Kardiyak ritim bozuklukları ve çarpıntı eğitimi

Kardiyak ritim bozuklukları ve çarpıntı eğitimi

Ritim bozukluğu nedir?

Kalp atımlarının düzensiz olmasına ritim bozukluğu denir. Kalp atımlarının düzensizliği, kalp atımlarında yavaşlama veya hızlanma şeklinde ortaya çıkabilir. Bu farklı iki durumda, uygulanan tedavilerde değişmektedir.

Ritim bozukluğunun sebebi nedir?

Ritim bozukluklarına neden olan bir çok faktör vardır. Doğumsal kalp hastalıkları en önemli nedenlerden birisidir. Kalbinde yapısal herhangi bir bozukluğu olmayan çocuklarda da ritim bozuklukları görülebilir. Bu durum, kalbin çalışmasını sağlayan ileti sisteminin değişik bölgelerinde meydana gelen gecikmelere veya fazladan uyarılara bağlı olabilir. Tam olarak nedenlerinin belirlenmesi için bazı ileri tetkiklerin yapılması gereklidir.

Ritim bozukluğunda ne gibi şikayetler olur?

Kalp atımlarında hızlanma olursa (çarpıntı), halsizlik, terleme, huzursuzluk, sıkıntı hissi, karın ağrısı, kusma ve uzun süre devam eden durumlarda bayılma ortaya çıkabilir. Bebeklerde beslenme bozukluğu, huzursuzluk, terleme ve solunum bozukluğu görülebilir.
Kalp atımlarında yavaşlama olduğunda ise, çabuk yorulma, halsizlik, ani bayılmalar, gece uykudan aniden uyanma ve bağırma şeklinde ortaya çıkan şikayetler görülebilir.

Ritim bozukluğu nasıl anlaşılır?

Hastanın nabzının sayılması ilk yapılması gereken işlemdir. Daha sonra bir sağlık merkezinde elektrokardiyografi (EKG) çekilmelidir. EKG ile ritim bozukluğunun tipi belirlenir. Hastanın eşlik eden yapısal kalp hastalığının olup olmadığının değerlendirilmesi için ekokardiyografi ile değerlendirilmesi gereklidir. Ayrıca gerekli vakalarda, 24 saat (veya 96 saate kadar uzatılabilir) holter ekg kaydı alınabilir. Yine bazı gerekli vakalarda event recorder ekg kayıtları alınabilir.

Ritim bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Çarpıntı durumunda hastanın genel durumunda bir bozukluk yoksa, ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır.
Kalp atımlarında yavaşlama ile gelen hastalarda, hastanın kalp atımlarının sayısına göre ve genel durumuna göre tedavi planlanır. Genellikle hastalara pil takılması gerekir.

Ritim bozukluğu tekrarlayabilir mi?
İlaç tedavisi uygulamasına rağmen özellikle kalp hızlanması ile ortaya çıkan ritim bozuklukları tekrarlayabilir. Bu durumda ilaç dozları tekrar ayarlanabilir veya ilaç değişikliği yapılabilir.

Ritim bozukluğu tamamen düzelebilir mi?
Özellikle çarpıntıya yol açan bazı ritim bozuklukları kateter yöntemi kullanılarak uygulanan tedavi ile ortada kaldırılabilir.

Çarpıntı sırasında ailenin veya hastanın dikkat etmesi veya yapması gereken uygulamalar nelerdir?

 Çay, kahve, koka kola, sigara, stres (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır.
 Çeşitli hastalıklar  için kullanmak gerektiğinde doktor arkadaşlarımız uyarılmalı ve aşağıdaki ilaçları içeren preperatlar kullanılmamalıdır.
 Atropin, efedrin, adrenalin, noradrenalin, kafein, teofilin, fenotiyazin, trisiklik, antideprasanlar, halotan  
 Ateş, heyecan, ve efor yokken çarpıntı varsa ve nabız sayısı  dakikada 150’nin üstünde ise çarpıntı  atağını geçirmek için sıra ile:
Büyük çocukta:
1. Derin derin nefes alıp ıkınılması,
2. Soğuk-buzlu su ile yüz yıkama ve soğuk su içirilmesi,
       Küçük çocukta:
1. Öğürtmeye ve kusturulmaya  çalışılması,
2. Yüze buz torbası ( naylon torbaya doldurulmuş buz) tatbik edilmesi,
Yukardaki yaklaşımlar uygulanırken, zaman kaybetmeden,  en yakın sağlık kuruluşuna  başvurularak Uzun D2’li EKG   çektirilmesi ve bulgulara göre doktor gözetiminde tedavi edilmesi, tedavide etkinlik sağlamazsa Çocuk Kardiyoloji ünitesi veya çocuk acil polikliniği ile irtibata geçilmesi gereklidir.

Sağlıklı günler dileklerimizle

 

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Evren Semizel

Doç. Dr. Evren SEMİZEL, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2008 yılında The Children’s Hospital of Philadelphia, Division of Pediatric Cardiology, University of Pennsylvania School of Medicine’da Research Fellow olarak çalışmalar yapmış olan olan Doç. Dr. Evren SEMİZEL, Uludağ Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’nda 2009 yılında Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Doçent unvanı almıştır. 2010-2014 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi’nde görev yapmıştır. Girişimsel Kardiyoloji Çalışma Grubu, ...

Doç. Dr. Evren Semizel
Doç. Dr. Evren Semizel
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube