Ketojenik diyet nedir ? & şeker hastalığı tedavisindeki yeri

Ketojenik diyet nedir ? & şeker hastalığı tedavisindeki yeri

Ketojenik diyet nedir? Son yılların popüler diyet programı ve hemen hemen bir çok hastanın merak ettiği ama başlamaya bir türlü cesaret edemediği bir diyet porgramıdır. Sanılanın aksine çok zor değildir. Diyeti iyi anlar ve hastalığınızı ile ilgilide bilgi sahibi olursanız uygulamak kolaydır. Ketojenik diyeti şeker hastalığı özelinde anlatalım.

Ketojenik (keto) diyet yüksek yağ ve düşük karbonhidrat oranı olarak özetlenebilir. Tip 2 diyabet namı diğer şeker hastalığında bir çok  diyet programı genellikle kiloyu azaltmaya odaklanır, bu nedenle yüksek yağlı bir diyetin deli saçması olduğu düşünülür. Vücudunuzun enerji depolama ve kullanma şeklini değiştirerek diyabet semptomlarını hafifletebilir kan şekeri düzeyini ideal ölçülere getirebilirsiniz.

Keto diyeti ile vücudunuz şeker yerine yağı enerjiye dönüştürür. Bu  diyet 1924 yılında epilepsi tedavisi için geliştirilmiş, ancak ilerleyen yıllarda başta diyabet olmak üzere bir çok kronik hastalığın tedavisinde de etkili olduğu görülmüştür.

Ketojenik diyet, kan şekeri (şeker) seviyelerini iyileştirirken, insülin ihtiyacını da azaltır. Azalan insülin ihtiyacı  daha sağlıklı insülin salınımına ve kan şekerinin ideal ölçülere gelmesine yardımcı olur. Diyet programı 6 ay sürdürülüebilirse pankreas düzeyindeki kronik inflamayon azalacak ve insülin salınımı kolaylaşacak ve etkiliğide artacaktır.

Ketojenik diyet nedir? nasıl çalışır?

Tip 2 diyabetli birçok insan aşırı kiloludur, bu nedenle yüksek yağlı bir diyetin işe yaramayacağı ve kilo artışına ve  kalp hastalıklarına neden olacağı düşünülür.

Ketojenik diyet ile amaçlanan vücudun karbonhidrat veya glikoz yerine enerji için yağı kullanmasını sağlamaktır. Keto diyetinde, enerjinizin çoğunu yağdan alırsınız, diyetin çok az kısmı karbonhidratlardan gelir.

Ketojenik diyet, doymuş yağları almanız hayvansal yağlı besinlere yüklenmeniz anlamına gelmez. Aklınıza hemen yağlı bir döner veya Adana kebap gelmesin. Bu diyet ile kalp sağlığı korunarak gidilmelidir. Diyabet hastalarında en sıkıntılı yan etkisi kalp hastalığıdır. Kalbinizi korumayan hiçbir diyet kabul edilemez.

Ketojenik diyette yaygın olarak yenen sağlıklı yağlı gıdalar:

Yumurtalar

Somon Balığı

Süzme Peynir

Avokado

Zeytin ve Zeytinyağı

Fındık ve Fındık Ezmesi

Yağlı Tohumlar

Ketojenik beslenme ile ilgili ayrıntılı bilgiye burdan ulaşabilirsiniz.  makale.doktorsitesi.com

Ketojenik diyet nedir?  Bu diyetle kan şekeri düşer mi?

Ketojenik diyet kan şekeri seviyelerini düşürme potansiyeline sahiptir. Yüksek yağ içerikli gıdalar sizi tok tutar ve sık sık yeme derdiniz olmaz hem de yağlı içerikler enerjiye dönüşerek karbonhidratlara gerek kalmaz. Diyabetli hastaların beslenmesinde esas sorun sık yemek ve karbonhidrat içeriğinden zengin beslenmektir. Karbonhidrat alımı azaldıkça kan şekeri de ideal ölçülere daha kolay gelir.

Ayrıca bilinen bir yanlışı da ifade etmek isterim. Kilo artışına neden olan yağlı diyetler değil şekerli yiyeceklerdir. Yüksek şeker oranı hızlıca depo yağlarına dönüşür ve Obeziteye neden olur. Obezite yüksek karbonhidrat ile  sık sık beslenmenize neden olur ve insülin salınımı bozulur. Bu beslenme şekli kontrolsüz şekere ve kilo artışına neden olur ve hasta kısır döngüye gire. Diyabet ilaçlarını alır acıkır, acıktıkça sık sık yer, daha çok şekerli gıdalara yönelirsiniz. Yedikçe kilo alır kilo aldıkça kan şekeriniz daha da bozulur. Tam bir çıkmaz sokak…

Genç yaştaki diyabetli hastaların önemli bir kısmı diyetini ketojenik diyet şeklinde düzenlerse en kısa sürede kan şekerinin nasıl ideal ölçülere geldiğini göreceklerdir. Ketojenik diyete hastanın kafasına göre hızlıca geçmesi vücudun tepki vermesine ve  istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle hekim kontrolü ile ilerlemek en doğru olanıdır.

ketojenik diyet nedir?

Atkins diyeti ve diyabet

Atkins diyeti genellikle keto diyeti ile ilişkili en ünlü düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli diyetlerden biridir. Bu iki diyet programı arasındaki  fark yüksek yağ yerine yüksek protein alımıdır.

Bu diyet programını Robert C. Atkins 1970’lerde  geliştirmiştir. Genellikle tip 2 diyabet başta  olmak üzere çok sayıda sağlık sorununu çözmeyi hedefleyen bir diyet programıdır.

Başta fazla karbonhidrat alımını kesmek sağlıklı bir adım gibi görünsede, bu diyetin tek başına diyabete yardımcı olup olamayacağı açık değildir. Ancak her ne şekilde olursa olsun, her türlü kilo kaybı diyabet ve yüksek kan şekeri seviyeleri için faydalıdır.

Atkins diyeti, keto diyetinden farkılı olarak yağ yerine yüksek protein alımını savunduğundan bu diyeti uygularken karbonhidratları sınırlandırarak ve daha fazla yağlı  hayvansal protein( özellikle yağlı balıklar ) yiyerek yağ alımını endirek artırabilirsiniz. Kısmen keto diyetine benzemiş olur. Bu protokolü de savunanlar azınlıkta değil. Kafa karışıklığı olmasın diye belirtmek istedim.

Ketojenik diyet nedir? Potansiyel yan etkileri nelerdir ?

Yüksek doymuş yağ alımını uygulamak kolay ancak arada yaşanan kan şekeri düşüklükleri, hızlıca şekerli gıdalar yemenize neden olduğu için başta kontrolü zor olabilir. Bu nedenle tedavinin başlangıcında kanda insülin seviyelerini artıran  ilaçlar ile kısa bir süre devam etmek sorun olmaz.

 Vücudun birincil enerji kaynağının karbonhidratlar olduğu unutulmamalıdır. Karbonhidratları azaltıp yağları enerjiye dönüştürmek  kandaki ketonlarda artışa neden olur. Bu “diyet ketozu” son derece tehlikeli bir durum olan ketoasidozdan ile karıştırmamalıdır.

Diyabetik ketoasidoz, kan şekeri çok yüksek olduğunda ve insülin eksikliğinden görülen çoğunlukla da  tip 1 diyabet hastalarında daha yaygın olarak görülen klinik bir durumdur. Nadiren de olsa, ketonlar çok yüksekse tip 2 diyabette de görülebilir.

Ketojenik diyet nedir? sorusu herkesin kafasında farklı düşünceler doğurabilir. n başında kontrolsüz ilerlemeler aniden yiyeceklerimizden  karbonhidrat hızlıca azaltılması  kan şekerinde oynamalara neden olabilir. Bu nedenle kontrolllü ilerlemek daha sağlıklı olacaktır. Tekrar söylüyorum bu tarz diyetleri diyabet hastalarının tek başına uygulaması doğru değildir.

Bu diyet programı uygulamaya başlandığında kan şekeri yakın takip edilmeli ve idrarda keton testleri yapılmalıdır. Hatta evde kan şekeri ölçer gibi idrarda keton ölçülebilir. İlk 15 gün sıkı kan şekeri ve idrar keton ölçümleri hastayı ve hekimi rahatlatacaktır. 15 günden sonra hastaları %95 i bu programa hemen adapte olurlar. Bu diyet programı tabi ki tip 2 diyabet hastaları için daha idealdir. Tip 1 diyabet her ne kadar ismi aynı olsa da hastalığın oluşum mekanizması tamamen farklıdır. Bu nedenle keto diyet Tip 1 hastaları için uygun değildir. Kan şekeri çok yüksek seyreden hastalar içinde başlangıçta zararlı olabilir. Belirli sevilere getirilmiş kan şekeri sonrasında tüm tip 2 hastalarında işe yarayacak bir programdır. En etkili olduğu kişiler ise obez hastalardır.

Sonuç;

Her diyet programına başlangıçta organizma bir tepki verir. Bunun nedeni alışa geldiği diyetin aniden değişmesidir. Kontrollü değişim ile her türlü diyete geçiş yapabilirsiniz. Korkmaya gerek yok. Tabi bazı diyabet tiplerinde keto diyeti doğru değildir. Hekiminiz size en uygun diyeti ayarlaması yapacaktır. Diyabet gibi kronik hastalıkların diyet ve tedavi takibini kesinlikler hekimlerin yapması gerekir. Burada hastalar tedavi edilirken aynı zamanda hastalığın yan etkilerinden de korunmaları gerekir. Hastalıkları tedavi etmek kadar komplikasyonları önlemeye çalışmakta önemlidir. Kilo vermeye odaklanmak bazı diyabet tiplerinde zararlı olabilir. Diyabet kendi içinde çeşitleri olan birbirinden farklı hastalık tüplerinden oluşur. Her kan şekeri yüksekliğinin tedavisi aynı değildir. Günümüzde şeker hastalığı tanısı almış hastaların önemli bir kısmı akılcı diyet programları ile tedavi edilebilir.

Bu makale 11 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa İkizek

Ege Üniversitesi’nden mezun İç Hastalıkları Uzmanı olan hekim 18 yıllık mesleki tecrübeye sahiptir. Kronik hastalıkların tedavisinde güncel tıp anlayışının yetersiz kaldığına inandığından İntegratif Tıp uygulamalarına ilgi duymuştur. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin integratif tıp uygulamaları ile ilgili eğitimlerine katılarak Fitoterapi Ozon Hiridoterapi Kupa ve Nöral Terapi eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan Biyorezonans eğitimlerini de alarak kronik hastalıkların tedavisine uyarlamıştır. Tüm dünyada kabul görmüş tamamlayıcı tedavi yöntemlerini güncel tıp uygulamaları ile harmanlayarak hastalarına yardımcı olmaya çalışmaktadır. Çeşitli dergilerde yayınlamış makaleleri olan hekimin bütünleyici tıp uygulamaları ile ilgili çalışmaları da sürmektedir. Romatizma ve diy ...

Etiketler
Şeker hastalığı
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube