Kalp krizinden korkmayın!

Kalp krizinden korkmayın!

Son yıllarda kalp krizi görülme oranlarını arttı. Kalp damar hastalıkları daha çok erkeklerde belli yaştan sonra daha sık görülür. Kadınlarda ise daha çok menopozdan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır.

Kalbi besleyen damarların birisi tıkanıyor ve kalbin kasılan bölgesi hasar görebiliyor. Kalbin 3 tane besleyici damarı var. Bu damarların dalları kalp adalesini besliyor ve kalbin rahatça kan pompalamasını sağlıyor. Bu damarların birisi tıkanırsa kalp adalesi kansız ve oksijensiz kalıyor, beslenmiyor. Buna bağlı kalp zorlanabiliyor. İnsanlar genelde kalp krizini göğüs bölgesinde bir sıkışma, ağrı, daralma veya tıkanma olarak hissedebilir. Bazı insanlar soğuk terleme ya da omuz- sırt ağrısı şeklinde hissedebilir. Böyle durumlarda mutlaka kalp ve damar hastalıkları gündeme getirilip detaylı araştırma yapmak lazım. En kısa zamanda en yakın hastaneye başvurarak kalbe baktırılması gerekiyor.

EN İYİ TANI YÖNTEMİ ANJİYO

Kalp krizi şikayeti ile gelen hastalarda uygulanan ilk müdahaleler. Hasta sıkışıklık hissi ve bilinen kalp krizi şikayetleriyle geldiğinde fazla vakit kaybetmeden EKG çekerek, anjiyo laboratuarına alıyoruz. Hasta çok ciddi durumda gelmezse hemen anjiyoya almıyoruz. Muayene yapıyoruz, kan tahlili yapıyoruz, EKG, Efor çekiyoruz. Gerekirse birkaç gün sonra anjiyoya gönderiyoruz. Kalbin damarlarını anjiyo ile görüntülüyoruz. Nerede tıkanıklık var, kaç tane damarda tıkanıklık var diye bakıyoruz. Kalp damar hastalıklarının tanısında altın standart mutlaka anjiyo çekip damarları görüntülemektir. Kalpteki darlık kısa bir darlıksa anjiyo yapan kardiyolog damarı şişiriyor, oraya bir stent takıyor. Stentle o bölgeyi açıyor. Yani anjiyonun müdahale kısmına geçiyor. En iyi ihtimal bu. Bazı hastalarda yaygın damar hastalığı oluyor. 3-4 yerde darlıklar gördüğümüzde hastalara açık by-pass ameliyatı öneriyoruz.

BY-PASS AMELİYATLARINDA RİSK NEDİR ?

Bu ameliyatı çok büyük ve önemli bir işlem olduğu için hastaya bunu iyi anlatmak gerekiyor. Tehlikesi nedir, başarı oranı nedir, iyileşme süreci nedir anlatmak gerekiyor. By- pass cerrahisinde yabancı cisimden oluşan bir parça kullanılmıyor. Kendi yedek damarlar kullanılıyor. Yeni damarların ömrü stente göre çok daha uzun oluyor. Stentte 5- 7 yıl sonra tekrar tıkanma gösterirken by-pass damarları 10-15 sene açık kalıyor. Daha kesin ve uzun ömürlü bir çözüm sağlıyor. Genelde hastamızı 3-4 saat by- pass ameliyatına hazırlıyoruz. Kan tahlili, akciğer filmi, solunum fonksiyon testleri yapıyoruz. Yaygın hastalık var mı diye bakıyoruz, ultrasonla şah damarlarına bakıyoruz. Hastayı genel anestezi için aç bırakıyoruz. Genel anestezi ile hasta uyurken ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Ameliyat genelde 2 ile 2 buçuk saat arası sürüyor. Uyanma süreci 3-4 saat oluyor. İlk gün yoğun bakımda geçiyor. Daha sonra servise alıyoruz. Daha sonra ayağa kaldırıp yürütüyoruz. Hastalarımız genelde 4-5 gün içerisinde taburcu oluyor. Yaraların iyileşme süreci ise 3-4 haftayı buluyor. Bu sürede hastanın yanında bir refakatçi kalıyor. Hasta 1 ay sonra normal hayatına dönebiliyor.

Hasta bize başvurduğunda çok sıkışık bir durum yoksa önemli başka bir hastalığı yoksa by-pass cerrahisinin riski yüzde 1 yüzde 2 kadar düşük. Hastanın diyaliz durumu varsa, astım, koah hastalıkları varsa, obezite varsa, yaş çok ileriyse bu risk yüzde 20’lere, 30’lara kadar çıkabiliyor.

Bu makale 3 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Selami Doğan

Doç. Dr. Selami Doğan, 1968 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Almanya Köln Üniversitesi Tıp Fakültes'inde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Almanya Frankfurt Üniversitesi  Tıp Fakültesi Kalp, Göğüs ve Damar Cerrahisi Kliniğinde başarıyla tamamlayarak Uzman Doktor unvanı almıştır. Özellikle,  37 yıl Almanyada kalmıştır. Açık Kalp Cerrahisinde oldukca tecrübeli ve  Bu güne kadar 6.000 (alt bin) Açık Kalp Operasyonu gerçekleştirmiş,  Bütün Bypass Ameliyatlarını (%98) Çalışan Kalpte yapmaktadır. Ayda ortalama 20 - 25 büyük açık Kalp Ameliyatı yapmaktadır.  Ayrıca  European Association of Cardio-Thoracic Surgery, International Society of Minimally Invasive Cardiac Surgery, Deutsche Gesellschaft für Herz-, Thorax- und Gefäßchirurgie üyelikleri'de  vardır. Doç. ...

Etiketler
Kalp
Doç. Dr. Selami Doğan
Doç. Dr. Selami Doğan
Eskişehir - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube