Kola ve omuza vuran ağrılar boyun kaynaklı mıdır ?

Kola ve omuza vuran ağrılar boyun kaynaklı mıdır ?

Omuz, dirsek ve kol ağrıları artık klinikte daha sık karşımıza çıkmakta.

Sürekli kullanılan cep telefonu, bilgisayar gibi alışkanlıklar parmak kaslarımızla beraber, bu kasların yukarıdaki bağlantı noktalarında da ağrı ve uyuşukluklara sebep olabilir.

Önceden boyundaki problemlerin aşağıya kola, parmaklara yansıdığı vakalar daha sık iken, şu an kol kaslarında oluşan spazm ve kısıtlılıkların boyun kaslarını aşağıya doğru çekerek boyun ve sırtta geçmeyen kronik ağrılara yol açtığı vakalar ile daha sık karşılaşılmakta.

Klinikteki olmazsa olmaz ayrıntılı fiziksel muayene bu sebeple çok önem taşımaktadır. Kaslardaki problemler çok belirgin hale gelmedikçe MR vb görüntüleme yöntemleri ile görüntülenemezler.

Ayırt edici tanı için mutlaka hastanın ayrıntılı hikayesi alınmalı ve  el ile manuel olarak kaslar tek tek muayene edilmelidir.

Tedavisinde manuel terapi yöntemlerinden uygun olanlar seçilerek kaslarda oluşan spazmlar ve tetik noktalar (trigger point) tek tek çözülür, kişiye özel egzersiz programı ile tedavinin kalıcılığı sağlanır.

Gerektiğinde ek olarak kuru iğne ya da kinesio bantlama tekniklerinden yararlanılabilir. 

Su tüketimi mutlaka artırılmalı, d vitamini ve magnezyum takviyesi alınmalıdır.

Vücutta 300’den fazla enzimatik reaksiyona katılan magnezyumun pek çok formu mevcuttur. Ülkemizde bulunan formların çoğunun emilim oranı çok düşüktür ve düzenli alınsa da yarar sağlamaz. Uygun formun seçilmesi bu açıdan önem taşır.

Vücut bir bütündür. Suyun akmasında sıkıntı varsa tıkanıklığın nerede olduğu araştırılmalı ve tıkanıklık olan bölge çözüme ulaştırılmalıdır. Hortumun ağzına su dökerek akışın normale dönmesini beklemek ne kadar mantıklı ise problemin kökenine inmeyen yüzeyel semptomatik tedaviler de ancak o kadar mantıklı ve etkili olacaktır.

Her bireyin kendi bedeninin ve sağlığının sorumluluğunu alarak vücut bütünlüğüne ve doğal süreçlere saygı duyduğu günler umuduyla..

Şifa dileklerimle

Bu makale 9 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Elif Öztürk

Fzt. Elif ÖZTÜRK, 1990 yılında doğmuştur. 2012 Yılında Muğla Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden mezun olmuştur. Temel Eczacılık Bilimleri üzerine uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 

Fzt. Elif ÖZTÜRK, Amerika'da bulunan Hand Of Seminars MCMT manualtherapy mezuniyet sertifikasına sahip olup aynı zamanda Kayropraksi, Akupunktur, Kinezyotape, Trigger Point Therapy gibi bir çok mesleki gelişim ve eğitim sertifikaları da mevcuttur. Mesleki çalışmalarına ise, İstanbul / Kadıköy'de bulunan Concept Manuel Terapi ve Diyet Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Omuz kasları
Fzt. Elif Öztürk
Fzt. Elif Öztürk
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube