza çare olacaktır.

Sevgiyle kalın.

Bu makale 30 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Burçin Çelikezer

Dyt. Burçin ÇELİKEZER 29 Ocak 1980 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almış ve Hastalıklarda Beslenme uzmanlık eğitimini sürdürmektedir. Eğitim sureci boyunca Tariş AR-GE Labaratuvarında besin stajı, Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesi Erişkin Hastanesinde Beslenme Tedavisi pratik eğitimi, Bilkent Üniversitesi Kafeteryalar İşletmesi Müdürlüğünde Kurum Mutfağı Yönetimi çalışması,Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusü Merkez Mutfağı Yönetimi stajı, Hacettepe Üniversitesi Dr.İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde Çocuk hastalıkları ve Beslenme Tedavisi pratik çalışması, Sami Ulus Çocuk Hastanesinde Onkoloji, Alerji, Endokrinoloji ve Enfeksiyon servislerinde Çocuk Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi alanında uygulamalı e ...

Etiketler
Magnezyum
Dyt. Burçin Çelikezer
Dyt. Burçin Çelikezer
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube