Kalp damar hastalıklarına etki eden durumlar

Kalp damar hastalıklarına etki eden durumlar

SOĞUK HAVANIN KALP HASTALIĞINA ETKİSİ NEDİR?

Soğuk vücut için bir stres kaynağıdır. Soğuk ile vasospazm dediğimiz damarlarda büzüşme oluşmaktadır. Bu kalp için önemli bir yüktür. Böyle bir durumda yapılabilecek egzersiz ise kalp üzerindeki yükü daha da artırmaktadır. Kalp açısından riskli bireylerin böyle bir durumdan uzak durması akılcıdır. Soğuk hava da kan basıncındaki kontrolü de bozulabiliyor. Ek olarak hava değişimlerinde kan akışkanlığında değişimler de olabilmektedir. Tüm bunları topladığınızda özellikle riskli kalp hastalarında olumsuz sonuçlar olauşabilir, dikkatli olunmalıdır.

ŞİŞMANLIK VE KALP-DAMAR HASTALIKLARI ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR?

Genellikle bahsedilen problem Mitral Kapak Prolapsusu(MVP) olarak adlandırdığımız bir hastalıktır. Genel popülasyonun % 7’ sinde görülecek kadar sıktır. Çoğu zaman rutin kalp muayenesi sırasında şüphelenilir ve ekokardiyografi ile tanı kesinleştirilir. Çoğu hasta klinik olarak belli aralıklar ile izlenilir. Vücutta kanamaya neden olabilecek durumlar( basit bir diş çekimi bile olabilir) öncesinde antibiyotik ile korunma çok önemlidir. Bazen mitral kapakta ileri dercede kaçağa neden olabilecek derecede şiddetli olabilir ve ameliyat ile kapağın onarılması gerekli olabilir.

SİGARA KALP HASTALIĞINA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Sigara hem kalp hem de akciğer ile ilgili sorunların en önemli nedenlerindendir. Kalp ve damar tıkanıklıklarının oluşumunun yanında, olası kalp krizleri ve doğal olarak da ani ölüm riskine neden olabilmektedir. Sadece aktif içicilik değil aynı zamanda pasif içicilikde riski artırmaktadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk

Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK,  20 Temmuz 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2003-2004 yılları arası TEM Hospital'de, 2004-2005 yılları arasında Medicine Hospital'de, 2005-2008 yılları arası Özel Hospitalium Hastanesi'nde, 2008-2017 yılları arası Özel Yüzyıl Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK, 2017 ylından beri Academic Hospital'de hastalarına hizmet vermektedir.

Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK, Türk Kardiyoloji Derneği üyesi olup evli ve bir çocuk babasıdır.

Etiketler
Mitral kapak prolapsusu
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube