Karpal tünel sendromu

Özeliikle ellerin çok kullanıldığı işlerde el bileğinden geçen median sinir dediğimiz ve başparmak, işaret parmağı, orta parmağı hareket ettiren periferik sinir geçtiği tünelde etraf yapıların kalınlaşmasından sıkışıp ezilebilir.

Karpal tünel sendromu

Özeliikle ellerin çok kullanıldığı işlerde el bileğinden geçen median sinir dediğimiz ve başparmak, işaret parmağı, orta parmağı hareket ettiren periferik sinir geçtiği tünelde etraf yapıların kalınlaşmasından sıkışıp ezilebilir. Bunun sonucunda özellikle geceleri artan, eli aşağı yukarı sallamakla azalan hastada ağrı ve uyuşma ile giden semptomları oluşturur. Hastayı gece uykusundan uyandırabilir.

Hastanın muayenesinde el bileğine palpasyon yapıldığında artan elektrik çarpması hissi ve uyuşma gözlenir. Nörolojinin yaptığı EMG ile ağırlık derecesi saptanan karpal tünel sendromlu hasta medikal tedavi ve fizik tedavi ile rahatlayamazsa el bileği bölgesinden siniri rahatlatmak üzere lokal anestezi ile ameliyat edilir. Hasta ameliyat sonrası yaklaşık 10 gün içinde dikişleri alınıp elini aktif olarak kullanmaya başlayabilir, bu süreyi hastanın yara iyileşmesini geciktirecek ek hastalığı olup olmaması etkileyebilir. El bileğini aşırı zorlamaktan kaçınan hastalarda ameliyat sonrası nüks ihtimali oldukça azalır.

Bu makale 6 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özbey Şafak

Op.Dr Özbey ŞAFAK, 29 Mayıs 1986 tarihinde İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra İstanbul Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) uzmanlık eğitimini 2012-2017 yılları arasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tamamlamıştır. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde 2017 yılında çalışmaya başladı. Bu çalışma süreci içinde omurga kırıkları, omurga dejeneratif hastalıkları,  enfeksiyonları, tümörleri ile beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri konularında toplantı ve kurslara katıldı. Akabinde 2019-2021 yılları arasında Iğdır Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak çalıştı. Mesleki çalışmalarına Ekim 2021 d ...

Etiketler
Karpal tünel sendromu tedavisi
Op. Dr. Özbey Şafak
Op. Dr. Özbey Şafak
İzmir - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube