Klasik tüp bebek (ıvf-ın vitro fretilizasyon)

Klasik tüp bebek (ıvf-ın vitro fretilizasyon)

Tüp bebek tedavisinin ilk uygulanan halidir. Günümüzde de dünya üzerinde yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Bu yöntemde, kadının adet döngüsü göz önüne alınarak, adet başlangıcı itibari ile çeşitli ilaç ve tedavi protokolleri uygulanır , kontrollü bir şekilde follikül adını verdiğimiz yumurta keselerinin gelişimi sağlanmaya çalışır. Belli aralıklarla yapılan ultrason muayeneleri ile folliküllerin istenilen şekilde gelişip gelişmediği takip edilir. İstenilen boyutlara gelen folliküller, hekim gerekli gördüğü takdirde hormon testlerinin seviyelerine bakılarak gelişmeleri değerlendirilir.

Uygulanan tedavi protokolüne göre, genellikle adet döngüsünün 10-13. Günleri arası foliküller 17-18 mm boyuta ulaşır. Bu dönemde yumurta toplama işlemi için gün ve saat belirlenir, yumurta çatlatma iğnesi olarak tarif edilen enjeksiyonun zamanı, cinsi ve dozu ayarlanır. Yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlemdir. Bu nedenle lokal ya da genel anestezi ile yapılması tavsiye edilir. Her iki anestezinin de birbirine üstünlüğü yoktur. Hastanın isteğine ya da anksiyete dozuna göre anestezi cinsi belirlenebilir. 

Tek tek folikül denen yumurta keselerinin içindeki sıvı tüplere alınır. Ultrason probuna eklenen çok ince ve uzun bir iğne yardımıyla alınan follikül sıvısı, laboratuarda deneyimli embriyolog tarafından mikroskop altında incelenerek, oosit adı verilen yumurta hücresinin gelip gelmediği anlaşılır. Hastaya göre değişen oranda bazı follikülerde oositlerin oluşmadığı görülebilir. Bazen oosit alınsa bile yeterli olgunlukta, yapıda olmayabilir. Anormal yapıda oositlerle karşılaşılabilinir.  Yumurta toplama işleminin yapıldığı gün erkekten de sperm istenir.

Tüp Bebek Uygun koşullarda sperm elde edildikten sonra, belirli işlemlerden geçirilerek hazırlanan spermler tüp bebek için kullanılabilir. Klasik tüp bebek yönteminde, her yumurta hücresinin bulunduğu ortama en az 50.000-150.000 arasında sperm konulur. Bu yüzden klasik tüp bebek yapabilmek için normal yapıdaki sperm sayısının,  toplanan oositlere yetecek miktarda olması lazımdır.( İleri derecede sperm azlığı olan, cerrahi yolla sperm elde edilen, canlı sperm hücresi bulunmayan çiftler için kalsik tüp bebek yöntemi uygulanamaz. Bu özellikleri gösteren çiftlere yöntem olarak mikroenjeksiyon-ICSI yöntemini seçmek gerekir.)  Spermlerle aynı ortama konulan oositler döllenmenin gerçekleşmesi için enkübatör adı verilen özel ısı, nem, pH, gaz karışımları insan vücudunu taklid eden cihazlar içinde bekletilir. Uygun zaman aralığında uzman embriyologlar tarafından mikroskop altında döllenmenin olup olmadığı anlaşılır. Döllenen embriyolar yine uygun aralıklarla enkübatörler içinde gelişimlerine devam ederler. Kontroller sonucunda, beklenen zamanlarda gereken aşamaları geçen embriyolar seçilerek embriyo transfer işlemi için hazırlanırlar.

Embriyo transferi hastanın infertilite öyküsü göz önüne alınarak  2.-3.-4.-5. Günlerde yapılabilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Handan Namlı

Op. Dr. Handan NAMLI, 1969 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Handan NAMLI, uzmanlığı sonrasında pek çok kurumda görev yapmış ve deneyim kazanmıştır. 2002-2004 yılları arasında Kartal SSK Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde, 2004-2005 yılları arasında Yakacık Doğumevi Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, 2005-2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Ünitesi'nde, 2007-2009 yılları arasında Özel Nene Hatun Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde ve 2009-2015 yılları arasında Medikal Park Göztepe Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde, M ...

Op. Dr. Handan Namlı
Op. Dr. Handan Namlı
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube