Kadın kalbi

Kadın kalbi

KALP SADECE SEVER Mİ ?

Bu soruya verilecek en güzel cevap  ‘' evet, sadece sever ‘' olurdu eğer dünyada en önde gelen ölüm nedeni kalp damar  hastalıkları olmasaydı. Sevgiden sonra ölüm kelimesi pek olmadı değil mi ?

İlk yazımda –erkekler alınmasın ama – sevgiyi doğuran, besleyen ve büyüten kadınların kalbinden bahsetmek istiyorum.

Kalp damar hastalıkları her iki cinsiyette de aslında en önemli ölüm nedenidir. Ancak kadın ölümlerinin % 55' den fazlasının kalp damar hastalıklarına  bağlı olması bize sorunun kadınlarda giderek artıp önemli boyutlara geldiğini göstermektedir. Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi risk faktörlerinin belirlenmesi, kontrolü ve koruyucu tedbirlerin alınması önemlidir ancak kadınlar kendi risk faktörlerini erkeklere oranla daha az bilmekte ve tarama programlarına daha az katılmaktadır.

Şimdilik sadece risk faktörlerine kısaca değineceğim – aslında, belki hepimiz az da olsa bunları biliyoruz – kontrol ve koruyucu tedbirler kısmı sonraki bölümlerde ….

ü  Sigara içen kadınlarda kalp damar  hastalıklarına bağlı ölümler sigara içen erkeklere göre daha yüksektir. Özellikle doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sigara içimi kalp damar  hastalıklarının gelişimini arttırıcı etki gösterir.

 

ü  Yüksek kan basıncı ( hipertansiyon ) erkekler kadar kadınlar içinde önemli bir risk faktörüdür.

 

ü  Şeker hastalığı ( diyabet ) olan kadınlarda koroner kalp hastalığı gelişme riski 4-6 kat artmıştır. Diyabetik erkeklerde bu risk artışı 2-3 kattır.

 

ü  Şişmanlık ( obezite ) kadınlarda daha yüksek oranda görülür;  bu da koroner kalp hastalığı başta olmak üzere hipertansiyon, diyabet gibi önemli risk faktörlerinin gelişimine katkıda bulunur.

 

ü  Kolesterol yüksekliği,  riskli kadın hastalar ( diyabetik ) ya da koroner kalp hastalığına sahip kadın hastalarda önemli bir risk faktörüdür.

 

ü  Gebelikte hipertansiyonu olan kadınlar, ileri yaşamları için artmış kalp damar hastalığı riskine sahip olurlar.

 

ü  Gebelikte diyabeti olan kadınlarda artmış diyabet gelişme riski vardır.

 

Bunlar en önemli risk faktörlerimiz; eğer sevgimizi sonsuza kadar vermek istiyorsak farkındalığımızı arttırmalıyız. Sevgiler ….

 

v  Burada yazan bilgilerin birçoğu Türk Kardiyoloji Derneği ‘' kadın kalbinde kırmızı alarm ‘' adlı çalışmadan alınmıştır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ömür Aygül Çevik Acar

Etiketler
Kadın kalbi
Uzm. Dr. Ömür Aygül Çevik Acar
Uzm. Dr. Ömür Aygül Çevik Acar
Muğla - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube