Kalıcı dövme silme

Kalıcı dövme silme

Tüm dünyada olduğu gibi ,ülkemizde de vücuduna dövme yaptıranların sayısında bir artış gözlenmektedir. Dövme yaptırma kararı genellikle üzerinde çok fazla düşünülmeden , anlık bir heves ile alındığından; bir süre sonra pişmanlık duyulmakta ve dövmeyi sildirmenin yolları aranmaktadır. Dövme yaptıranların yaklaşık %50 si daha sonra dövmelerini sildirmek istemektedir.

Dövmeleri silmek için bu güne kadar değişik metotlar denenmişse de bunlar genelde çok başarılı olmamıştır. Son zamanlarda gelişen laser teknolojisi ile dövmeler eskiye göre daha başarılı olarak silinebilmektedir.

Yüksek yoğunlukta ve özel dalga boyundaki laser ışını , dövme için kullanılmış olan boya moleküllerini parçalayarak etkili olur. Parçalanan boya molekülleri daha sonra vücut tarafından emilerek yok edilir

Dövmenin ne kadar uygulama sonrası silineceği , silme işleminin ne kadar başarılı olacağını belirleyen bir çok faktör vardır. Dövme iki seansta silinebileceği gibi on seans sonrası halen tamamen kaybolmayabilir.Hiç bir dövme silme işlemi %100 garantili değildir. Bazı dövmeler tamamen silinirken kimi dövmenin hayalet bir izi kalmaktadır.

Başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden biri de kullanılan renklerdir. En iyi netice siyah ve gri renklerde alınmaktadır. Yeşil ve mavi ise en zor netice alınan renklerdir.

Dövme sildirmek isteyenler , işlemin çok kısa sürede gerçekleşmesi için uygulama yapanları sıkıştırmaktadır. Fakat çok sık aralıklar ile yapılan uygulamalar komplikasyon riskini artırmaktadır. Uygulamalar arasında 4-6 hafta olması idealdir , hatta bazı durumlarda 8 hafta aralıklar tercih edilebilir.

Kol ve bacakların uç kısımlarındaki dövmeler genelde daha dirençli olmaktadır, dövme kalbe ne kadar yakın ise silme işlemi o kadar başarılı olmaktadır. Bu kan dolaşımının daha iyi olması ile izah edilmektedir.

Dövmenin profesyonel biri tarafından yapılmış olması silme işleminin başarısını genellikle artırmaktadır. Çünkü profesyonel işlemlerde boya maddesi cildin daha derinlerine ve aşağı yukarı aynı seviyelere yerleşmektedir. Ama bazı durumlarda boya çok yoğun olabilmekte ve silme işlemini zorlaştırmaktadır.

Amatörlerce yapılmış dövmelerin silinmesi genellikle daha kolay olmaktadır.

Laser ile dövme işleminin yaratabileceği bazı problemler de vardır: İşlem sonrası dövme sahasının cilt renginde koyulaşma veya açılmalar olabilmektedir. Dövme işleminde kullanılan boyanın titanyum içermesi durumunda işlem sonrası oluşan cilt kararması takip eden uygulamalarda kaybolmaktadır. Cilt rengi koyu olanlarda işlem sonrası cilt rengi solabilmektedir. Bu yüzden bu kişilerde önce ufak bir sahada uygulama yapıp neticeyi görmek akıllıca olmaktadır. Ciltte oluşan renk değişiklikleri 6-12 ay içinde kaybolabilmektedir, fakat her zaman için renk değişikliğinin kalıcı olma ihtimali vardır.

Dövme silme işlemi neticesi oluşabilecek problemlerden biri de yanıklar ve keloid denilen kabarık cilt lezyonlarının oluşmasıdır.

Dövmeniz var  ve sildirmek istiyorsanız, iyi bir araştırma yapıp bu konuda tecrübeli bir doktor bulmalısınız. Dövme silme işlemine bağlı komplikasyonların görülme ihtimalini azaltmak için doktorunuzun sözünden çıkmamalı , tavsiyelerine harfiyen uymalısınız.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Jale Şenyurt

Uzm. Dr. Jale ŞENYURT, 1961 yılında Kayseri Develi'de doğmuştur. Ankara Mustafa Kemal Lisesi'nden mezun olarak lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakultesi'nden başlamış olduğu tıp eğitimini 1987 yılında  tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1988 yılı itibari ile, "Güzellik Uzmanlığı" sertifikasına MEB onaylı olarak sahip olmuştur. 1992 yılında Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda başlamış olduğu ihtisas eğitimini 1997 yılında tamamlayan Uzm. Dr. Jale ŞENYURT, 2005 yılında "Medikal Estetik Hekimliği", 2006 yılında "Botoks ve Dolgu", 2007 yılında "Hipnoterapi 1., 2., 3. basamak" sertifikasyonlarını elde etmiştir.  1997 yılından beri saç ekimiyle aktif olarak ilgilenmekte olan Uzm. Dr. Jale ŞENYURT, Ankara'da bulunan özel muayenehanesinde hastalarına hizmet verm ...

Etiketler
Dövme çıkartma
Uzm. Dr. Jale Şenyurt
Uzm. Dr. Jale Şenyurt
Ankara - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube