Hiperaktivite ve dikkat eksikliği hakkında

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği hakkında

Hiperaktivite bir öğrenme bozukluğu değil, öğrenmeyi etkileyen bir davranış sorunudur. Hiperaktif çocuklar gereğinden fazla hareketlidirler, düşünmeden davranırlar ve ilgilerini çekmeyen konularda dikkatlerini birkaç dakikadan fazla yoğunlaştıramazlar. Hiperaktivite, okul çağındaki çocukların %3-5’inde bulunan ve erkek çocuklarda daha fazla rastlanan bir problemdir. Hiperaktivite aile için olduğu kadar çocuğun kendisi için de büyük bir stres kaynağıdır. Hiperaktif çocuklar genellikle davranışlarının dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici olduğunu bilirler fakat bu konuda ellerinden bir şey gelmez. Anne-babaların bunu anlamaları ve çocuklarına sevgi ve destek vermeleri gerekir. Anne-babalar, hiperaktivitenin getirdiği zorlukları aşabilmek için çocuklarının doktoru, öğretmenleri ve danışmanlarıyla işbirliği yapmalıdırlar.

Bu probleme sahip olan çocuklarda eğer hiperaktivite daha ön plandaysa, bunlar genellikle yerinde duramaz, oturması gerektiği halde oturamaz, yerli yersiz koşup tırmanır, aşırı konuşur, sessiz sakin oyun oynamakta güçlük çeker, her zaman bir şeylerle uğraşır, cevapları ağzından kaçırır, sırasını beklemekte zorlanır, olaylara ya da konuşmalara müdahale eder, onları yarıda keser. Diğer yandan dikkat eksikliği daha ön plandaysa, bu çocuklar yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez, dikkatini yaptığı işe veya oyuna vermekte zorlanır, evde veya okulda yapacağı işler ve aktiviteler için gereken malzemeleri kaybeder, dinlemez, detayları gözden kaçırır, düzensiz görünür, uzun süre zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanır, unutkandır, ilgilerini kolayca başka yönlere kaydırırlar.

Hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin tedavisi için birtakım ilaçlar önerilir. Bu ilaçlar, etki süreleri boyunca çocuğun bir konuya daha iyi odaklanmasına ve daha sakin olmasına yardımcı olsa da bu konudaki bazı araştırmalar ilaç tedavisinin kalıcı bir çözüm sunmadığına işaret ediyor.

Biz ise hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin çözümü olarak davranış değiştirme programlarını, oyun terapisi gibi çocuklar için oldukça etkili olan terapi yöntemlerini, çeşitli özel eğitimleri ve aile danışmanlığını öneriyoruz. Sadece semptomları ortadan kaldırmakla yetinmeyip sorunun kaynağına inmenin en doğru yöntem olduğunu düşünüyoruz.

Bu makale 26 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Burçin Demirkan

Çocuk Aile Danışmanı ve Uzman Psikolog olup Yüksek Lisansımı Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi bölümünde tamamladım. Aynı zamanda, pedegoji ve sosyoloji formasyonlarına lisans düzeyinde sahibim. 

Avrupa Komisyonu Eğitici Eğitimcisi ve Avrupa Birliği Aile Eğitimcisiyim. Ulusal ve yerel basında makaleler yazmakta olup, televizyon ve radyo programlarına uzman konuk olarak katılmaktayım.

Çocuk Aile Danışmanlığı Merkezinin kurucusu olup 20 yılı aşkın süredir çocuk psikologluğu, dil terapisi ve bireysel psikoterapi yapmatayım.

www.burcindemirkan.com 
www.cocukailedanismanligi.com

Etiketler
Hiperaktivite bozukluğu
Uzm. Psk. Burçin Demirkan
Uzm. Psk. Burçin Demirkan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube