Kalp ameliyatlarında küçük kesi yöntemi

Kalp ameliyatlarında küçük kesi yöntemi

Tıp teknolojileri ameliyat süreci ve sonrasında hasta konforunu da her geçen gün artırıyor. Kalp ameliyatlarında operasyon sonrası iz kalma korkusu tarihe karışıyor. Kalp ameliyatlarında; “minimal invaziv” adı verilen “küçük kesi” yöntemi tercih edildiğinde hastalar için kozmetik açıdan da büyük avantaj sağlanıyor. İrmet Hospital Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. İlhan MAVİOĞLU, kalp ameliyatlarında kullanılan “Küçük kesi” yöntemi  hakkında bilgi verdi.  “Kalp ameliyatlarında da bir süredir uygulanmakta olan “minimal invaziv” yani küçük kesi yöntemi, hastaya en az zararı vererek sağlığına kavuşturmayı amaçlamaktadır diyen Prof. Dr. İlhan MAVİOĞLU, “Klasik yöntemlerle yapılan kalp ameliyatlarında, hastanın “iman tahtası” olarak adlandırılan kemiği tamamen açılmaktayken; kalp kapak ameliyatlarının yanı sıra; uygun hastalarda 5 damara kadar by pass ameliyatlarında da kullanılabilen bu yöntemde, hasta göğsünde açılan ve sadece 6-7 cm’lik bir büyüklükteki kesi ile sağlığına kavuşmaktadır.” şeklinde konuştu. Yöntemin, hasta açısından avantajlarına değinen Prof. Dr. İlhan MAVİOĞLU, “Bu yöntemle uygulanan kalp ameliyatlarında, hastanın 4-5 gün gibi kısa bir süre içinde taburcu olabilmektedir. Özellikle yaşlı hastalarda, kemiğe daha az zarar verilen bir yöntem olduğu için, tercih sebebidir. Ayrıca özellikle bayanlarda estetik açıdan hastayı memnun eden sonuçlar alınabilmektedir. Ameliyat sonrası ağrıların daha az hissedilmesi, kemikte meydana gelen hasar daha az olduğundan, ameliyatın ardından hastanın daha rahat hareket edebiliyor olması, küçük kesi yöntemi için diğer tercih sebepleridir.” diye konuştu.

ÜST KISMI KEMİK KESİSİ İLE AORT KAPAK REPLASMANI

Sternotomi olarak adlandırdığımız göğüs kemiğinin kesilmesi ile yapılan kalp ameliyatları kalp cerrahisi ameliyatlarında en sık kullanılan yöntemdir. Bu yöntem, kalbe ulaşmada oldukça geniş bir görüş açısı sağlaması, her türlü kalp ameliyatının rahatlıkla yapılabilmesine imkan tanıması nedeni ile kalp cerrahları tarafından çoğunlukla tercih edilir. Fakat hastaların iyileşme ve işe geri dönüş sürelerinin nispeten uzun olması, bütün cerrahi branşlarda küçük kesi veya kesisiz ameliyatların giderek yaygınlaşması, hastaların kozmetik beklentilerinin giderek artması kalp cerrahlarını da en az geleneksel yöntem kadar başarılı fakat daha küçük veya alternatif kesilerle kalp ameliyatlarını gerçekleştirme arayışına itmiştir. Minimal İnvazif Aort Kapak Cerrahisi de bu arayıştan doğmuştur. Küçük kesi ile yapılan kalp ameliyatlarında daha az kalp manipülasyonu yapılmakta ve dolayısı ile de kalpte daha az travma oluşturulmaktadır. Kozmetik görünüm klasik ameliyatlardan çok daha üstündür. Ameliyat sırasında ve sonrasında geleneksel yönteme oranla çok daha az kan kullanılır. İyileşme süreci daha hızlıdır. Hastalarımız isterlerse 1 ay gibi kısa bir sürede işlerine geri dönebilirler. Araba kullanabilirler. Hastaların korkulu rüyası olan göğüs kemiği enfeksiyonu riski ise bu yöntemde neredeyse yoktur. Özetle ameliyat sonrası iyileşme süresi geleneksel ameliyatlarda 2-3 aylık bir süreden 1 aylık bir süreye iner. Bu yöntem ile sadece aort kapak değişimi değil, aort anevrizmaları tamiri veya her ikisini birden de yapmak da mümkündür.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İlhan Mavioğlu

Prof.Dr. İlhan MAVİOĞLU, 1966 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yıllında Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında birçok kurum ve kuruluşta Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmış olan Prof.Dr. İlhan MAVİOĞLU, mesleki çalışmalarına şu anda Özel İrmet Hospital'da devam etmektedir. Prof.Dr. İlhan MAVİOĞLU, eğitim ve meslek hayatı boyunda Basic Training of Quality Management Systems, Basic Over The Wire Skills, Endovascular eTraining, Medical Hypnosis and Applications course ve Certificate of Robotic Mitral Valve Repair Course gibi pek çok kursa katılmış olup iyi derecede İngilizce ...

Etiketler
Kalp ameliyatı
Prof. Dr. İlhan Mavioğlu
Prof. Dr. İlhan Mavioğlu
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube