Kalbimiz için ne yapalım

Kalbimiz için ne yapalım

KALBİMİZ İÇİN NE YAPALIM *

 

Geçtiğimiz günlerde kalp ve damar sağlığımız için bilinen risk faktörlerinden bahsetmiştik. Sıra geldi ne yapmamız gerektiğine.

Sigara bırakılmalı. Günümüzde sigarayı bırakmaya yardımcı ilaçlar mevcut olup, doktora danışarak ilaç yardımı alınabilir.

Sağlıklı beslenme sigaradan sonra belki de kalp ve damar sağlığının korunmasında en önemli faktörlerden birisidir.

ü  Soframızda zeytinyağı, mısırözü yağı gibi bitkisel yağlar tercih etmeliyiz

ü  Günde 5 gramdan az tuz tüketmeliyiz

ü  Günde 30-45 gram lif almalıyız ( tam tahıllı ürünler, sebze ve meyvalar yüksek lif içerir)

ü  Günde 2 ya da 3 porsiyon sebze ve meyva tüketilmeli

ü  Haftada 2 kere balık yemeliyiz ( Bodrum'da zor olmasa gerek )

ü  Alkol alımı erkekler için günde 2 bardak, kadınlar için 1 bardak ile sınırlandırılmalı

Obezite ( şişmanlık ) de kalp ve damar sağlığı açısından risk faktörüdür. Vücut kitle indeksi ( kilonun boyun karesine bölünmesiyle elde edilen değer ) 20-25 kg/m2 olduğunda kalp damar sağlığımız açısından işler yolunda demektir.

Sağlıklı kişilerin haftada 2-2.5 saat fiziksel egzersiz yapması; öncesinde kalp damar hastalığı, kalp ameliyatı gibi hastalıklar yaşamış kişilerin de haftada 3 kereden az olmamak koşulu ile 30 dakikalık sürelerle egzersiz yapması önerilir.

Yüksek tansiyon ( hipertansiyon ) hastaları için yazımda bahsettiğim tüm hayat tarzı değişiklikleri geçerli olup, kan basıncının 140/90 mmhg ‘ nın altında olması gereklidir. İlaç tedavisinin gerekli olup olmadığına hekim karar verir.

Diyabet hastaları için tansiyon değeri  140/80 mmhg' nın altında olmalıdır. Ayrıca diyabet hastalığına sahip kişilerin kolesterol düşürücü ilaç kullanmaları gerekir.

Kolesterol yüksekliğinde kalp damar hastalığı, diyabet hastalığı gibi ek hastalıklara sahip kişilerin kolesterol düşürücü ilaç kullanmaları gereklidir ( tabii doktor tavsiyesi ile ).

Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kesinlikle doktor tarafından tavsiye edilirse kullanılmaları gerekir.

Son olarak erkeklerin 40 yaşından, kadınların 50 yaşından ( ya da menapoza girdikten sonra ) kalp damar sağlığı için risk taramasından geçmesi  gereklidir.

 

*Bu yazıda anlatılanlar avrupa kalp cemiyetinin 2012 yılında yayınladığı kalp haslıklarından korunma kılavuzundan alıntılanmıştır.

Dr Ö.Aygül Çevik Acar

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ömür Aygül Çevik Acar

Etiketler
Kalbimiz için ne yapalım
Uzm. Dr. Ömür Aygül Çevik Acar
Uzm. Dr. Ömür Aygül Çevik Acar
Muğla - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube