Kolon kanseri taraması - kolonoskopi ne zaman gereklidir? hangi durumlarda yapılmalıdır?

Kolon kanseri taraması - kolonoskopi ne zaman gereklidir? hangi durumlarda yapılmalıdır?

Kanser taraması, kanserli hasta da şikayetler ortaya çıkmadan kanserin varlığının saptanması için yapılır. Kalın bağırsak kanserlerinin önemli bir çoğunluğu iyi huylu polip isimli tümörlerin zaman içinde kanserleşmesi ile ortaya çıkarlar. Bu nedenle kalın bağırsak için taramanın asıl amacı bu iyi huylu henüz kanserleşmemiş polipleri bulup mümkünse ameliyatsız çıkarmak, böylece kalın bağırsak kanseri riskini ortadan kaldırmaktır. Bunun için en uygun yöntem kolonoskopidir. Kolonoskopinin doğruluk oranı yüzde 98’dir. Kolonoskopide kalın bağırsak normal bulundu ise 5-6 yıl sonra tekrar yapılması yeterlidir.

Kolonoskopi ne zaman ve hangi durumlarda gereklidir?

Tarama 40 yaşından itibaren başlatılmalıdır. Ancak anne, baba, kardeş gibi birinci derece yakın akrabalardan birinde genç yaşta kalın bağırsak kanseri saptanmış ise, kanserin tespit edildiği yaştan 10 yıl geri gidilerek kolonoskopi ile tarama başlatılır.

Bağırsakta geçmeyen karın ağrısı, rektal kanama, kronik kabızlık, açıklanamayan kansızlık yani anemi veya demir eksikliği, kronik ishal ve edeni açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler varsa kolonoskopi yapılmalıdır.

Hiçbir şikayet olmasa bile 50 yaşın üzerinde her 5 yılda bir kolonoskopi önerilir. Ailesinde kolon veya rektum kanseri geçmişi olan kişiler için kolonoskopi sıklığı değişebilir. Daha önce bağırsak polip sorunu yaşayan kişileri belirli aralıklarla kolonoskopi kontrolünden geçmesi gerekebilir.

Unutmayın! Bağırsak poliplerinin erken teşhis edilerek kolonoskopi sırasında çıkarılması bağırsak kanserinden korunmanın en önemli yollarından biridir.

Nasıl uygulanır?

Kolonoskopi için bağırsakların boş olması yani temizlenmesi gerekir. Bunun için farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Kolonoskopi işleminden önce bazı diyet ya da sıvı kısıtlamaları olabilir. Kolonoskopi için bağırsakların temizlenmesini sağlayan farklı ilaçlar ve yöntemler bulunmaktadır. Kolonoskopiyi gerçekleştirecek doktor hastaya göre ilaç ve dozaj ayarlamasını gerçekleştir.

Kolonoskopiye başlamadan önce hastaya sakinleşmesi için ilaç sedasyon ve ağrı kesici uygulanır. Hasta işlem esnasında herhangi bir şey hissetmez. Operasyondan sonra bir iki saat dinlenmenin rahatlıkla evine gidebilir.

Bu makale 14 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Salih Boğa

Doç. Dr. Salih Boğa, ilk orta ve lise eğitimini doğum yeri olan İskenderun’da tamamlamıştır. İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce Tıp) bölümünde tıp eğitimine başlamış ve 2004 yılında başarıyla mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İç Hastalıkları ihtisasını 2004-2010 yılları arasında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi’nde yapan Dr. Boğa, bu üniversiteden İç Hastalıkları Uzmanı ünvanı alarak ayrıldıktan sonra girdiği yan dal uzmanlık sınavında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nde yan dal ihtisası yapmaya hak kazanmıştır. 2010-2014 yılları arasında yaptığı ikinci ihtisas ile Gastroenteroloji Uzmanı olan Dr. Boğa, bu zaman diliminde yaptığı çalışmalar ile Amerika Birleşik Devletleri’nin en saygın üniversitelerinden olan Y ...

Etiketler
Kolon kanseri belirtileri
Prof. Dr. Salih Boğa
Prof. Dr. Salih Boğa
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube