İlk gece korkusu

İlk gece korkusu hakkında;

İlk gece korkusu

İlk gece korkusu, birçok kadın ve erkeğin cinsel birleşmeye dair yaşadığı yoğun korku ve kaygıdır. Bu korku çoğu zaman birleşmeyi engeller ve birleşme gerçekleşmediği için korku pekiştirilir. İlerleyen süreçte ise ilk gece korkusu  kadınlarda vajinismusa, erkeklerde ise performans kaygısına dönüşebilir. Kısaca bahsetmek gerekirse;

Vajinusmus nedir?

Kadınlarda cinsel ilişki esnasında vajinal bölge kaslarının, istemsiz ve kontrolsüz olarak ilişkiyi engelleyecek şekilde kasılmasıdır. Kasılmalar sonucunda cinsel birleşme acılı, ağrılı veya imkânsız hale gelir. Vajinismus, çiftlerin cinsel yaşamlarını oldukça olumsuz etkiler.

Performans Kaygısı nedir?

Erkeklerde görülen cinsel birliktelik esnasında "yapabilme" kaygısına performans kaygısı denir. Birliktelik sırasında yapabilecek miyim, başarabilecek miyim soruları, cinsel haz veya cinsel uyarılmanın önün geçer ve kişi o andan zevk alamaz.

İlk gece korkusunun başlıca nedenleri;

  • Cinsellikle ilgili yeterli bilgiye sahip olmama veya yanlış bilgiye sahip olma
  • Birleşme esnasında canının çok acıyacağı düşüncesi
  • Cinselliğe yüklenen anlam
  • Kapalı, tutucu ve koruyucu aile yapısı
  • Otokontrol duygusunun normal düzeyden fazla olması
  • Geçmişte yaşanmış travmatik olaylar, cinsel istismar
  • Organik nedenler

Ek olarak;

Kızlık zarıyla ilgili yanlış bilinenler ilk gece korkusuna sebebiyet verir. Toplumsal görüşlere göre ilk gecede penisin vajinaya girmesiyle birlikte kızlık zarı patlar ve kanama gerçekleşir. Ancak durum böyle değildir; ilk gecede kadınların %60'ında kanama gerçekleşmez. Bunun sebebi ise, sağlıklı ve bilgili bir cinsellik yaşanmış olmasıdır. Kadının vücudu rahatsa, kasılma yoksa, vajina ıslanmışsa, haz yüksekse kanama meydana gelmez. 

Nasıl Önlenir?

  • Cinsellikle ilgili araştırmalar yapın, her duyduğunuza inanmayın. 
  • Birleşmeye değil ana ve hazza odaklanmaya çalışın.
  • Partnerinizle kaygılarınızı ve korkularınızı paylaşmaktan çekinmeyin. 
  • Ön sevişmeyi uzun tutun. Ön sevişme cinselliğin kalitesini artırır..
  • Kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortam belirleyin, mevcut ortamı rahatlayabileceğiniz bir alana dönüştürün.
  • İlk birleşmenin mükemmel olması gerektiği düşüncesinden uzaklaşın. Unutmayın ki cinsellik öğrenilen ve gelişebilen bir kavramdır. 

 

 

Bu makale 22 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nisa Nur Beşler

Psikolog Nisa Nur Beşler, Çankaya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Şeref Öğrencisi olarak mezun olmuştur. Ayrıca eğitim süresince yüksek ortalamalarla başarı bursları ve belgeleri almıştır. Lisans hayatı boyunca üniversite topluluklarında aktif olarak rol üstlenmiş, akademisyen asistanlıkları yapmıştır. Engelsiz Çankaya Topluluğunun 3 yıl boyunca başkanlık görevi üstlenmiş olup, bu süreçte engelli bireyler için farkındalık etkinlikleri düzenlemiştir. Konuyla ilgili birçok seminer, konferans ve sempozyumlara katılmış, sertifikalar almıştır. Ek olarak, Psikoloji Topluluklarında yönetim kurulu üyeliği görevini üstlenmiş, alanla ilgili çalışmalarda aktif olarak rol oynamıştır. Lisans sonrasında ise ekol ve test eğitimlerini tamamlamıştır. Çocuk- Ergen- Yetişkin Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi, Aile ve Çift T ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İlk gece korkusu
Psk. Nisa Nur Beşler
Psk. Nisa Nur Beşler
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube