Hpv neden olduğu hastalıklar

Hpv neden olduğu hastalıklar

HPV (Human Papilloma Virüs), dünyada her on kişiden birinde bulunur oldukça yaygındır. Ciltten cilde temas yoluyla geçer. HPV'nin ikiyüzden fazla tipi vardır. Ancak yirmi türü genital enfeksiyonlara neden olur. Bu virüslerin düşük riskli olanları genital siğillere neden olur. Yüksek riskli olanları, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere hem kadında hem erkekte genital kanserlere neden olur. Bulaştıktan sonra 2-6 ay içinde genital siğillere neden olur ya da yıllarca sessiz kalabilir. Genellikle erkeklerde sessiz kalır ama bulaşıcılığı devam eder.

HPV kadınlarda bazen siğil şeklinde ortaya çıkar. Bazende sade pap-smear testine HPV'ye özgü hücresel anormallikler bulunur. Bu hücresel değişimler tedavi edilmezse yıllar içinde rahim ağzı kanserine döner.

HPV tip 6 ve 11 düşük risklidir ve siğillere neden olur. HPV  tip 16 ve 18 rahim ağzı kanserinin %90 ından sorumludur.

HPV TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ ?

HPV 'nin kesin tedavisi yoktur. Ama bunun neden olduğu patolojiler tedavi edilebilir. Örneğin; siğiller yakılarak tedavi edilebilir. Eğer yakılmazsa vücutta giderek yayılmaya devam eder . Yakıldıktan sonra da tekrar tekrar ortaya çıkabilir. Smear testinde kanser öncesi lezyonlara rastladıysak yine yakma ve donma işlemi ile temizlenebilir. Eğer temizlenmezse yıllar içinde bu lezyonlar kansere dönüşebilir. 

HPV 'DEN NASIL KORUNURUZ ?

En iyi korunma yolu HPV aşısıdır. Bu aşı erken yaşta uygulanması gerekir. Bu aşı 9-12 yaşlarında uygulanırsa virüsle karşılaşmadan koruyuculuğu uzun yıllar devam eder.

Bu makale 1 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Meydan tıp merkezi, Korkuteli özel yaşam hastanesi, Korkuteli devlet hastanesi, Gümüşhane devlet hastanesi hasta kabulü yapmıştır.

Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, mesleki çalışmalarına Manavgat Devlet Hastanesi’nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Hpv virüsü
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube