İnfertilite nedenleri nelerdir, çözümü nedir?

İnfertilite nedenleri nelerdir, çözümü nedir?

Her 7 çiften biri fertilite problemi yaşamaktadır. Genelde düzenli olarak haftada 2-3 kez birlikte olan her 100 çiften 85i bir yıl içinde gebe kalmakta ve kalan 15 çiftin büyük çoğunluğu da ikinci yılda tedaviye gereksinim duymadan gebe kalabilmektedir. Ancak hanımlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybetmektedirler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasada özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli etmekte ve 40 lı yaşlara gelindiğinde ise %75 e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir. Bu açıdan 35 yaşını geçmiş ve 6 ayın üzerinde fertilite problemi olan hanımların jinekolojik değerlendirmeleri geçiktirilmeksizin yapılmalıdır. Erkeklerde yaşın fertiliteye etkisi hanımlarda olduğu kadar belirgin değildir.

İnfertilite nedenleri genel olarak erkek ve bayanlar arasında %50-%50 paylaşılmıştır. Erkeklerde sperm sayısının ve hareketinin azalması yada spermin yapısal problemleri, hanımlarda düzensiz yumurtlama, fallop tüplerinin tıkanıklığı ya da yapışıklığı, endometriozis, rahim içinde gelişen myom yada büyük polipler fertilite problemlerine yol açabilmektedir. Tiroid bozuklukları, epilepsi gibi bazı tıbbi hastalılar, şişmanlık, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerde kadın fertilitesini olumsuz etkilemektedir. Bazen doğurganlık birden fazla faktöre bağlı azalırken bazende infertiliteye hiçbir neden bulunamayabilmektedir. Sperm problemleri yumurtalıklarda spermin oluşması ile ilgili sorunlara bağlı olabileceği gibi spermi yumurtalıklardan taşıyan kanalların tıkanıklığına, sertleşme ve boşalma problemlerine bağlıda olabilir. Yumurtalıkları ve kanalları tutan bir mikrobik hastalık, bazı ilaç tedavileri, geçirilmiş kanser tedavileri, inmemiş yumurtalık, travma, şeker hastalığı, aşırı sigara yada alkol tüketimi gibi faktürlerde erkek infertilitesine yol açabilmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şahin  Zeteroğlu

Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, lise eğitimini 1985 yılında Kurtuluş Lisesi'nde bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1998 - 2004 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2006 yılları arasında ise Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda görev yapmış olan Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, 2006 yılından beri Acıbadem Bursa Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE), Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği, Türk Perinatoloji Derneği ...

Etiketler
İnfertilite oranı
Prof. Dr. Şahin  Zeteroğlu
Prof. Dr. Şahin Zeteroğlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube