Kellik (androgenetik alopesi) ve dhı ( kalem tekniği) ile saç ekimi

Kellik (androgenetik alopesi) ve dhı ( kalem tekniği) ile saç ekimi

Androgenetik alopesi(AGA,Olağan kellik, erkek/bayan tipi kellik), kadın ve erkeklerde saç kaybına sebep olan tüm dünyada %23-87 arasında değişen sıklıkta görülen, ilerleyici, genetik kalitım özelliği gösterebilen, önemli sosyal etkileri olabilen bir hastalıktır.

Beyaz erkekleri içeren bir çalışmada; 30’lu yaşlarda %30, 50’li yaşlarda %50 oranında saptanmıştır. Kadınlar üzerinde yapılan benzer bir çalışmada ise; 20’li yaşlarda %12, 30^lu yaşlar sonrasında ise %30 oranında saptanmıştır.

Tedavisinde; minoksidil, siproteron asetat, flutamid gibi ilaçlar kullanılsa da, hem ilaçların yan etkileri hem de bırakıldığında saçların tekrar dökülmeye devam etmesi sebebi ile günümüzde çok tercih edilmemektedir.

Günümüzün en etkin tedavi olarak saç ekimi ön plandadır. Dünyada giderek daha fazla sıklıkta tedavi de kullanılan, doktor ve sağlık ekibi tarafından yapılan bir operasyon olan saç ekiminde, ense bölgesinde ki dirençli saç kökleri toplanıp, kelliğe ya da saçlı deride seyrelmeye neden olmuş alana ekilir.

Saç ekiminde kullanılan 3 temel yöntem kullanılmaktadır..

FUT tekniğinde , ense bölgesinde belli bir genişlikte deri ile beraber kıl kökleri çıkartılır. Çıkartılan deri parçasından kıl kökleri ayrıştırılır ve kanal yöntemi ( 1 mm lik keskin uçlu iğnelerle kanal açılması) ile ekim yapılır. Açılan kanalların kıl köklerinden geniş olması sebebi ile, saç ekim sonrası kıl köklerinin yön değiştirmesine sebep olabilir. Kanal yöntemi ile ekim yapılması doğal saç görünümünü her zaman sağlamayabilir. Önemli bir diğer dezavantajı ise ense bölgesinde alınan deri parçasına bağlı yara izinin kalmasıdır.

FUE tekniğinde; enseden teker teker toplanan kıl kökleri, FUT tekniğinde olduğu gibi kanal yöntemi ile 1 mm lik kanallar açılarak yapılır. Yine FUT tekniğinde olduğu gibi, bu teknikte de doğal saç görününümü sağlanamayabilir.

İMPLANTER PEN DHI SAÇ EKİMİ tekniğinde ise; ense bölgesinden toplanan kıl kökleri, kıl koruma haznesi bulunan özel bir kalemin uç kısmına yerleştirilir. Saçlı deride ekim yapılacak kellik alanına 1 mm’den küçük Implanter Pen kaleminin uç kısmı batırılır ve geri çekilirken korunaklı hazne içerisinde ki kıl kökü hiçbir zarar görmeden ekilmiş olur. Saç kaybına sebep olmadan, en yüksek verimlilikte saç ekiminden sonuç almamızı sağlar. Implanter Pen kalemleri sayesinde; hem ekim alanında hiçbir iz oluşmaz, hem de kıl köküne yön verebilme kabiliyeti çok daha yüksek olduğundan, doğal saç çizgisene uygun saç ekimi yapılır. 1 mm’den küçük Implanter Pen kalem uçları sayesinde morarma, kanama oluşmaz ve bu sayede çok daha hızlı iyileşme, sosyal hayata dönüş sağlar.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yusuf Topal

Uzm. Dr. Yusuf TOPAL, 1981 yılında Kocaeli - Gölcük'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisin'de başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yapmış ve 2014 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

2006 - 2008 Yılları arasında İzmir Seferihisar Askeri Eğitim Birliği'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Van Kolordo Komutanlığı'nda, 2009 - 2010 yılları arasında Van Askeri Hastanesi'nde yılları arasında Danışman ve Acil Sorumlusu olarak, aynı hastanede 2014 - 2016 yılları arasında Dermatoloji Uzmanı olarak görevine devam etmiş olan Uzm. Dr. Yusuf TOPAL, 2016 - 2017 yılları arasında Çanakkale Asker Hastanesi'nde çalışmalar yapmış ve mesleki çalışmalarına Antalya'da bulunan özel muayenehanes'inde devam etmektedir.

Etiketler
Saç dökülmesinin tedavisi
Uzm. Dr. Yusuf Topal
Uzm. Dr. Yusuf Topal
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube