İmplant nedir? implantın faydaları nelerdir?

İmplant nedir? implantın faydaları nelerdir?

İmplant, eksik dişlerin yerine; işlevini ve estetiğini tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir.

Diş implantları; titanyum veya zirkonseramikten yapılmış “suni diş köklerinin” çene kemiğine yerleştirilmesi ve burada sıkıca tutunmalarını sağlar. İmplantlar kemiğe tutunduktan (osseointegrasyon) sonra üzerlerine bir veya birden fazla diş, köprü veya hareketli protezler yapılmaktadır.

İmplantın faydaları nelerdir?

Sağlam dişleriniz kesilmeyecek, aşındırılmayacak,

Proteziniz sabit olacak,

Bazı durumlarda kullanılan hareketli protezler ağzınızda sıkıca kalacak, oynamayacak,

Çene kemiğiniz korunacak, çiğneme fonksiyonuna sahip olacak, yapılan dişler doğal ve estetik duracaktır.

İmplant muayenesi nasıl yapılır?

Öncelikle implant muayenesinde genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınır, gerekli görülürse bazı tahliller istenebilir (diyabet, damar hastalıkları..vb). Panaromik filmde (gerektiğinde tomografide) implant için gerekli kemik yoğunluğu ölçülür, anatomik oluşumlar, ne tür ve kaç tane implant yerleştirileceğine karar verilir. Eskiden kemik yoğunluğu ve desteği az olan hastalarda implant uygulaması yapılamıyordu. Ancak son yıllarda geliştirilen cerrahi materyal ve tekniklerle bu sorun önemli ölçüde aşılmıştır.

Herkese implant uygulanabilir mi?

İmplantlar belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması ön görülen bölgede, çene kemiğinin, bu implantı kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir..

Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması duruma göre tercih edilmeyebilir.

İmplant yerleştirilirken ağrı hissedilir mi?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda ağrı duymazsınız. Operasyon sırasında hastanın tercihine göre lokal anestezi veya sedasyon uygulanabilir. Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir his olabilir. Ağız boşluğu çok yüksek iyileşme kapasitesine sahiptir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek bu ağrı, ağrı kesiciler ile giderilebilir.

İmplantlar kemikle ne kadar sürede kaynaşır?

Üst çenede 3- 6 ay, alt çenede 3 aydır. Belirlenen sürenin sonunda çok küçük bir kesi ile implanta ulaşılır ve iyileşme başlığı (gingiva former) takılır. Bu başlıklar diş etinizin şekillenmesine yardımcı olacaktır. Tek cerrahili implant uygulamaları da mevcuttur fakat iyileşme sürecinde minimum ağız içi etkileşim için daha çok çift cerrahili teknik tercih edilmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Canan Yümsel

Dt. Canan YÜMSEL, 1967 yılında Muğla'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

İmplantolojide All-on-4 ismiyle bilinen özel yöntemin eğitimini, Portekiz-Lizbon’da bu yöntemi geliştiren, dünyanın en büyük diş kliniğinin sahibi Dr Paulo Malo’dan almıştır.

Dt. Canan YÜMSEL, 1991 - 2013 Yılları arasında Antalya'da kendisine ait özel muayenehanesi'nde hasta kabulü yapmış, daha sonra Özel Hurma Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurucusu olarak çalışmalarını sürdürmüş ve mesleki çalışmalarına burada devam etmektedir.

Etiketler
İmplant nedir
Dt. Canan Yümsel
Dt. Canan Yümsel
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube