Hidrosefali hakkında

Hidrosefali hakkında

İnsan beyni, kafatasının içerisinde beyin-omurilik sıvısı (BOS) adı verilen bir sıvı tarafından çevrelenmiştir ve onun içerisinde yüzer haldedir. Bu sıvı, beynin bazı metabolik işlevlerini sürdürmesi için gereklidir. Bundan daha da önemlisi travmaya karşı beyni korur.

BOS sabit bir hızda “ventriküler sistem” adı verilen ve beynin iç kısımlarında yerleşmiş olan odacıklarda üretilir ve beynin dışına doğru kanallarla iletilir. Beynin en dışındaki bazı yapılar tarafından da emilir. BOS hacminin arttığı durumlar “hidrosefali” (HS) olarak adlandırılır. Hidrosefali (Hydrocephalus) Yünanca “kafa” ve “su” kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiştir. Sorun çoğunlukla BOS emiliminin azalmasıdır.

BOS emilimi iki nedenle azalır.

1- BOS’nı emecek olan hücrelerin işlevlerini yerine getirememesi (emilim bozukluğu tipi HS, komünike HS).

2- BOS’nın üretildiği yerden emildiği bölgeye taşıyan kanallarda tıkanıklık olması (tıkayıcı tipte HS, non-komünike HS).

Tedavi: İki tür tedavi yöntemi mevcuttur.

1- Bu sıvıyı başka bir vücut boşluğuna taşıyan “şant” sistemleri takılması. Bu yöntem hem emilim bozukluğu hem de tıkayıcı tip hidrosefalide kullanılabilir. Temel fikir, bir slikon boru yardımıyla beyin içerisindeki fazla BOS'u emilebileceği başka bir vücut boşluğuna aktarmaktır. Aktarılacak boşluk, çoğunlukla hastanın en büyük vücut boşluğu olan karnıdır. Ancak kalbe veya göğüs kafesi içerisine de aktarılabilir.

2- Endoskopik yöntemlerle tıkanıklığın açılması veya bypass edilmesi. Bu yöntem adından da anlaşılacağı gibi sadece tıkayıcı tipte HS’si olan hastalarda kullanılabilir. Emilim bozukluğunu düzeltemez.

Şant sistemleri uzun dönemli istenmeyen etkileri ve mekanik-enfeksiyon sorunlar ortaya çıkarma potansiyeline sahiptir. Ancak tüm HS türlerini başarı ile tedavi edebilir.

Endoskopik yöntemlerin en büyük dezavantajı başarı oranlarının % 75-80 olmasıdır. Ayrıca açılan kanallar veya sıvıyı bypass etmek için açılan yeni delikler yeniden tıkanabilir.

Aşağıda en sık yapılan endoskopik cerrahi olan "endoskopik üçüncü ventrikülostomi" operasyonuna ait görüntülere ulaşabilirsiniz.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Tuncer Turhan

Doç.Dr.Tuncer Turhan, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminden sonra 2018 yılına kadar aynı kliniğin Pediatrik Beyin ve Sinir Cerrahisi alt dalında önce uzman, sonra öğretim üyesi, son 6 yılında da pediatri alt dalının başkanı olarak çalıştı. 2015 yılında Ege Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğine başkan olarak seçildi ve bir yıl başkanlık yaptı. 2018 yılının sonunda Üniversiteden ayrılmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Tamamı Pediatrik Beyin ve Sinir Cerrahisi alanında olmak üzere 42 yabancı ve 38 Türkçe makalesi bulunmaktadır. Doç.Dr.Tuncer Turhan, T ...

Etiketler
Hidrosefali tedavisi
Doç. Dr. Tuncer Turhan
Doç. Dr. Tuncer Turhan
İzmir - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube