​kaç çeşit böbrek taşı vardır?

​kaç çeşit böbrek taşı vardır?

Böbreklerde atılan idrar içinde taş oluşumuna sebep olan, yüksek yoğunluklu minerallerin oluşturduğu kristallerin birbirine yapışıp büyümesi ile oluşur.

Normal şartlarda, atılan idrar içinde kristalleşmeye engel olan önleyici maddeler olmasına rağmen; bu maddeler, taş oluşmasına sebep olan minerallerin aşırı yoğun olması nedeni ile yetersiz kalabilmektedir. Bu durumda taş oluşum mekanizması hızlı bir şekilde harekete geçer.

Bunun dışında; idrar PH’sında değişiklik, sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmek, böbreğin doğuştan sorunları, idrar yolunu tıkayan sorunlar, böbrek içinde kalsifikasyonlar, idrar yolu içerisinde yabancı cisim kalması, idrar yolu tümörleri de taş oluşumunu yol açar.

​Kaç Çeşit Böbrek Taşı Vardır?

Böbrek taşları yapılarına göre inorganik ve organik taşlar olarak kabaca ikiye ayrılır. İnorganik taşların büyük çoğunluğu kalsiyum içeriklidir.

İnorganik taşlar

Kalsiyum oksalat

Kalsiyum fosfat

Kalsiyum oksalat-fosfat, karbonat ve magnezyum

amonyum fosfatın kombinasyonları

Organik taşlar

Magnezyum amonyum fosfat (struvite)

Ürik asit

Sistin

Ksantin

Böbrek taşlarının %80 gibi büyük çoğunluğunu, kalsiyum oksalat-kalsiyum fosfat gibi mikst tip oluşturmaktadır.

Taş Hastalığının Sebep olduğu Sorunlar

Böbrek taşı olan bir kimsede şiddetli ağrı olabildiği gibi hiç ağrı olmayabilir de. Ağrı seviyesi, böbrek taşının idrar akımını ne kadar engellediğine bağlıdır. Mide bulantısı, idrar yaparken yanma hissi, idrarda kan ve sürekli tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu ve idrar yapmakta güçlük çekme sık görülen rahatsızlıklardır.

Böbrek Taşı Tedavisi ve Hastalığı Önleme

Ağrıyı hafifletme taş tedavisinde önceliktir. Ağrıyı kontrol altına aldıktan sonra herhangi bir tıkanıklık veya enfeksiyon yoksa taşı atımını kolaylaştırmak bazı ilaçlar, bol su içmek, fiziksel egzersizler, sıcak havuz banyoları yapmak gerekir.

​Taşın bulunduğu yerden doğal yollarla hareket edip düşme imkanı yoksa cerrahi yöntemlerle veya şok dalgaları ile kırılarak (ESWL) böbrek taşsız hale getirilebilir.

Hangi yöntemin tercih edilmesi gerektiğine hekim tarafından karar verilmelidir. Bazı taşlar sert yapıda olup ESWL’den fayda görmezler. Bazı durumlarda böbrekte şişlik ve basınç artışı olup (hidronefroz), fazla geciktirmeden cerrahi operasyon veya stent konulması işlemi gerektirir. Genelde çapı 5 mm’nin altında olan taşların kendiliğinden düşme ihtimali vardır.

Taş Hastalığının Hangi Durumunda Cerrahi Tedavi Gerekir?

İdrar yolunu tamamen tıkamış, böbrek basıncını artırmış (hidronefroz) durumlarında

Uzun süreli olarak, idrar yolun(üreter)da bulunan, atılamamış taşlarda

Böbrek fonksiyonları bozulmaya başlamış kişilerde

Taş kırma (ESWL) ile kırılamamış veya buna uygun olmayan kişilerde

Tek böbrekli kişilerde

Büyük taşı olan hastalarda

Böbrek Taşı Ameliyatı

Taşın yerleştiği organ ve lokasyonuna göre tedavi seçenekleri açık, PNL ve endoskopik cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.

Artık günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak açık cerrahi operasyonlar yerine PNL ve endoskopik cerrahi işlemler yaygın halde uygulanmaktır.

Özellikle kıvrılabilir (flexible) üreterorenoskop cihazlarla tamamen kapalı ve endoskopik olarak böbrek içerisindeki taşların temizlenmesi mümkündür. Bu tedaviyle kimi zaman günübirlik olarak, aynı günde taburcu olma imkanı sunulmaktadır.

Böbrek Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Daha öncede bahsedildiği üzere böbrek taşı oluşmuş bir bünyenin tekrar taş oluşturma riski hayatı boyunca %50 gibi yüksek bir orandır. Bu kadar sık tekrarlayan taş hastalığında; oluşum riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

​Öncelikle günde en az 2,5- 3 litre sıvı, en iyisi su alınmalı

Günde 2-2,5 litre idrar çıkarılmalı

Sebzeli, liften zengin beslenmek

Alkali, potasyumdan zengin diyet

Yeterli miktarda ev yapımı limonata tüketilmeli

Kırmızı et, yağlar, işlenmiş gıdalar, kahve, kolalı içecekler, siyah çaydan uzak durmak

Günlük kalsiyum içeriğini 1200 mg olarak sınırlandırmak

Tuz ve şeker oranlarını sınırlandırmak

Diyette oksalat oranını azaltmak

Obez olmamak, zayıf kalmak

Yeterli fiziksel aktivite içinde olmak

Stresi sınırlandırmak

Aşırı sıvı kaybına neden olan durumlardan kaçınmak gereklidir.

Bu makale 1 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Taner Çavumirza

Op. Dr. Taner ÇAVUMİRZA, 1991-1997 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru olmuştur. 2000-2004 yılları arasında ise Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur.

PNL kursu, Endocerrahi Kursu, Laparoskopi Kursu ve Cinsel Sağlık ve Eğitimi Kursu gibi pek çok mesleki eğitim almış olan Op. Dr. Taner ÇAVUMİRZA, Endoüroloji Derneği, Ürojinekoloji Derneği, Ankara Tabip Odası, Türk Üroloji Derneği, Türk Androloji Derneği, Ürolojik Cerrahi Derneği, Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği ve European Association of Urology gibi  ulusal ve uluslararası deneklere üyedir.

Op. Dr. Taner ÇAVUMİRZA, Ankara'da bulunan özel muayenehanesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Etiketler
Böbrek taşı ameliyatı
Op. Dr. Taner Çavumirza
Op. Dr. Taner Çavumirza
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube