Helikobakter pilori ile ilgili bilmek istediklerimiz.

Helikobakter pilori ile ilgili bilmek istediklerimiz.

Soru: Helikobakter pilori mikrobu normalde insan midesinde bulunur mu?

Yanıt: Normalde bulunmaz. Doğuştan çocuk yaşadığı ortamdan alır. Yıllarca midede yer alır. Sonradan hastalık yapar. Temizlik ile yakın ilişkilidir.

Soru: Anne veya baba çocuğuna Helikobakter piloriyi  (Hp) nasıl verir?

Yanıt: Anne veya babada Hp varsa tuvalet sonrası makatını (anüsünü) elle temizleme alışkanlığı varsa anne veya baba ellerini tuvalet sabunla yıkasalar bile temizlik yeterli olmadığından çocuklarına her şekilde Hp yi bulaştırabilirler. Çocuğun gıdasını hazırlama, gıdaya dokunma, çocuklarının ağzına kendi elleri ile gıda verme gibi pek çok yol ile bulaşmasına sebep olurlar. Çocuğu ağzından öpme veya kendi ağızlarına götürdükleri bir kaşık veya çatalı çocuklarının ağzına götürüler ise rahatlıkla bulaştırabilirler.

Soru: Sebze veya meyveyi sirkeli suda yıkamak veya bekletmek Helikobakter piloriden  (Hp) kesin olarak temizler mi?

Yanıt: Sebze veya meyve Hp ile yoğun biçimde bulaşmış ise tam etkili olmayabilir. Sebze ve meyvenin  güzelce yıkanması, sirkenin yoğunluğu, bekletme süresi, yıkama suyunun bir kaç Kez değiştirilmesi gibi fazla sayıda faktör temizliğin başarısını etkileyecektir.

Soru: Helikobakter pilori  (Hp) insan da mutlaka hastalık yapar mı?

Yanıt: Hp normalde bulunan, midede zararsız yaşayan bir bakteri (mikrop) değildir. Midede yerleştiğinde iltihap yapar. Kişiden kişiye değişen bu iltihap derecesi kişinin savunma mekanizmasına, Hp ‘nin suşuna ( alt grubuna, cinsine), midede kaldığı süreye, kişinin genetik yapısına vb. pek çok faktöre bağlı olarak değişik değişik hastalıkları yapar.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yüceyar

Prof.Dr. Hakan YÜCEYAR, 1961 yılında Aydın'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1986-1991 yılları arası İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Ardından 1992-1995 yılları arası Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda yan dal uzmanlık eğitimini de tamamlamıştır.1996 yılında Doçent ünvanı, 2001 yılında ise Profösörlük ünvanını almıştır.

Mesleki çalışmalarına, özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Helikobakter pilori tedavisi
Prof. Dr. Hakan Yüceyar
Prof. Dr. Hakan Yüceyar
İzmir - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube