Kinezyolojik bantlama nedir?

Kinezyolojik bantlama nedir?

Eklem hareketlerini kısıtlamadan eklem ve kasları destekleyerek vücudun doğal iyileşmesini hızlandıran özel bir tür bantlama tekniğidir.

Bu Bantlama tekniği bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık sorunları yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi sonrasında uygulanan tedavi seçeneklerinden biridir.

Etkili bir bantlama uygulaması için fizyoterapist hastayı tam olarak değerlendirip hangi tekniği kullanacağına karar verir ve uygular.

Kinezyobant, cildin özelliklerini yansıtacak şekilde geliştirilmiştir ve kalınlığı cildin epidermis tabakasına, esnekliği insan cildinin elastik özelliklerine benzer.

Klasik bantlar eklem hareketliliğini kısıtlayarak o bölgedeki hareketi sınırlar. Bu özel bantlama yöntemi ise; eklem hareket açıklığını kısıtlamaksızın kas, eklem ve bağ yapılarına destek olmayı, ödemi azaltarak vücudun doğal iyileşmesi sürecini kolaylaştırmayı amaçlar. Ağrılı ve ödemli kaslar şiştikleri için o bölgede alan daralır. Kinezyolojik bantlama ile cilt altındaki alanın yanı sıra dolaşım ve hareket de artırılmış olur. Dolaşım ve hareketin artması o bölgede enflamasyonun yani ödemin azalmasına yol açar. Bu şekilde ağrının azaltılması, performansın artırılması, zedelenmenin önlenmesi, dolaşımın ve doku iyileşmesinin hızlandırılması amaçlanır. Ayrıca, kas iskelet sistemi, dolaşım sistemi veya sinir sistemi yapılarının yeniden normal işlevine dönmesi hedeflenir.

Hangi Durumlarda Kullanılır ❔

* Boyun-sırt-bel ağrısına neden olan mekanik sorunlar
* Kas-iskelet sisteminde yumuşak doku travmaları(tendinit,bursit,kas zorlanmaları)
* Spor yaralanmaları
* Postür bozuklukları
* Ayak deformiteleri ( halluks valgus,çekiç parmak,topuk dikeni..)
* Eklem burkulma ve zorlanmaları
* Hareketsizliğe bağlı kas güçsüzlükleri
* Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri
* Karpal tünel sendromu gibi tuzak nöropatileri
* Lenfödem

Bantlama tedavisi tek başına tedavi seçeneği olmayıp diğer fizyoterapi yöntemleri ile kullanıldığı takdirde daha etkili bir tedavi seçeneği olmaktadır.
 

Bu makale 25 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Gurbet Kargın

Fzt. Gurbet Kargın, lise eğitimini Haydarpaşa Bülent Akarcalı Sağlık Meslek Lisesi'nde tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü başarıyla tamamlamıştır.  Bir dönem Pediatrik (Çocuk Sağlığı) Rehabilitasyon alanında çalışmıştır. Ayrıca Ortopedik Rehabilitasyon, Ampute Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Kadın Sağlığı Rehabilitasyonu, Klinik Pilates, Manuel Terapi, IASTM Yumuşak Doku Mobilizasyonu, Kinezyolojik Bantlama alanlarında eğitimler almıştır.  Bir yandan da Klinik Pilates eğitmenliği yaparak hastalarının yıllarca süren inatçı ağrılarını ortadan kaldırıp, ağrısız bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmaktadır. Şu anda İstanbul Sultangazi'de bulunan Fizyocentral Sağlıklı Yaşam Merkezinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Kinezyolojik bantlama
Fzt. Gurbet Kargın
Fzt. Gurbet Kargın
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube