Invisalign şeffaf plak tedavisi nasıl yapılmakta ve maliyeti hakkında

Invisalign şeffaf plak tedavisi nasıl yapılmakta ve maliyeti hakkında

Şeffaf plaklarla tedavi için aşağıda detaylı anlatıldığı gibi kişiye özel plaklar üretilmektedir. Bu tedavi yöntemini ilk geliştiren firma Invisalign firmasıdır. Uzun yıllar bu alanda tek firma olmuştur. Şeffaf plak ya da hizalayıcılar ile ortodontik tedavinin gelişmesinde öncü olmuştur. Günümüzde yerli yabancı çeşitli firmalar bu alnda hizmet vermektedir. Bu alanda dünyanın en büyüğü bugün için Invisalign’dır. Dileğimiz yerli firmaların inovasyon yolu ile Invisalign’dan daha büyük başarılar elde etmeleridir.

Ortodonti tedavisinin hastalar açısından en büyük handikapı tellerin görüntüsüdür. Dişlerinde çarpıklık olup, sadece tellerin görüntüsünden dolayı tedavi olmaktan kaçan çok sayıda kişi vardır. Bu sorunu aşabilmek için tel kullanmadan dişleri hareket ettirmek amacıyla şeffaf hizalayıcı plaklar geliştirilmiştir, ki buna telsi ortodonti denebilir. Bu plaklar ile ilk kullanılmaya başladıkları zaman, son derece sınırlı hareketleri yapabilmekteydiler. Üç boyutlu yazıcıların gelişimi ve ilgili yazılımlardaki ilerlemeler ile birlikte bu plaklarla tedavilerin sınırları da çok daha fazla genişlemiştir. Yıllar içinde elde edilen tecrübe ile plakla tedavi çok daha geniş kitlelere ulaşmıştır.

Nasıl Yapılmakta?

Önce hastanın ağzının üç boyutlu dijital görüntüsü elde edilmektedir. Bunun için bir alternatif ağız içi tarayıcılar ile diş dizilimlerinin görüntüsünün elde edilmesidir. Diğer yöntemde hastadan ölçü alınır. Özel tarayıcılar ile bu ölçüden hastanın dişlerinin üç boyutlu görüntüsü elde edilir. Bu görüntü hizalayıcıları üretecek sisteme entegre yazılıma aktarılır. Bu yazılım ile bilgisayar ortamında dişler ufak ufak hareket ettirilir. Bu şekilde dişler olması gereken ideal konuma getirilir. Bu hareket miktarı ve şekli plakları üretecek olan firmanın teknisyenleri tarafından yapılır. Bazı firmalarda, ortodontistin olaya katkısı maalesef sınırlıdır. Invisalign’da olduğu gibi bazı sistemlerde tedavi planlaması tamamen doktora açıktır. Ortodontist tecrübesine göre, normal bir tel tedavisi planlaması yapar gibi plaklar ile tedaviyi planlayabilmekte ve teknisyeni yönlendirmektedir. Hizalayıcıların kompleks diş hareketlerini sağlayabilmeleri için dişlerin üzerine ufak eklentiler planlanır.  Bunlara ataşman denir. Planlama işleminden sonra yapılacak her diş hareketi için ayrı bir plak hazırlanır. 

Basis çapraşıklık için 5-10 arası plak yeterlidir. Ciddi çapraşıklık ve düzensizlik içeren tedaviler için 60-70 hatta daha fazla sayıda plak gerekli olabilir. Burada en merak edilen konu şeffaf plak fiyatlarıdır. Gerekli olan plak sayısı maliyetleri direk belirleyen kriterdir. Yaklaşık her firma sınıflandırma yapmaktadır. Invisalign şu an için 3 ana grupta tedavi maliyetini belirlemektedir. Express, Lite ve Comprehensive grupları vardır. Express ve Lite grupları alt üst çene ayrı ayrı fiyatlandırılır. Comprehensive en kapsamlı olanıdır. 5 yıl sınırsız sayıda plak imkanı sunmaktadır. 

2019 Şeffaf plak tedavi fiyatları uygulayan doktor, uygulanacak tedavi ve tabiki tercih edilen şeffaf plak firmasına göre değişmektedir. İstanbul ili için basit bir tedavi için 3000TL den komplike tedaviler için 30 000 TL’ye kadar fiyatlar mevcuttur. Invisalign markası bile olsa, her doktorun uygulayacağı tedavi sonucu aynı olmayacaktır. Doktorun bu konudaki birikimi çok önemlidir. 

Bu makale 20 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt

Uzm.Dr.Dt İbrahim Cem ÖZKURT, lisans öncesi eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra kazandığı Devlet Bursu ile İngiltere’de University  of Sheffield School of Clinical Dentistry'de ortodonti uzmanlık eğitimi almıştır. Uzmanlık programının gerekliliği olarak NHS Charles Clifford Dental Hospital‘ da ortodonti uzmanlık öğrencisi olarak görev almıştır. Bu eğitimin bir parçası olarak tez hazırlamış ve MMedSci derecesi almıştır. Daha sonra çalışmalarına Amerika Birleşik Devletleri’nde University of California at Los Angeles‘ da devam etmiştir. 4 yıl süre ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde,5 yıl süre ile Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi‘nde, İstanbul Ataşehir ...

Etiketler
İnvisalign
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube