Hipertansiyon (yüksek tansiyon)

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Hipertansiyon (yüksek tansiyon)

Yüksek Kan Basıncı (veya Hipertansiyon), atardamar duvarlarınızdaki kan basıncının çok yüksek olduğu bir durumdur. Kuvvet ne kadar büyük olursa, kan basıncınız o kadar yüksek olur. Yüksek tansiyon tedavi edilmezse koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden hastalıklara yol açabilir.

Herkesin yüksek tansiyon geliştirebileceğini bilmek önemlidir. Aslında, hipertansiyon en yaygın kardiyovasküler hastalıktır. Çocukları ve gençleri etkileyebilir ve yalnızca ABD’de yetişkinlerin yaklaşık %30’unda yüksek tansiyon vardır. Çoğu vaka, semptom veya uyarı işareti eksikliğinden dolayı fark edilmemektedir.

Yüksek tansiyonun nedenleri nelerdir?

Hipertansiyonun birçok nedeni olabilir. En yaygın risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

Obezite
Egzersiz eksikliği
Alkolizm
Sigara içmek
Ailede hipertansiyon öyküsü
Yaşlılık
Kronik böbrek hastalığı
Adrenal ve tiroid bozuklukları
Uyku apnesi

Yüksek Tansiyonun Belirti Ve Semptomları Nelerdir?

Yorgunluk veya karışıklık
Görüş problemleri
Göğüs ağrısı
Nefes almada zorluk
Düzensiz kalp atışı
İdrarda kan
Göğsünüze, boynunuza veya kulaklarınıza vurma
Şiddetli başağrısı

Hipertansiyon Risk Faktörleri Nelerdir?

Kontrol edemeyeceğiniz faktörler şunları içerir:

Yaşınız. Yüksek tansiyon riski yaşla birlikte artar.
Irkınız/etnik kökeniniz. Afrikalı-Amerikalılar gibi belirli etnik grupların daha erken yaşta yüksek tansiyon geliştirme riski daha yüksektir.
Aile geçmişiniz. Yüksek tansiyon kalıtsal olabilir. Aile geçmişinizi öğrenin ve risk altındaysanız erkenden önleyici tedbirler alın.


Ya Kan Basıncım Yükseldiyse?
Birçok kişi sistolik (120-129) ve diyastolik kan basınçlarının 80 mmHg’nin altında olması nedeniyle yüksek kan basıncı kategorisine girebilir. Yüksek kan basıncı tek başına acil bir durum değildir. Bu sadece gelecekte hipertansiyon için risk altında olduğunuz anlamına gelir.

115/75 değerinden başlayarak, 40-70 yaş arası yetişkinler için sistolik kan basıncındaki her 20 puanlık sıçrama veya diyastolik kan basıncındaki her 10 puanlık sıçrama kalp krizi ve inme riskini ikiye katlar.

Yüksek Tansiyon Nasıl Teşhis Edilir?

Yüksek tansiyonunuz olup olmadığını belirlemek için iki sayıyı anlamanız gerekir: sistolik (en yüksek sayı) ve diyastolik (alt sayı) kan basıncınız. Sistolik basınç, kan damarlarınızdaki kuvvetin bir ölçüsüdür, oysa diyastolik basınç, atardamarlarınızdaki basıncın bir ölçüsüdür.

Normal kan basıncı: < 120/80

Yüksek kan basıncı: 120–129/<80

Evre 1 hipertansiyon : 130-139/80-89

Evre 2 hipertansiyon: ≥ 140/90

Hipertansiyon için Olası Tedaviler Nelerdir?

Şu anda almakta olduğunuz herhangi bir ilaç ve her biriyle ilişkili artan kan basıncı riski hakkında doktorunuzla konuşun. Yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir. Alkol tüketimi, yüksek sodyum diyeti, fiziksel aktivite eksikliği, obezite ve sigara içmek kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Hipertansiyon riskini artıran diğer sağlık sorunlarını da tedavi etmeniz gerekebilir. Bunlar Kronik Böbrek Hastalığı, Adrenal bozukluklar ve Tiroid bozukluklarını içerir. Yüksek stres seviyeleri de riskinizi artırabilir.

Yüksek Tansiyonu Önlemek İçin Önleyici Adımlar Veya Tedbirler Var mı?

Hipertansiyonunuz veya yüksek tansiyonunuz varsa, yüksek tansiyonu kontrol etmek ve önlemek için atabileceğiniz birçok adım vardır. Yüksek tansiyonu veya hipertansiyonu azaltmanın anahtarı, risk faktörlerinizi ve neyi kontrol edip neyi kontrol edemediğinizi bilmektir.

Kontrol edemeyeceğiniz faktörler şunları içerir:

İlaçlarınız. Şu anda almakta olduğunuz herhangi bir ilaç ve her biriyle ilişkili artan kan basıncı riski hakkında doktorunuzla konuşun.
Alışkanlıkların. Alkol tüketimi, yüksek sodyum ve düşük potasyum diyeti, fiziksel aktivite eksikliği, obezite ve sigara kalp hastalığı riskinizi artırabilir.
Sağlığın. Kronik Böbrek Hastalığı, Adrenal ve Tiroid bozuklukları gibi bazı sağlık sorunları tansiyonu yükseltebilir. Yüksek stres seviyeleri de riskinizi artırabilir.

Yüksek Tansiyon Tedavi Edilmezse Riskler Nelerdir?

Tedavi edilmeyen hipertansiyon, arterleri sertleştirebilen ve en şiddetli vakalarda anevrizmalar, hemorajik inme ve kalp krizi gibi komplikasyonlara yol açabilen malign hipertansiyon adı verilen bir duruma yol açabilir.

İlgili Başka Koşullar Var mı?

Artan sodyum alımı, kan basıncının artmasına neden olabilir. Bununla birlikte, patolojik değildir ve alım kesilirse tersine çevrilebilir. Kilo artışı hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biridir. Hipertansiyonu önlemenin ve tedavi etmenin en iyi yollarından biri ideal vücut ağırlığını korumaktır.

Bu makale 8 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Taha Alper

Prof. Dr. Ahmet Taha Alper, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Siyami Ersek Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanlığını tamamlamıştır.

2008 yılında Doçent 2017 yılında ise Profesör unvanını almıştır.

 Uzun yıllar Siyami Ersek Hastanesi’nde aritmi laboratuvarı direktörlüğü yaptıktan sonra 2021 yılından beri kendi özel muayenehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
Prof. Dr. Ahmet Taha Alper
Prof. Dr. Ahmet Taha Alper
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube