Koronavirüs ve diğer hastalıklardan korunmak için uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Koronavirüs ve diğer hastalıklardan korunmak için uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Uykusuzluk veya uyku düzenine, kalitesine ilişkin sorunların akut ve kronik birçok hastalığın gelişme olasılığını arttırdığı bilinen bir gerçektir. Uyku bozukluğu ile karakterize hastalıkları bulunan, geceleri 6-7 saatten daha az uyuyan veya uyku düzeni olmayan bireylerde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığı diğer bireylere oranla çok daha yüksektir. 

Doğru bir uyku düzeni; her gece yeterli miktarda ve kesintisiz uyku uyumak, aynı zamanda yatış ve kalkış saatlerinin belirli bir düzen içerisinde devam etmesi anlamına gelir. Uyku düzeninin iyileştirilmesi için öncelikle yaşam tarzı ve alışkanlıklar gözden geçirilmelidir. Vücudun yatağa yattığında uyku için kendini hazırlamaya başlaması için yatak yalnızca uyku amaçlı kullanılmalı, gün içinde vakit geçirmek için farklı ortamlar tercih edilmelidir. 

· Yatmadan önce uykuyu kaçırabilecek kahve, gazlı içecekler ve çay gibi besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. 

· Her gece yaklaşık olarak aynı saatte yatmak ve sabah aynı saatte kalkmak doğru bir uyku düzeni için olmazsa olmazdır. 

· Sağlık açısından gece uykusunun önemi çok yüksek olduğundan bu saatler her gece 7-8 saat uyku uyuyabilecek şekilde ayarlanmalıdır. 

· Gece uykusu için yatağa yatıldıktan sonra telefon, tablet, bilgisayar gibi ışık yayan aletlerin kullanımı uykunun en büyük düşmanları arasında yer alır. Yapay ışık oluşturan bu cihazlar beynin uyumaya hazırlanmasını engellediğinden uykuya dalmayı güçleştirir. 

· Aynı etki nedeniyle yatak odası da tamamen karanlık olmalı, sabah zamanında uyanabilmek için güneşin doğuşu ile birlikte odanın aydınlanacağı şekilde pencere ve perde düzeni oluşturulmalıdır.

· Gece uykusunun kesintisiz olması, uyku verimliliği açısından çok önemli olan bir diğer unsurdur. Bu nedenle uykuda kesintiye neden olacak tuvalet ihtiyacının önlenmesi için yatmadan önce çok fazla su veya içecek içilmemeli, yatak odası için evin en az gürültü alan odası tercih edilmeli, sabah saatlerinde alarm erteleme davranışından kaçınılmalıdır. 

· Akut veya kronik herhangi bir uyku bozukluğu hastalığı bulunanların bu konuda hekimlerine danışmaları ve hekimlerinin önerileri doğrultusunda tedavi planlarına sadık kalmaları oldukça önemlidir. Aksi takdirde bu kişilerde uyku problemleri sürekli olarak devam edeceğinden bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir, uykusuzluğa bağlı yukarıda belirtilen hastalıklara yatkınlık önemli ölçüde artar. Bu hastalıkların tedavi edilmesi ile birlikte uykusuzluğun zararları önlenebilir.

Corona virüsü de dahil olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığından ve çok sayıda kronik hastalıktan korunmak adına gece düzeninin önemi öne çıkar. Bununla birlikte sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersize dikkat ederek, sağlık kontrollerinizi zamanında yaptırarak hastalıklara karşı önleminizi alabilirsiniz.

Bu makale 22 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Didem Er

1972 Yılında Samsun’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimimi Samsun’da tamamladım. 1989 yılında OMÜ Tıp Fakültesine girdim. 1991 yılında mezun oldum. 1996 yılında mecbur hizmetimi Konya Hüyük devlet hastanesinde yaptım. 1998 yılında Samsun Çatalçam sağlık ocağında görev yaptım.2002 yılında Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Acil Servisinde Acil Hekimi olarak göreve başladım. 2006 yılında ÖMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji ABD’da Nöroloji ihtisasını kazanarak asistanlık eğitimime başladım. Asistanlık eğitimi sırasında Botox polikinliği, demans multipl skleroz , baş ağrısı poliklniklerinde a ktif görev aldım.. Tez çalışmam için Ankara E AH’ de algoloji kliniğinde sinir blokajları üzerine eğitim aldım. Tez çalışmamı ilaç aşırı kullanım baş ağrısı ve migren hastalığında oksipital sinir blokajının etkinliği üzerine yaptım Nöroloji ihtisasını ...

Etiketler
Uyku düzeni
Uzm. Dr. Didem Er
Uzm. Dr. Didem Er
Samsun - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube