Kepçekulak

Kepçekulak

      Kepçekulak.doğuştan ,bir çok kulak anomalisi deformitesi ,hatta yokluğu veya kısmi yokluğu olabileceği gibi en çok görülen kulak anormalisi prominant ear yani kepçe kulak dır.

      Kulağın kafatası ile yaptığı açı artmış, fazla açılanmış yada antihelix dediğiimiz( iç kıvrım) ya tamamen yok yada çok silik haldedir. Ayrıca cocha (kaşık ) tabir edilen kısmın aşırı çıkıntılı olmasıdır.

      Kepçe kulak ailesel bir olaydır yani çocuğun kulağının fazla çekilmiş olması yada bir tarafına fazla yatmış olması bunun sebebi olamaz.

        Kulak gelişimi ilk 5 -6 yaşında normal kulak büyüklüğünün %95 e ulaşır dolayısı ile gelişimini tamamlamış kulak 6 yaşında yada okul öncesi dönemde ameliyat olabilir .Yani tercih edilen ameliyat yaşı okul öncesi 6 yaştır.

      Kepçe kulak deformitesi ,iç kulak anomalileri dışkulak yolu anomalileri ,ve sağırlık gibi sorunlardan bağımsızdır .Dolayısı ile ameliyatları fonksiyonel yani duyma amaçlı değil,psikolojik ve estetik amaçlıdır.

      Çocuğun gelişimi sırasında  ve okul döneminde yaşaması muhtemel travmalar nedeni ile bu ameliyatın okul öncesi dönemde halledilmesi gerekir.

        Kepçe kulakta kulağın kafatası ile olan açısı artmış, antihelix dediğimiz iç kıvrım silinmiş yada hiç yok veyahutda cocha tabir edilen (kaşık) kısmı çıkıntı hal almıştır.Ameliyatda da amaç bu açıyı normal yani 25-30 dereceye getirmektir.Belirgin olmıyan antihelix inde belirgin hale getirilmesi gerekir.
 

        Çeşitli ameliyat taknikleri vardır.İple asma yönteminden ,ön veya arka kesi ile girilerek kıkırdağın şekillendirildiği daha kalıcı yöntemlere kadar bir çok yöntem tercih edilebilir.Tercihde hastanın yaşı ve deformitenin şeklide rol oynar.Ben şahsen akra girişli yöntemi , kesi izinin arkada saklandığı görülmediği daha kalıcı olan yöntemi tercih ediyorum.
       Tecrübeli ellerde başarılı kalıcı ve memnun edici bir ameliyatdır.Uygun ameliyathane şartlarında uygun hastada uzman hekimin yaptığı ameliyatda başarı kaçınılmazdır.Hastanede yatmayı gerektirmeyen bir ameliyatdır.Ameliyat süresi yaklaşık bir saatdir.Anestezi şekli,ben şahsen 10 yaşına kadar olan çocularda genel anestezi tercih ederken erişkinlerde ve 10 yaş üzerinde sedasyon ve lokal anestezi tercih ediyorum.

       Tecrübeli ellerde başarılı komplikasyonsuz sonuçlar almak çok mümkün ancak yinede akılda tutulması gereken ameliyat sonrası komplikasyon yada istenmiyen sonuşlar akılda tutulmalı bunlar hasta ile paylaşılmalıdır.

         İstenmiyen sonuçlar yara iyileşmesinin gecikmesi ,kötü yara izi veya nadiren keloid.,enfeksiyon kanama.,kulak yoluna kan dolması ve bandaj sebebiyle geçici duyma güçlüğü, kronik ağrı ve asimetrik vakalar sayabileceğimiz nadir de olsa istenmiyen sonuçlardır.

      iBen çocuklarda genel anesteziyi tercih ediyorum.Ameliyat süresi yaklaşık bir saatdir.Arda posterior girişi tercih ediyorum.Ameliyetda tüm kıkırdaklar ortaya konur,şekillendirilir,gerekirse kalıcı dişkişlerle tesbir edilir ve sonunda estetik olarak cilt altı dikişlerle kapatılır.Bandaj uygulanır.Dikiş almaya gerek yoktur.Amelyat sonrası 4.gün bandaj açılır.İlk 2 hafta gece bandajı uygulanır.Hasta bir hafta içerisinde sosyal hayatına dönebilir.

        Kısa süren bir ameliyat olduğu için genellikle gece hastanede yatmayı gerektirmez.Hasta bir iki saat istirahat ettikten sonra evine gönderilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ümit Borataç

Op. Dr. Ümit BORATAÇ, 1964 yılında Kıbrıs Lefkoşe'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Kıbrıs'ta bitirdikten sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimlerini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. Ayrıca 2 yıl süreyle Londra Queen Mary University Hospital'da ve London Charing Cross Hospital'da Maxillofacial ve Sex Degiştirme Ameliyatları üzerine ihtisas yapmıştır.  9 yıl boyunca devlet hastanelerinde görev yapan Op. Dr. Ümit BORATAÇ, 1997 yılından bu yana özel kliniğinde hastalarını kabul etmekle birlikte İstanbul'da bir özel hastanede de çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca 2009 yılından beri Swiss Care Kliniği Londra'da da hastalarına hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Otoplasti
Op. Dr. Ümit Borataç
Op. Dr. Ümit Borataç
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube