İnguinal herni (kasık fıtığı) nedir

İnguinal herni (kasık fıtığı) nedir

Bir doku, organ ya da organların; kendini çevreleyen duvarın normalde olmayan zayıf bir noktasından bulunduğu boşluğun dışına çıkmasıdır.

Kasık fıtığı çocuklarda erişkinlerden farklı olarak kasık kanalının iç ağzının doğumdan sonra kapanmaması sonucunda meydana gelir. Zamanında doğmuş bebeklerde %1-3 oranında olabilmekteyken erken doğmuş bebeklerde bu sıklık 10 kata kadar çıkabilmektedir. Erkek çocuklarda kızlara göre daha fazla olmaktadır. Ailede başka bireyde varsa diğer üyelerde ya da ikiz çocukların birinde varsa diğerinde görülme ihtimali diğer insanlara daha çoktur.

Çocuğun ağlaması, ıkınması, uzun süreli ayakta dolaşması ile görünür hale gelir. Sağ tarafta daha sık görülürken; sol taraf ya da iki taraflı da olabilmektedir. Bir tarafı ameliyat ettikten sonra diğer tarafta var olup da o zamana kadar görünmemiş olan fıtık görünür hale gelebilmektedir.

Fıtık kesesi içerisine erkek çocuklarda genellikle ince bağırsaklar, kız çocuklarda ise yumurtalıklar girmektedir.

Kendini genellikle ağrısız şişlik olarak belli eder.  Çocuğun ağlaması, ıkınması ile kolaylıkla görünen fıtık uyuyup rahatlaması ile kaybolabilir. Teşhis için fıtığın görülmesi yeterli iken şüpheli ya da benzer şekilde görünen  durumlarda bazı tanı yöntemlerine başvurulabilir.

Kasık fıtıklarının tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat acil değildir fakat en kısa zamanda yapılmalıdır. Ameliyat edilmez ise fıtığın boğulma (inkarserasyon) ve gangren (strangülasyon) riski vardır. Bu durumlarda hasta acil olarak ameliyata alınması gerekir ve gangren oluşmuş ise fıtıklaşan organ kaybedilebilir. Ayrıca kanal içerisinden geçen testis (yumurta) damarları da baskı altında kalacağından ilerleyen saatlerde testiste de gangren oluşabilir.

Ameliyatta kasık kanalının iç ağzı seviyesinde fıtık kesesi bağlanmaktadır. Eğer ameliyat çocuk cerrahları haricinde  çocuklarda ameliyat tecrübesine sahip olmayan bir doktor tarafından yapılacak olursa fıtığın tekrarlama riski çok yüksek olmaktadır.

Hastalar ameliyattan sonra 2-3 saat gibi kısa bir sürede taburcu edilebilmektedir. Ameliyattan sonra bazı özel durumlar haricinde  hastanede uzun süreli yatış gerekmemektedir.

Bu makale 26 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mahmut Güzel

Op.Dr. Mahmut Güzel, lisans öncesi eğitimini bitirdikten sonra, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak 2002 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Cerrahisi Ana bilim dalında tamamlayarak 2008 yılında Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Haziran 2019 tarihinden itibaren Kayseri System Hospital' de devam etmektedir.

Etiketler
Kasık fıtığı
Op. Dr. Mahmut Güzel
Op. Dr. Mahmut Güzel
Kayseri - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube