Hipospadiyas (peygamber sünneti)

Hipospadiyas (peygamber sünneti)

Halk arasında doğuştan sünnet ya da peygamber sünneti olarak adlandırılan hipsoadiyasta, idrar deliği normalde olması gereken şekilde penisin ucunda değil de penisin alt yüzünde herhangi bir yerde yer almaktadır. Ayrıca sünnet derisi de penisin alt yüzünde değişik oranlarda gelişmemiş olup penisin gövdesinde de alt yüzeye doğru değişik derecelerde eğrilik (özellikle sertleşme durumunda en iyi şekilde görülür) vardır. Bundan dolayı ameliyat ile düzeltilmediğinde işeme problemleri (ayakta ileriye doğru işeyememe, üstünü ıslatma), buna bağlı olarak alay konusu olma sonucunda psikolojik sorunlar yanında ileride cinsel ilişkiye girememeye de neden olabilir. Oluşumundaki sebep kesin olarak belirlenememekle beraber bazı genetik, hormonal, çevresel ve kimyasal sebepler suçlanmıştır. Çok ağır hipospadiyas varlığında doğuştan cinsiyet organları gelişim bozuklukları da araştırılmalıdır.

Erkek çocuklarında en sık görülen doğumsal anomalilerdendir. Görülme sıklığı 300 erkek çocukta birdir. Oluşunun kesin bir nedeni yoktur.

Dikkatli bir muayene ile penisteki anormallikler tespit edilip ameliyat ona göre planlanmalıdır. Ameliyatta var olan sünnet derisinden de yaralanabilineceği için bu çocuklar kesinlikle sünnet ettirilmemelidir.

Sadece ameliyat ile düzeltilebilen hipospadiyas, ameliyatında çok sayıda ve ince dikişler kullanıldığından özenli bir şekilde, bu hastalıkta yeterli tecrübeye sahip bir uzman tarafından ameliyat edilmelidir. Hipospadiyas için en ideal ameliyat yaşı 6-18. aylardır. Ameliyatta amaç idrar deliğini penis ucuna taşımak ve düz, eğri olmayan cinsel ilişki için uygun bir penis görünümü elde etmektir. Aynı seansta sünnet de yapılmaktadır. Hafif derecedeki hipospadiyaslarda yani deliğin uca yakın olduğu durumlarda ameliyat çoğunlukla tek seansta çözülebilmektedir. Ancak ağır ve penis eğriliğinin fazla olduğu çocuklarda genellikle iki seanslı ameliyatlar tercih edilmektedir. Ameliyat sonrasında  çocuklar çoğu zaman aynı gün taburcu edilirken çok nadiren de olsa hastanede birkaç gün gözlem altında kalma ihtiyacı olabilmektedir. Yeni oluşturulan idrar kanalının iyileşmesinde herhangi bir problemin yaşanmaması için kanal içerisine bir tüp konulmakta olup bu tüp 7 güne kadar tutulmaktadır.

Hipospadiyas hekimin tecrübesine bağlı olmakla beraber tek bir ameliyatla düzeltilmektedir. Başarı oranı %90' ın üzerinde olup ikinci bir ameliyat ihtiyacı çok az olmaktadır. İkinci bir ameliyat, yeni oluşturulan kanalın daralması ya da dikiş hattının bir yerinden kaçak olması durumunda gerekmektedir.

Bu makale 26 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mahmut Güzel

Op.Dr. Mahmut Güzel, lisans öncesi eğitimini bitirdikten sonra, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak 2002 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Cerrahisi Ana bilim dalında tamamlayarak 2008 yılında Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Haziran 2019 tarihinden itibaren Kayseri System Hospital' de devam etmektedir.

Etiketler
Hipospadiyas
Op. Dr. Mahmut Güzel
Op. Dr. Mahmut Güzel
Kayseri - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube