Kalp krizi nasıl oluşur?

Kalp krizi nasıl oluşur?

Kalbi besleyen damarlardan birinin aniden tıkanması ve kan akımının azalmasıyla kalp krizi oluşur. Tıkanan damar, kalp dokusunun hücrelerini yok edebildiği için ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüste meydana gelen ağrıdır. Ağrı aniden başlar ve şiddetlidir. Göğüsten sol kola, sırta ve çeneye yayılma eğilimindedir. Ağrıya nefes darlığı, terleme ve bulantı da eşlik edebilir. Kalp ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar çıkmaz derhal sağlık kurumlarına başvurulması gerekir.

Kalp Krizi Nasıl Oluşur?

Kalp krizi, kalbi besleyen damarlardaki kan akımının birtakım nedenlerden ötürü aniden azalması ya da kesilmesi sonucunda oluşur. Akımın azalmasında genellikle kalp damarının pıhtı ile kesilmesi etkilidir. Bazen de kalp damarlarında gelişen plaklar damarı tıkar ve kalp krizini meydana getirir.

Bütün bunların kalp krizine yol açmasındaki ana neden kalp kasının yeterince oksijen alamamasıdır. Oksijen alamayan kalp, fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar. Süre uzadıkça geri dönülmesi zor bir hal alabilir.

Kimler Kalp Krizi Riski Altındadır?

Geçmişte kalp krizi riski ileri yaşlarda görülürken günümüzde otuzlu yaşlarda vakaların sayısı artmaya başlamıştır.

Yüksek tansiyon hastaları,

Kolesterol düzeyi yüksek olanlar,

Şeker hastaları,

Sigara içenler,

Ailesinde erken yaşta kalp krizi geçirmiş kişi olanlar,

Obezler,

Hareketsiz yaşayanlar,

Sağlıksız beslenenlerde risk artmıştır.

Daha fazla bilgi için kalp krizi riski olanlar yazımızı okuyabilirsiniz.

Kalp Krizi Belirtileri

Göğüs ağrısı

Nefes darlığı

Çarpıntı

Yorulma

Terleme

Bulantı

Bayılma

(Bazen hiçbir belirti olmadan kalp krizi geçirilebilir.)

Kalp Krizi Anında Yapılması Gerekenler

Kalp krizi geçiriyorsanız ya da yanınızdaki biri geçiriyorsa şunlar yapılmalıdır:

Öncelikle efor harcamamaya dikkat edilmeli ve 112 aranmalıdır. Zaten yeterince oksijen alamayan kalp efor harcayarak daha da yorulmamalıdır. En uygun yere oturmalı ve sağlık ekiplerinin gelmesi beklenmelidir. Ortamın havadar olması oksijen alımı için önemlidir. Kapalı bir alanda kriz gerçekleşmişse pencerelerin açılması faydalı olacaktır. Göğüs bölgesini sıkan kıyafetler rahatlatılmalıdır. Eğer yanınızdaki biri kalp krizi geçiriyorsa ve yeterli tıbbi deneyeminiz yoksa hiçbir müdahalede bulunmayın, sağlık ekiplerinin gelmesini bekleyin.

Daha fazla bilgi için kalp krizi ve ilk yardım yazımızı okuyabilirsiniz.

Kalp Krizinden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Kalp hastalıklarından korunmanın yolu sağlıklı bir hayatı benimsemekten geçer. Hareketsiz kalmamalı, düzenli spor yapmalı, sağlıklı beslenmelisiniz. Obezite, yüksek kolesterol, şeker ve yüksek tansiyon hastalıkları kalp krizine neden olabilir. Bu hastalıkları kontrol altında tutmalısınız. Bu da yine düzenli spor yapmaktan ve sağlıklı beslenmekten geçer. Sigara içmemek ve fazla kilolardan kurtulmak da önemli bir korunma yoludur.

Bu makale 3 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Turfan

Doç. Dr. Murat TURFAN, 1979 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında derece ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmetini 2009 - 2011 yılları arasında Ankara Etlik Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde yaparak, kısa bir süre Çankırı Devlet Hastanesi'nde görev yapmış ve Bezmialem Vakıt Üniversitesi'nde görev aldıktan sonra 2012 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 2014 yılında ''Doçent Doktor'' unvanlarını almıştır. Son olarak Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde çalışmış olan Doç. Dr. Murat TURFAN, Bir çok yurtiçi ve yurtdışı yayınlar ve çok merkezli çalışmaları bulunmakta ve mesleki çalışmalarına Memorial Hizmet Hast ...

Etiketler
Çarpıntı
Doç. Dr. Murat Turfan
Doç. Dr. Murat Turfan
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube