İnmemiş testis nasıl tedavi edilir ?

İnmemiş testis nasıl tedavi edilir ?

Tek taraflı inmemiş testis tedavisinde neden anatomik bir yapışıklık yada bir engel ise cerrahi dışındaki seçeneklerin yeri yoktur.

 Hormonal eksikliğe bağlı çift taraflı inmemiş testisli çocuklara hormon iğnesi tedavisi uygulanabilir. Tedaviye yanıt vermeyen çocuklarda hormon takviyesinin sık sık tekrarlanması hem yararsızdır hem de uzun dönemde yumurta üzerindeki etkileri net değildir.

 Yüksek doz hormon uygulaması sonrası hormonun çekilmesine bağlı yumurtalarda küçülme olduğuna dair çalışmalar da mevcuttur. Bu nedenle hormon tedavisinin gereksiz yere kullanılmaması gerektiği düşüncesindeyiz. İnmemiş testis ameliyatı ya kasık ameliyatında olduğu gibi kasık bölgesinden, ya aşağıda torba kenarından kesi ile ya da karın içindeki ele gelmeyen testislerde kapalı ameliyatla (laparoskopik) yapılabilir. Bu çocuklarda testisin varlığını doğrulamada da kolaylık sağlaması laparoskopinin avantajıdır.

Testis bulunduğu yerde yapışıklıklarından kurtarılarak fıtık kesesinden ayrılır ve torbada yer hazırlanarak buraya tespit edilir. İşlem sırasında fıtık kesesi de bağlanır. İnce damar yapıları ve sperm kanalının zarar görmemesi için azami dikkat gösterilir. Hastaların büyük çoğunluğunda yumurta torbaya kolaylıkla yerleştirilebilir. Az bir kısmında damar ya da kanalın kısalığına bağlı olarak testis inebildiği yere tespit edilir ve ameliyatın devamı 6 ay veya 1 sene sonra yapılacak olan 2. seansa bırakılır. Testisin bulunamadığı çocuklarda kötü huylu tümör gelişme olasılığına karşı kanalın ucundaki kalıntı doku çıkarılmalıdır.

 Benzer şekilde yapısı bozulmuş, boyutları küçülmüş, dokusu değişmiş testislerin de geri dönüşümsüz olarak etkilenmiş olma ihtimali olduğundan çıkarılması veya en azından mikroskobik inceleme için biyopsi alınması gerekebilir. Testisin olmadığı veya çıkarıldığı çocuklarda, kozmetik ve psikolojik yönden etkilenmemesi amacı ile torba içine uygun büyüklükte silikon testis protezleri yerleştirilebilir. İnmemiş testislerde erken cerrahi tedavi ile başarı şansı son derece yüksektir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Zafer Dökümcü

Dr. Öğr. Üyesi Zafer DÖKÜMCÜ, 20 Temmuz 1974 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı fakülte de yapmış eğitim süresi boyunca Genel Çocuk Cerrahisi, Pediatrik Göğüs Cerrahisi, Pediatrik Üroloji, Cerrahi Yeni Doğan, Yanık, Karaciğer Nakli ekiplerinde görev alarak 2007 yılında Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak 2008-2010 yılları arasında yerine getirmiş olan Dr. Öğr. Üyesi Zafer DÖKÜMCÜ, bu dönemde Pediatrik Üroloji konusunda; 2009 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Pediatrik Üroloji Bilim Dalı’nda ve sonrasında 2010 yılında Avrupa Çocuk Ürolojisi Derneği (ESPU) burs ...

Etiketler
İnmemeiş testislerde tedavi
Doç. Dr. Zafer Dökümcü
Doç. Dr. Zafer Dökümcü
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube