Kardeş kıskançlığı

Çocuğun, kardeşi hakkındaki duygularını ifade edebilmesi önemlidir. Ebeveynler, çocuğun kardeşi hakkındaki olumsuz duygularını reddedip aşırı tepkiler göstermek yerine çocuğu anlamaya çalışmalı, çocuk ile neler hissettiği konusunda paylaşımda bulunmalı ve bu duygularının açığa çıkmasını sağlamalıdır.

Kardeş kıskançlığı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

BELİRTİLER

Kardeşi olmadan önce tüm ailenin ilgi ve sevgi odağı olan çocuk, kardeşinin gelişi ile birlikte alt ıslatma, parmak emme gibi davranışlarla önceki gelişim dönemlerine gerileyebilir.

Çocuk sevgi ve ilgiyi paylaşmak zorunda olduğunu hissedebilir ya da artık eskisi gibi sevilmediğini düşünerek aileden uzaklaşıp içe kapanabilir.

Çeşitli bahanelerle ilgiyi kendi üzerlerine çekmeye çalışabilir; yeme problemleri göstererek ya da kabus gördüğünü, yalnız uyuyamadığını ya da tuvaletinin geldiğini söyleyebilir.

Ebeveynlerine ve yakın çevrelerine “Beni Seviyor musun?” ya da “Hangimizi daha çok seviyorsun?” gibi sorular sorabilir. Burada çocuğa seni daha çok seviyorum cevabının verilmesi halinde çocuk her ana bu durumun değişebileceğini düşünerek daha da çok endişelenebilir.

NEDENLER

Kardeş kıskançlığının düzeyi genellikle yeni çocuğun doğumu ile birlikte ebeveyn tutumlarındaki değişikliklere ve kardeşler arasında yaşananlara yaklaşım tarzlarına bağlıdır.

Kardeşler arasındaki yaş farkı da bu durumu etkileyebilemktedir. Yaş farkı az olan kardeşler arasında genellikle daha fazla kıskançlık durumu yaşanmaktadır.

Ebeveynlerle birlikte yakın çevredeki insanların tutumları da olumsuz etkileyebilmektedir. Yalnızca ya da yoğun bir biçimde küçük çocuk ile ilgilenilmesi, büyük çocuğa ikinci plana itilmiş gibi bir durum yaşatılması, çocukların birbirleriyle kıyaslanması kardeşler arasında daha yoğun bir kıskançlık durumuna neden olmaktadır.

öykülerden destek almak

Kardeşiyle zorluk yaşayan çocuklara konuyla ilgili kitaplar okurken hikayedeki büyük olan ile özdeşim kurarabilir ve duygularında yalnız olmadığını anlayarak rahatlayabilir.

hazırlık yapmak

Doğumdan önce çocuk ebeveynler tarafından hazırlanabilir. Evde bazı değişikliklerin olabileceği, eve misafirlerin gelebileceği, ebeveynlerin her zamankinden daha yorgun olabileceği, bazı durumlardan dolayı bebekle daha fazla vakit geçirmek zorunda kalınabileceği fakat zamanla bu durumun düzeleceği anlatılabilir.

Aynen kendisine de yapıldığı gibi kardeşinin de bir süreliğine ebeveynlerin yatak odasında yatabileceği ve sonrasında kendi odasına geçeceği söylenebilir.

Birlikte kendi bebeklik fotoğraflarına bakarak bu ilginin bebekken ona da aynen verildiği anlatılabilir.

sorumluluk yüklememek

Ebeveynler, her çocuğa ayrı zamanlar ayırarak birlikte bireysel etkinliklerde bulunarak, böylece her çocuğun özel olduğunu, önemsendiğini, ailesinin sevgi ve ilgisinde hiçbir değişiklik olmadığını hissedebilir.

Özel zamanlarla birlikte tüm aile üyelerinin katılabileceği ortak etkinliklere de yer verilebilir.

Çocuktan yaşının ve gelişiminin üzerinde bir olgunluk göstermesini beklemek yapıcı olmayabilir.

Sen abla/abisin o küçük diyerek anlayışlı olmasını, küçük kardeşiyle her şeyini paylaşmasını beklemek ya da ona öncelik vermesini istemek yardımcı olmayabilir. Aslında büyük olan da çocuktur..

Çevreyle iletişim

Aile büyüklerine ve yakın dostlara yalnızca bebekle ilgilenmemeleri, büyük çocuğa da alışık olduğu tarzda ilgi ve sevgi göstermeleri söylenebilir.

“Aman kıskanmasın” diyerek aşırı ilgi ve hediyelere boğmanın. “Onu sevmiyoruz, seni daha çok seviyoruz”, “Sen bizim ilk göz ağrımızsın” gibi sözlerle abartılı ve yapmacık bir ilgi de göstermenin faydası olmayabilir.

Duyguları kabul

Çocuğun, kardeşi hakkındaki duygularını ifade edebilmesi önemlidir. Ebeveynler, çocuğun kardeşi hakkındaki olumsuz duygularını reddedip aşırı tepkiler göstermek yerine çocuğu anlamaya çalışmalı, çocuk ile neler hissettiği konusunda paylaşımda bulunmalı ve bu duygularının açığa çıkmasını sağlamalıdır.

Bu makale 20 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay

Birgül Emiroğlu Bakay 1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve Lise Eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2006 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına kabul edildi. Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği ’nin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmasını İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde tamamladı. 2018 yıllında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora programına kabul edildi ve “İnfertil Hastalarda İnfertilite Stresinin Yordanmasında Toplumsal Cinsiyet Algısı, Cinsel Mitler Ve Psikiyatrik Belirtilerin Rolü” konulu tezini tamamlayarak Psikoloji Doktoru ünvanını almaya hak kazanmıştır. Türk Psikologlar Derneği'nden Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kardeş kıskançlığı
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube