Karın germe (abdominoplasti) ameliyatı

Karın germe (abdominoplasti) ameliyatı

Karın kadınlarda doğumlardan sonra en hızlı bozulan bölgelerden biridir. Gebelik döneminde kontrolsüz ve hızlı kilo alma karın derisinde genişleme, deriyi oluşturan elastik liflerde çatlama ve sonrasında da deride sarkmalara neden olur. Karın duvarını oluşturan kaslar da aynı şekilde genişleyip uzadıklarından, doğum sonrası karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmadığı takdirde karın derisindeki sarkıklığa karın duvarı sarkıklığı da katılır. Gebelik geçirmemiş kadınlarda da fazla kilo varlığı ya da menapoz sonrası yağlanma bu bölgede şekil bozukluğu olarak kendini gösterir.

Karın germe ameliyatında gevşemiş karın duvarı kasları sıkılaştırılır, karın ve bel bölgesindeki fazla yağ alınır ve göbek altına denk gelen bölümdeki fazla deri çıkarılarak karın gergin hale getirilir. Bu ameliyat sonrası oluşacak olan izin iç çamaşır içinde kalacak şekilde planlaması yapılır.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, karın germe ameliyatlarında da ameliyattan iki hafta öncesinde aspirini kesmek gerekir. Sigara içen bir hastanın en az 4 hafta süreyle sigarayı bırakması sonrası ameliyat yapılabilir. Yüksek doz E vitamini içeren multivitamin hapları da ameliyat öncesi 2 hafta süreyle alınmamalıdır.

Aşırı kilo tüm ameliyatlar için bir risk faktörüdür. Bu nedenle obezite sınırında olan olgularda öncelikle kilo verilmesi ve vücut kitle indeksinin 35'in altına düştükten sonra ameliyat edilmesi daha uygundur. Ancak hasta kilo veremiyor ise, yine de morbiditeyi gidermek üzere karın küçültme ameliyatı yapılabilir.

Karın germe ameliyatları ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Karın germe ameliyatı sonrası duruma göre 1-2 gün hastanede kalmak gerekebilir. Ameliyat sonrası karın duvarı sıkılaştırması nedeniyle hastanın 3-7 gün kadar eski hareket serbestliğinde sınırlamalar olabilir, özellikle dik durma ve dik yürüme pozisyonlarında 2 hafta kadar kısıtlanmalar normal olarak değerlendirilmelidir.

Ameliyat sonrasında giydirilen karın korsesi 4 hafta süreyle kullanılır. Ameliyatın hemen ertesi günü hasta ayağa kaldırılır ve yürümesi sağlanır. Ameliyattan 7-10 gün sonra hastalar günlük yaşantılarına geri dönebilirler.

Karın germe ameliyatlarından sonra hastaların dengeli beslenmeleri ve kilo almamaya gayret etmeleri gerekir. Yine de, kilo alınsa dahi ameliyat öncesi deformite durumuna hiç bir zaman geri dönülmez. Düzenli egzersiz ile karın kasları tekrar güçlendirilerek ameliyatla elde edilen gergin karın görünümünün korunması hedeflenmelidir. Karın germe ameliyatı gebe kalmaya engel oluşturmaz, ancak gebelik düşünen bir hastanın bu ameliyatı doğum sonrasına ertelemesi önerilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Naci Kostakoğlu

Prof. Dr. Naci KOSTAKOĞLU, 1981 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1986'da Marmara Üniversitesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl Ulusal Cerrahi Derneği tarafından verilen "Bedii Gorbon Ödülü"nü kazandı. 1990'da Hacettepe Üniversitesi’nde Plastik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl "The British CouncilBursu"nu kazanarak, 1990-1992 yılları arasında İngiltere'de Leeds St. James's University Hospital veLondra'da Northwick Park Institute for Medical Research bünyesinde klinik plastik cerrahi, mikrocerrahi ve deneysel mikrocerrahi konularında çalıştı. Hacettepe Tıp Fakültesi'nde 1993'de Yardımcı Doçent, 1996'da Doçent oldu. Bu sırada, 1995 yılında "Avrupa El Cerrahisi Federasyonu Bursu"nu kazanarak Hamburg'da Prof.Dr. Dieter BUCK-GRAMCKO ile 4 ay süreyle doğmalık el anomalileri üzerinde çalışma yaptı ve ameliyatlara katıldı. Gaziosman ...

Etiketler
Karın germe ameliyatı
Prof. Dr. Naci Kostakoğlu
Prof. Dr. Naci Kostakoğlu
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube