Koltuk altı aşırı terlemesi

Koltuk altı aşırı terlemesi

Terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Ancak ellerde, ayaklarda ve sıklıkla koltuk altından aşırı terleme ve sonucunda oluşan kötü kokular günümüz modern insanının sosyal hayatını önemli derecede etkilemekte, sonuç olarak da ciddi psikolojik sorunlara bile neden olabilmektedir.

Koltuk altında bulunan ter bezlerinin fazla çalışması sonucunda aşırı terleme ve burada bulunan bakteriler nedeniyle kötü, hoş olmayan bir koku ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Deodorant veya parfüm kullanımı bu kokunun oluşmasını bir derece azaltsa da tamamen ortadan kaldırmaz. Yaz aylarında da sıcağın etkisi ile terleme daha da artmaktadır. 

Geçici çözümler; Tıbbi tedavi için pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bir toksin olan Botox en çok uygulanan yöntemdir. Bu toksin buradaki ter bezlerine gelen sinirleri bloke ederek aşırı terlemeyi durdurur. Ancak her sefer için oldukça pahalı olan bu yöntem geçici bir çözüm sağlar. 4-6 ay sonra ilacın etkisi geçtiği için hastalar yeniden aşırı terlemeye başlar. Hastalar  tedaviyi tekrar tekrar yaptırmak zorunda kalır ve hem devamlı bir maliyet ortaya çıkar hem de tekrar tekrar iğne olarak ağrı çekmesine neden olur.

Eski Yöntemler; Bunun dışında eski yöntemlerden olan göğüs boşluğunu açarak buraya gelen sinirleri kesmek veya koltuk altı derisinin ter bezleri ile birlikte çıkarılması ve sonra başka yerden alınan deri ile onarım gibi ağır cerrahi ameliyatlarda uygulanmakta ancak hastalarda kalıcı izlere neden olduğu için plastik cerrahlar ve hastalar tarafından pek tercih edilmemektedir.  

Yeni uygulama; Şu anda en çok kullanılan yöntem; lokal anestezi altında basitçe yapılabilen uygulama da koltuk altından yapılan küçük kesilerden girilerek sadece aşırı terlemeye neden olan bezler çıkarılmakta ve deri sağlam kalmaktadır. Yöntem yaklaşık 10 yıldan beri kullanılmaktadır. Teknik son derece kolaydır. Uygulama klinik de veya hastane de yapılabilir. Uygulama süresi 20-40 dakika kadardır.

Ameliyat sonrasında hastada 3-5 gün içinde normal hayatına dönebilmektedir. Yapılır yapılmaz aşırı terleme durmakta ve normal bir insan gibi terlemektedir. Hastanede yatmayı gerektirmez, günlük cerrahi işlemdir. Bu yöntemde cilt çıkarılmadığı için hasta sorunsuz olarak iyileşmekte, aşırı terleme ve kötü koltuk altı kokusu problemi kalıcı olarak düzeltilmektedir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuri Battal

Op. Dr. Nuri M. Battal, 1962'de İstanbul’da dünyaya geldi. Lise öğrenimini 1980 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı, 1986 yılında da mezun oldu ve tıp doktoru unvanını aldı. Op. Dr. Battal, yine aynı fakültede açılan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı asistanlığı sınavını kazandı ve 1987 yılında Genel Cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. Uzmanlık ihtisası döneminde (1990 yılında) 6 ay ABD' de Nevada Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği’nde research fellow olarak görev aldı. Op. Dr. Battal, 1992 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamladı ve ardından 6 ay süresince İstanbul Amerikan Hastanesi El Cerrahisi bölümünde görev yaptı.  Sonrasında ise İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Ana Bilim Dalı’na tayini gerçekleşti ve burada 3 yıl çalıştı. ...

Etiketler
Koltuk altı aşırı terlemesi
Op. Dr. Nuri Battal
Op. Dr. Nuri Battal
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube