Kayıp ve yas süreci

Kontrolümüz dışında gelişen ve bizi derinden etkileyen olayların başında kayıplar geliyor. Koronavirüs salgını sürecinde sosyal mecralar, sağlık kuruluşları, çevremizden aldığımız duyumlar aracılığıyla en çok maruz kaldığımız olayların başında gelen kayıplar, yas süreci bende bu yazıyı yazma ihtiyacı doğurdu.

Kayıp ve yas süreci

Kontrolümüz dışında gelişen ve bizi derinden etkileyen olayların başında kayıplar geliyor. Koronavirüs salgını sürecinde sosyal mecralar, sağlık kuruluşları, çevremizden aldığımız duyumlar aracılığıyla en çok maruz kaldığımız olayların başında gelen kayıplar, yas süreci bende bu yazıyı yazma ihtiyacı doğurdu.  Sevdiğiniz bir yakınınızı kaybettiğinizde yaşadığınız o süreci ne kadar tanıyorsunuz? Yakınınız bir yakınını kaybettiğinde nasıl bir yaklaşım sergilemelisiniz?

Yas süreci diye adlandırdığımız bu sürecin ilk basamağını inkar mekanizması oluşturuyor.  Ölümü kabullenmemek yas sürecinden kaçınmak aslında yaşanması gereken bu süreci sadece ertelemenize ve travmatik bir sürece dönüştürmenize neden oluyor.  Tutulan yas sizin tüm yaşamınızı etkileyebilir fakat kademe kademe düzelme olması ve eski işlevselliğinize geri dönmeniz beklenmektedir.  Yas süresi kişiden kişiye değişir fakat  aynı seyriyle 3 aydan daha fazla yaşıyorsanız bu süreç yaşamınızı tamamen etkisi altına almışsa depresyon eşlik ediyor olabilir. Kaybettiğiniz kişinin acısını yaşamak yerine bastırmaya çalışmak üzüntü ve kederi yaşamaktan kaçınmak onu size hatırlatan eşyalardan, canlı varlıklardan uzaklaşarak özlem duygusunu yaşamamaya çalışmak bir çözümmüş gibi görünse de durumu daha fazla kötüleştirir. Bu yüzden yas yaşanması gereken  bir süreçtir.

Yas sürecini doğru atlatabilmenin çevrenizdeki insanların tutumu ile önemli ölçüde  ilişkisi var.  ‘’Yeter ağlama, ağlayınca geri mi gelecek’’,  ‘’ölenle ölünmez’’ gibi söylemler yas sürecini yaşamak için büyük engeldir.  Yakınınızın yas sürecini en yoğun duygularla yaşamasına, kaybettiği kişi hakkında konuşmasına, fotoğraflarına ve eşyalarına bakmasına izin verin.

Çevrenizdeki insanlar yanınızda olmak isteyecek, baş sağlığı için sizi ziyaret etmek isteyecekler. Yaşadığınız bu süreçte insanları yanınızda istemeyebilirsiniz, kimseyle konuşmak istemeyebilirsiniz ve onların sizi teselli etmeye çalışması çok anlamsız gelebilir. Çünkü onların varlığı kaybettiğiniz kişiyi size getirmeyecektir ve sizi teselli etmelerinin hiçbir işe yaramadığını düşünüyorsunuzdur. Bu düşünce bu süreci yalnız ve daha ağır geçirmenize sebep olur.  Sevdiklerinizin yanınızda olması, destek olması, evin kalabalık olması, acınızı paylaşmaları, sizi dinlemeleri yani sizi seven insanların varlığı iyileşme sürecinizi hızlandırıyor. O yüzden bu süreci sevdiklerinizle birlikte ve zamanında yaşamak büyük önem arz ediyor.

Uzm. Psikolog Zeynep Kızılgül

Bu makale 17 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Kızılgül

Uzman Klinik Psikolog Zeynep Kızılgül. Hem online hem de yüz yüze bütünsel psikoterapi hizmetleri sunmaktadır. Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olduktan hemen sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Hastane ve kliniklerde çalışmıştır. Danışanlarına daha iyi hizmet vermek için çeşitli eğitimler alarak ekoller benimsemiştir. Şu anda ise Nova Psikoloji ve Anında Terapi’nin kurucusudur. Farkındalık temelli uygulamalar, somatik (vücut temelli) terapiler ve EMDR (travma terapisi) ile geleneksel psikoterapötik yöntemleri (psikodinamik ve bilişsel-davranışçı) birleştirerek eklektik bir yaklaşım kullanmaktadır. Travma, bağımlılık, yas, depresyon, kaygı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, disleksi, ebeveynlik ve ilişki zorluklarını tedavi etme konusunda uzmandır. Danışmanlık uygulamasına sıcak ve ka ...

Etiketler
Yas sürecini yaşamak
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Kızılgül
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Kızılgül
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube